maanantai 1. tammikuuta 2007

Näin neulottiin vuonna 2006

Viimevuotiseen tapaan on aika tehdä katsaus menneen vuoden neuletuotantoon. Myös tänä vuonna puikot ovat olleet jatkuvasti käsissä... Siitä huolimatta on kuitenkin ollut jatkuvasti tunne, ettei mitään valmistu. Varsinkin kevät ja alkukesä olivat raskauden myötä varsinaista neulelaman kautta, mutta loppuvuotta kohti neuletoiminta vilkastui.

Vuosi 2006 on ollut ennenkaikkia pienten neuleiden vuosi. Erityisesti alku- ja loppuvuosi kuluivat sukkien merkeissä, kun neuloin Lyyra-sukkia Rosa Matildaan.Osallistuin myös 200Sox -knit-alongiin. Sukkapareja onkin vuoden aikana syntynyt ainakin 15, ellei enemmänkin, ja lisäksi ainakin yhdet säärystimet.

Muista pienistä neuleista ovat tänä vuonna olleet erityisesti edustettuina käsineet: kahdet kirjoneulelapaset ja yhdet tavalliset Nealle, lapasvaihtolapaset, sormikkaat, kynsikkäät, kämmekkäät...Yhteensä vähintään 8 paria erilaisia käsineitä. Todettakoon tässä itselle muistutukseksi, että sormikkaiden ja kynsikkäiden neulominen on hullun hommaa, ja langanpäitä tulee pääteltäviksi enemmän kuin laki sallii.

Viime vuoden häviäjäkategoria oli päähineet, mutta tänä vuonna on erityisesti vauvanmyssyjä tullut tehtyä runsain mitoin. Olen neulonut itselleni yhden hatun, mutta lapsille sitten senkin edestä: baskerit Nealle ja Ronjalle, Pinjan pipon Nealle, kaksi vauvanmyssyä ystäville vauvalahjaksi sekä kolme versiota kypärämyssystä Joelille. Yhteensä siis yhdeksän erilaista päähinettä!Kuten jo ylläolevista huomaa, lastenneuleet ovat tämän vuoden selvä voittajakategoria. Myssyjen, sukkien ja lapasten lisäksi on syntynyt kaksi haalaria, ylläolevan kuvan poncho, yksi vauvan villatakki, Nealle pusero ja huovutettu takki ja Joelille kaulaliina. Lapset ovat kovin kiitollisia neuleiden vastaanottajia, kun Joel ei vielä osaa valittaa vaatteista ja Nea ja Ronja tuntuvat molemmat pitävän neuleista.

Ihan isoja aikuisten neuleitakin on sentään jokunen syntynyt. Suurimman osan isoista töistäni (kuten myös useita pieniä) voi bongata Ullasta. Tänä vuonna onkin selvästi ollut Ullan ja samalla siis myös omien neuleideoiden vuosi, ja olen suunnitellut allaolevan kuvan neuletakin lisäksi lehteen myös irlantilaisneulepuseron ja poikittainpuseron. Omaa tuotantoa oli myös alkuvuoden suuri ponnistus, olympiapusero. Neljä aikuisen puseroa tai takkia siis. Erityisen ylpeänä voin tosiaan todeta että jokainen näistä on tehty ihan omasta päästä, eli alan vähitellen päästä todenteolla irti valmiin ohjeen orjuudesta.Joko huomasitte, mikä on tämänvuotinen häviäjäkategoria? Aivan oikein siellä takavasemmalla: huivit! Vuoden mittaan on ainakin minun muistikuvieni mukaan tosiaan syntynyt yksi ainoa vauvan kaulaliina, vaikka esimerkiksi viime viikot on reippaasti kulutettu keskeneräistä Kiriä neuloen. Ikuisuusprojekteissa huivit sitten ovatkin yliedustettuina.

Elämänlangan vuoden 2006 Wirallinen Neulesaldo näyttää siis hieman vaatimattomammalta kuin viimevuotinen huima suoritus, yhteensä 44 valmista neuletyötä. Olen kuitenkin menossa omien mallien suhteen aina vain parempaan suuntaan: valmiista ohjeesta syntyi lähinnä Nean huovutettu takki ja pari myssyä. Voisinkin tapojeni vastaisesti tehdä uudenvuodenlupauksen, että tänäkin vuonna saadaan nähdä uusia Design Elämänlanka -ideoita. Jatkan siis tänäkin vuonna ahkeraa itseopiskelua neulesuunnittelun saralla.

Muita uudenvuodenlupauksia en uskalla yrittää, vaikka esimerkiksi lupaus vähentää lankaostoja ja neuloa enemmän varastolangoista olisikin poikaa. Moiset voin jättää sitten lankahamsterikuun murheeksi. Helmikuu nimittäin lähestyy taas vauhdilla... Mutta siitä ehkä enemmän sitten ensi viikolla. Silloin luvassa taas uutta Elämänlankaa.

P.S. Suureellisten uudenvuodenlupausten asemesta ostin itselleni uudenvuodenlahjan: vuoden jäsenyyden äänikirjakauppaan. Näitä voi sitten neuloessa kuunnella.

Ei kommentteja: