maanantai 2. lokakuuta 2006

Neulekirjastokatsaus

Koska maisteri Elämänlanka on paitsi lanka- myös kirjahamsteri, on hyllyyn harrastevuosien aikana ehtinyt kertyä joltinenkin määrä neulekirjoja. Joitakin hyllyn helmiä on esitelty aiemminkin, mutta viime aikoina on yhdeltä jos toiseltakin taholta tullut vienoja pyyntöjä esitellä joskus joitain kirjoja tarkemmin. Nyt kirjaesittelyyn tarjoutui loistava tilaisuus, kun kokoelma syyskuun aikana karttui isolla pinolla.Ensimmäinen hyllyyn saapunut uusi tuttavuus on Nancie M. Wisemanin The Knitter's Book of Finishing Techniques. Sain valita kirjan itselleni lahjaksi kiitokseksi kanssa-asujalle neulomastani Lemmikki-takista, ja totesimme yhdessä että tällainen tekniikkakirja on erinomaisen sopiva palkkio amatöörineulesuunnittelijalle.Kätevästi spiraaliselkäisessä kirjassa on valtava määrää erilaisia vinkkejä, alkaen seitsemästä erilaisesta tavasta luoda silmukat. Jatkossa käsitellään erilaisia päättelyitä, lisäyksiä, kavennuksia, viimeistelyompelua ja niin edelleen. Kirjasta löytyy myös ohjeet esimerkiksi nappilistoihin ja napinläpiin, hartiamuotoiluihin lyhennetyillä kerroksilla, silmukoiden poimimiseen ja erilaisiin pingotus- ja höyrytystekniikoihin. Jokainen erillinen tekniikka on esitelty tiiviisti selkeiden kuvien kera, yleensä yksi tekniikka aukeamaa kohti. Kirjassa on selkeät värikuvat, työvaiheista on sekä valokuvia että piirroksia. Mainiona lisänä joka kohdassa on pieni inforuutu, jossa on lueteltu tekniikasta muutama hyvä ja huono puoli.Syyskuun suurempi kirjahankinta on Barbara G. Walkerin klassikkosarja A Treasury of Knitting Patterns. Osat 1-3 ilmestyivät alunperin vuosina 1968-72, ja neljäs osa on uudempi kooste joka sisältää kokonaisuudessaan Walkerin vuonna 1973 ilmestyneen teoksen Sampler Knitting tekstin sekä pienen kokoelman sarjassa aikaisemmin julkaisemattomia neulemalleja.

Osat yksi ja kaksi eli A Treasury of Knitting Patterns sekä innovatiivisesti nimetty A Second Treasury of Knitting Patterns ovat sarjan varsinainen aarreaitta. Kahdessa kirjassa on yhteensä noin 1200 ohjetta erilaisille pintaneuleille, pitseille, palmikoille jne. Valtaosa on Walkerin kokoamia perinnemalleja.Näiden osien heikkous on se, että kuten monissa amerikkalaisissa ja brittiläisissä ohjeissa yleensäkin ruutupiirrokset puuttuvat. Kerros kerrokselta selostetuista ohjeista voi tietysti piirtää oman ruutupiirroksensa, mutta varsinkin pidemmissä mallikerroissa se on vaivalloista. Vuosikymmenten takaiset mustavalkoiset valokuvat eivät kenties myöskään ole nykymittapuulla visuaalisesti kovin viehättäviä, mutta neulepinnat näkyvät selkeinä.

Kolmas osa on lupaavasti nimeltään Charted Knitting Designs. A Third Treasury of Knitting Patterns. Kirjassa neuvotaankin pitkällisesti, kuinka neulotaan ruutupiirroksia käyttäen. Lisäksi kirjassa on jälleen yhä uusia pintaneulemalleja suunnittelun avuksi. Tässä kirjassa on myös paljon enemmän Walkerin itsensä kehittämiä muunnelmia esimerkiksi palmikkokuvioista kuin aiemmissa kirjoissa, vaikka kolmannessakin osassa on paljon myös ihan klassisia kuvioita. Neljännestä osasta mainitsinkin jo lyhyesti yllä, ja se on selvästi neulesuunnittelun kannalta heikompi ostos kuin alkuperäinen klassikkotrilogia. En kuitenkaan kadu ostosta, kun olen aika pahasti "kerää koko sarja" -ihmisiä.

Nyt Elämänlangalla päästäänkin sitten neulesuunnittelemaan urakalla: inspiraatiomateriaalit eivät ainakaan lopu aivan heti kesken. Seuraavaksi onkin siis aika neuloa taas suuria määriä uusia mallitilkkuja!

Vaan nyt jälleen takavasemmalle, keskeneräiset Ulla-neuleet kutsuvat vielä! Ensi viikolla taas uutta Elämänlankaa.

2 kommenttia:

Tuulia kirjoitti...

mulla jo toi eka onkin ja se on ollut tosi hyvä, ainakin näin amatöörineulojalle.

mutta noista toisista piti kysyä. Ensinnäkin, saako niitä jostain halvemmalla kuin 27USD/kipale, vai onko ne sielläkin yhtä kalliita kuin täällä? Ja jos niitä jostain saa, niin mistä? Mie haluaisin nuo itselle, mutta ovat aika tyyris pläjäys noin kertasatsina. Ainakin noi ekat kolme ois pakko saada. Vaikutti hyvältä ainakin näin yhtäkkiä, kerrothan käyttökokemuksia myöhemminkin? :)

MysteryKnitter kirjoitti...

I wish you success with your designing, Kristel.