maanantai 16. lokakuuta 2006

Kirjallisia lapsia

Tässä kaikenlaisten syksykiireiden ja alpakkayllätysten pyörityksessä uhkasi unohtua raportoida tärkeästä tapahtumasta maisteri Elämänlangan toisessa elämässä. Siis siinä, jossa kaikki ei liity joko neulomiseen tai kotiäiteilyyn, vaan tähtää siihen, että maisterista vielä joku päivä tulisi tohtori Elämänlanka. Vaikka tittelin vaihtumista odotellessa ei kannata pidätellä hengitystä, satunnaisia edistysaskeleita tapahtuu.

Päivänä muutamana pari viikkoa takaperin posti toi ilmoituksen isokokoisesta kirjeestä. Ensimmäinen toiveikas ajatus oli toki, että joku olisi sattunut lähettämään lankaa. Koska mitään ei ollut tilauksessa, oli toinen epäilys ikävämpi, josko joku neuleystävälähetys olisi karkuteillä ja päätynyt tekemään mutkan emännän postiin. Kumpikin arvaus oli kuitenkin väärä. Postista löytyi litteä paketti, josta paljastui tämä:Kirja tosiaan liittyy tiiviisti maisteri Elämänlangan akateemisiin pyrkimyksiin. Sekä toki siihen, että useampikin tuttu on kommentoinut jotain tyyliin "Sä et koskaan ajattele mitään muuta kuin seksiä!". (Mikä ei muuten ole totta. Ajattelen ihan usein myös neulomista.)

Sisältä paljastuu tämä:Olen aiemmin tietysti nähnyt graduni kansissa, ja minulla on ollut artikkeli Naistutkimus-lehdessä, mutta on siinä kuitenkin Sitä Jotain kun näkee nimensä ja oman tekstinsä ihan oikeassa kirjassa. Iskee taas suorastaan inspiraatio tehdä jotain sen väitöskirjankin eteen, valitettavaa vaan että tällä hetkellä on hankalaa järjestää itselleen aikaa hautautua viikoksi yliopiston kirjaston uumeniin kaivamaan materiaaleja.

Tämä tieteellinen kirjallinen jälkikasvu syntyi oikeastaan jo aikaa sitten, mutta viikonloppuna tuli uurastettua kirjallisesti myös neuleiden suhteen. Ullan materiaalideadline oli nimittäin sunnuntaina, ja tyypillisesti lopulliset tekstit valmistuivat vasta viime tingassa.Tässä "amatöörineulesuunnittelijan aivot" -nimisessä valokuvateoksessa on näyte kahdesta Ullaan tulossa olevasta ohjeesta työvaiheineen: tulostetut ohjeet, joissa tosin on korjauksia pitkin matkaa, mallitilkkuja, neulesuunnitteluvihko ja ruutupiirroksia. Toisin kuin hitaasti kypsyvät akateemiset pyrkimykset, nämä kirjalliset lapset pääsevät julki jo joskus muutaman viikon päästä kunhan Ullan toimitus saa lehden koostettua, ja Elämänlangalla päästään pohtimaan uusia kujeita.

Ensi viikkoon siis, maanantaina luvassa taas uutta Elämänlankaa!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onnittelut julkaisusta!

Tiina kirjoitti...

Onnittelut julkaistusta artikkelista!

antitäti kirjoitti...

Kovasti onnea kirjallisesta lapsesta! Selailinkin jo vähän kirjaa, kun se työpaikalleni kirjastoon tuli, mutta ei sattunut nimi hyppäämään silmään... Sun olisi pitänyt kirjoittaa se Elämänlankaa -nimellä :)!