maanantai 15. lokakuuta 2007

Harjoitustehtäviä

Hyvät kokelaat,

Koska nykyään voi ylioppilaskokeessa kirjoittaa yksittäisiä reaaliaineita omina kokeinaan, totesin oikeudeksi ja kohtuudeksi että neulonnan alalta voisi myös suorittaa arvosanan. Kaikkihan me tiedämme, että neuloja joutuu käyttämään monenlaisia tietoja ja taitoja fysiikasta filosofiaan ja matematiikasta metafysiikkaan.

Tehtävä numero yksi, matematiikka:

Maisteri neuloo noin 34 silmukkaa minuutissa. Hihasta on keskiviikkona neulottavana vielä noin 2000 silmukkaa.
a) Millä todennäköisyydellä pusero on kesken vielä sunnuntaina? Ota huomioon myös jälkikasvun vaikutus sekä unentarve.b) Mikäli pusero valmistuu, kuinka monta viikkoa kestää sen kuivuminen kaksinkerroin saunan lauteelle taitettuna?

Tehtävä numero kaksi, filosofia:

Jos tilaa lankaa nettikaupasta eikä kukaan näe, täydentyykö lankavarasto?

Tehtävä numero kolme, uskonto:

Maisteri neulesuunnittelee uutta huivia. Suunnitteluprosessin aikana maisteri on joidenkin tulkintojen mukaan rikkonut mm. toista, kolmatta ja yhdeksättä käskyä. Lisäksi maisteri on käyttänyt runsaasti voimasanoja. Onko neulesuunnittelu syntiä? Pohdi.

Tehtävä numero neljä, etiikka:

Maisterilla on lankainventaarion jäljiltä noin kymmenen litran pussi täynnä erilaisia villa- ja villasekoitelankojen jämiä. Miten lankoja voisi käyttää hyväksi? Pohdi asiaa etiikan ja ekologian kannalta.Tehtävä numero viisi, fysiikka:

Jos lanka on loppumassa kesken työn, se riittää pidemmälle jos neuloo nopeammin. Pohdi väittämän todenperäisyyttä.

Tehtävä numero kuusi, terveystieto:

Onko neulomisesta enemmän hyötyä vai haittaa terveydelle? Pohdi neulomisen mielenterveyshyötyjä suhteessa fyysisiin haittatekijöihin.

Onnea kokeisiin!

Ensi viikolla jälleen erilaista Elämänlankaa.

23 kommenttia:

Papu kirjoitti...

Jotenkin tuntuisi näin äkkiseltään, että erityisesti tuo filosofian osuus koskettaa maisteria itseään melko selkeästi ;)

muoriska kirjoitti...

Virn, Hei ihan tosi tässä olisi ideaa.. Tämä sopis varmasti niille joilla on sovellettu arviointi.. ja varsinkin käsityöpainotteiseen lukioon. Onkohan sellaista?

Anonyymi kirjoitti...

Tää oli ihana=) Ja pitää myös muistaa, että neulonnassa ja rakkaudessa on kaikki keinot sallittuja... Ihan hyvin voi pimeässä hiljaa salaa tilata lankoja. Mutta jos lanka uhkaa loppua, on ehkä parempi yrittää vauhdin säätelyllä saada lanka riittämään (tai sitten salaa hiljaa pimeässä tilata lisää). Ei kannata ainakaan yrittää jatkaa sieltä alkupäästä jos loppupäässä uhkaa jäädä lyhyeksi;)

Pami kirjoitti...

Tää oli hyvä! Noihin kysymyksiin joutuu jopa vähän miettimään. Vaikka tuohon yhteen minä tiedän nyt vastauksen: lanka loppuu kesken, vaikka neuloisi kuinka nopeasti! :-))

Anonyymi kirjoitti...

Mä tiedän vastauksen viimeiseen. Enemmän hyviä kuin huonoja vaikutuksia terveyteen. Omakohtaiset kokemukset kertoo, että mielenterveyden (masennuksen)hoitaminen neulomalla (+ muilla käsitöillä) auttaa enemmän kuin haittaa. Mitä väliä, jos hartiat on jumissa, kunhan pään sisällä on parempi olo. :)

Anonyymi kirjoitti...

Heh... Oli kyllä kysymykset ihan ylioppilaskoetasoa vaikeudeltaan.
terveisin abiturientti

iso gnu kirjoitti...

Niin mitenköhän kävisi kirjoituksissa? Nimimerkki abi vuosimallia -71.
Täytyy vielä käydä muoriskallekin kertomassa, että Lahdessa on ainakin käsityöpainotteinen lukio.

Anonyymi kirjoitti...

vastausehdotus tehtävään 4: langanpätkistähän voi tehdä ihastuttavia ja hupsuja tupsuja, joilla voi somistaa aivan kaikkea, kuten sukankärkiä, pipoja, kaulahuivin reunoja ja päitä, lapsukaisen peitettä yms. Pätkiä voi toki lahjoa myös lautanauhaa tekevälle ystävättärelle ;)
J

Anonyymi kirjoitti...

:D

tuijam kirjoitti...

Minä jäin pohtimaan neulomisen vaikutusta terveyteen. Tarkastellaanko tässä a) fyysistä b)mielenterveyttä?
Mielenterveyden suhteen huomaan oman mieleni jakaantuvan (skitsoutuvan?)varsin usein neuleprojektieni kanssa: ihanaa-kamalaa. Tunteet vaihtelevat synkimmästä epätoivosta jonnekin liki orgastiseen saakka (maanis-depressio?). Kokonaan oma sivuhaaransa sitten on neulomiseni vaikutus läheisteni mielenterveyteen; jonka senkin huomaan horjuvan välillä....

Fyysinen terveys on myös kiikunkaakun katsantokannasta johtuen. On toisaaltaan huono kun ei liiku neulomuksensa parista sohvalta, mutta toisaaltaan parempi kun ei liiku sitten jääkaapillekaan! Erinäisiä kramppeja ja kipuja ilmaantuu neulomuksesta niska-hartia-olkapää-ohimo seuduille, mutta taasen neulominen pitää niska-hartia-olkapää-ohimo seudun liikkeessä ja näin lisää aineenvaihduntaa kyseisillä seuduilla. Eli onko lukuisien kramppien ja vaivojen suhteen neulominen muna vaiko kana, en tiedä mutta sitä lupaan pohtia tänä iltana kylmäpussi olkapäällä huomista fysioterapiaani odotellessa.

uhoava gnu kirjoitti...

Huh!

Paitsi ei tuolla kuvataide/käsityöpainotteisessa lukiossakaan ollut mitenkään sovellettua arviointia - ekstraa sai tehdä kun suoritti perinteisen lukion samalla ;)

Makepeace75 kirjoitti...

*reps* Kuulosti jotenkin niiiin abimaisen tutulta.. tv:Abi mallia -94. :o)

Anonyymi kirjoitti...

Mulla meni ohi et milloinkas oli tentin palautus ja milloinkas saadaan järjestää neulotun hatun päähän panijaiset. Jos ei tule julmaa hylkyä ;)

Anonyymi kirjoitti...

*IIISo Hymy*

Taija K kirjoitti...

Nämähän sopisivat myös äidinkielen esseekokeeseen tehtäviksi, suosikkini on kolmonen ;o)

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoituksesi herätti paljon ajatuksia ja piti palata kommentoimaan. Ensinnäkin tietenkin kutojan tärkein työkalu on taskulaskin. Se osoitti, ettei hihan saaminen valmiiksi pitäisi olla mikään kohtuuton ongelma, viimeistelytyöt tietenkin vievät yllättävän kauan aikaa. Kuivuminen tapahtuu varmaan jossain muussa asennossa nopeammin;)
Filosofian ajatuskuluissa olen aina ollut huono, joten jääköön se väliin.
Voimasanat saattavat joskus siivittää työskentelyä, mutta mielenterveys olisi vaakalaudalla, jos käsillä ei olisi aina joskus mielekästä puuhasteltavaa, nuo fyysiset haittatekijät ovat vielä jääneet kokematta.
Omien lankaloppujen tuhoamiseen olen ajatellut vaakatilkkuja. Täällä Treella on myös mummonkammari, joka ottaa lankalahjoituksia vastaan ja tekee äiti Teresan peittoja.
Tällä hetkellä tuo fysiikka on lähinnä sydäntäni. Ostin kesällä Ruotsista lankaa ja vaihdoin mallia lennossa. Nyt uupuu noin kolme kerää lankaa ja yritän kutoa niin nopeasti, että lanka ei ehtisi loppua kesken.

Pikkumyy kirjoitti...

Aivan loistava postaus. Piristit taas päivää!

Kirsikka kirjoitti...

Melkein tuntuu, että noiden rinnalla yo-kokeet ovat ihan lasten leikkiä...

Filosofia ja fysiikka etenkin olivat hankalia.

Tiina kirjoitti...

Heh! :D Mutta minne unohtui bilsa, mantsa ja psyka?

satumh kirjoitti...

heheh, aikas mainioita tehtävänantoja. :)

reamaria kirjoitti...

Ihana! Tosin uskontokysymykset oli näin elämänkatsomustiedon itse koulussa käyneenä vaikeita, piti pyytää mies tarkistamaan mitä nuo käskyt oli. :)

Markka kirjoitti...

Fysiikka ja filosofia vaikuttaa helpoimmilta aineilta tällä hetkellä.

Hyvät aiheet, ehkä mustakin tulisi ylioppilas.

Elsa Xenia kirjoitti...

Och för mig blir det prov i finska... Roligt var det.