maanantai 22. tammikuuta 2007

Ei nimi neuletta pahenna

Internetin ihmeellinen neulemaailma on tuonut mukanaan kiintoistan neuleiden leviämisilmiön. Käsi ylös: Kuinka moni on tehnyt jonkun version Fifi -huivista, tai ainakin tietää mistä puhutaan kun mainitaan Fifi? Entä kuinka moni muistaisi suoralta kädeltä millainen oli vaikkapa Modan 3/03 neuleohje numero 12? Kumpi kuulostaisi kiinnostavammalta: Kuuran kosketus -sukat vai "naisen sukat Nalle-langasta"? Tempting vai "joustinneuletoppi"?Punahilkka, joka nimi oli selvillä alusta alkaen.

Neuleiden nimeäminen ei ole uutta. Maailmalla neulelehtien malleilla on kauan ollut nimet, ja neulekirjoissa ohjeet on Suomessakin nimetty maailman sivu. Verkkoneulominen on kuitenkin tuonut tietyille neulemalleille aivan uudenlaista näkyvyyttä. Ilmaisessa jakelussa tai verkossa myynnissä olevat ohjeet löytävät tiensä blogeihin erilaisina, eri värisinä ja eri langoista tehtyinä versioina, ja vaikka alkuperäisen ohjeen kuvat eivät olisi sytyttäneet, jokainen uusi toteutus saattaa herättää jonkun ajattelemaan: "Kas, tuohan näyttää hyvältä!". Ja ne nimet, ne nimet. Kuulostaakin paljon hienommalta sanoa että neuloo Rogueta kuin että neuloisi palmikkohupparia, tai Kiriä sen sijaan että puhuisi pitsihuivista...Syksyn lehdet-puseron nimeksi ehdotettiin myös esimerkiksi Villiviiniä.

Tapa antaa neuleille nimet on tuonut myös neulesuunnitteluun oman hauskan mutta haastavan lisänsä. Joskus on aivan selvää, miksi uusi luomus haluaa itseään kutsuttavan, toisinaan nimi taas on työn ja tuskan takana. Useammin kuin kerran tai kaksi on näytelty kavereille netissä valokuvaa ja kyselty että mikähän tämä tai tuo pusero haluaisi olla nimeltään. Parhaat nimet löytyvätkin usein tiimityöllä. Toisaalta joskus myös huumori kukkii vähän liiankin kanssa, mutta onneksi suunnittelija voi omavaltaisesti sensuroida hurjimmat ideat. Kukahan vielä koodaisi tiimityön tueksi neulenimigeneraattorin?

Nyt maisteri Elämänlanka suuntaa bloginpitämisen asemesta ompelemaan vetoketjua vielä toistaiseksi nimettömään neuletakkiin. Yli jääneen lankakerän voikin sitten käydä Menitassa vaihtamassa johonkin, vielä ehtii lankashoppailla ennen hamstereita (joihin muuten on jo satakunta ilmoittautunutta mutta vielä ehtii). Hyvää neuleviikkoa! Ensi viikolla taas uutta neuleasiaa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kävin ilmoittautumassa hamstereihin, kaipa pistin kommenttini oikeaan paikkaan..

Juttusi neuleennimistä oli kiinnostava... Mietin nimeä neulomalleni pitsisukalle. Ajattelin että joku runsas ja pehmeä nimi olisi hyvä, mutta en vaan päässyt yli neulontatilanteesta: Kun pakersin ensimmäistä sukkaa, kuuntelin Lindgrenin Veljeni Leijonamieli -äänikirjaa ja niinpä sukka vain päätti olla Katla.

Anonyymi kirjoitti...

*nostaa käden pystyyn* Fifi on tehty. :)

Kristel kirjoitti...

Gnu, ilmoittaudu sähköpostitse, niin saan ilmoittautumismailista sitten mailiosoitteesi talteen blogger-kutsua varten. :)

Anonyymi kirjoitti...

On kyllä paljon helpompaa, kun voi puhua esim. eri pitsihuiveista niiden nimillä, eikä tarvitse aina selittää että "no se jossa on aluksi semmoista verkkoa, ja sitten pieniä nyppyjä ja aaltoreuna, tiedäthän mitä tarkoitan?" :)

Mulle ainakin oli tärkeää keksiä suunnittelemilleni pitsipolvisukille ja pitsihuiville jokin kuvaava ja sopivalta tuntuva nimi. Södera- ja Sagittaria-nimet tuntuivat sitten hyviltä ja omilta pitkän pohdinnan jälkeen. Musta on ainakin kiva kuulla, jos nimellä on jokin tarina tai miksi neule on saanut juuri sen nimen, kuten vaikkapa Jatan selitys Zetor-huivin nimen taustoista. :)