Elämänlangalla on vietetty viikonloppua innokkaasti uusien lelujen parissa.
Ensimmäinen uusi lelu on upouusi läppäri. Vanhassa alkoi ilmeisesti tuuletin lopullisesti hajota, ja jouduin tekemään riskianalyysiä: onko stressaavampaa käydä ostamassa uusi kone ja viettää päivän verran ohjelmia asentaen ja säätöjä kiroillen vaiko odottaa, että vanha kone hajoaa kesken käännöstyön ja sitten käydä ostamassa uusi kone? Päädyin sitten matkustamaan Verkkokauppaan ja hakemaan sieltä pois uuden kivan punaisen Acerin. Yksi jos toinenkin tuttu on haukkunut Aceria, mutta itselläni käyttökokemukset ovat hyviä ja näppäimistön tuntuma on mieluinen.
Yksi asia johti toiseen. Vanhalta koneelta sai kyllä sujuvasti kaikki tiedostot, ja Office2007 -ohjelmatkin asentuivat netistä kun ymmärsin käyttää Microsoftin sivuja oikealla selaimella. Niinpä käännöstyöt, valokuvat ja kaikenlaiset neuleohjehommat löysivät nopeasti tiensä uudelle koneelle. Totesin kuitenkin, että cd-aseman puutteessa en enää helposti saa vuosia käyttämääni Stitch & Motif Maker -ruutupiirrosohjelmaa siirrettyä.
Tein netissä tutkimuksia ja totesin myös, että kyseisen ohjelman kehittäminen on loppunut puoli tusinaa vuotta sitten, eikä uusia versioita ole. Niinpä oli aika tutkia hieman uusia vaihtoehtoja ruutupiirrosten tekemiselle.
Päädyin lopulta ostamaan StitchMastery Knitting Chart Editor -ohjelman. Muutamia muitakin vaihtoehtoja oli, mutta StitchMastery vaikutti minun käyttööni sopivimmalta. Toistaiseksi olen piirtänyt vasta yhden ruutupiirroksen kokeeksi, ja se löytyy yllä olevasta ruutukaappauksesta. (Kuvan voi klikata isommaksi tarkastellakseen paremmin ohjelman yksityiskohtia.)
Varsinaista arvostelua en siis vielä tässä vaiheessa osaa kirjoittaa, mutta ensivaikutelma ohjelmasta on myönteinen. Jos käytän tätä puoleksikaan niin paljon kuin käytin vanhaa ohjelmaa, ei 60 punnan hinta ole millään muotoa liikaa pyydetty. Uhkailin päätoimittajalle, että kirjoitan ohjelmasta arvostelun Ullaan, mikäli sellainen lehteen sopisi, kunhan tässä lähiviikkojen aikana ehdin tarkemmin paneutua ohjelman käyttöön.
Se, mikä jää nähtäväksi on tietenkin, miten tämä ohjelma taipuu niihin ohjeisiin, joita tutummat sarkastiseen sävyyn kutsuvat "Kristelin helpponeuleiksi". Vanhassa ruutupiirrossoftassani esimerkiksi palmikot perustuivat moduulirakenteeseen, eli valmiina oli kahden silmukan levyisiä kiertoja ja loput silmukat lisättiin valikoimasta yksittäisten silmukoiden levyisiä paloja, joita yhdistelemällä sai askarreltua erittäin monen näköisiä palmikoita. StitchMasteryssä puolestaan kaikki käytettävissä olevat merkit löytyvät valikoista (kuvassa oikeassa reunassa) jaoteltuna erilaisten otsikoiden alle, esimerkiksi "neljän silmukan levyiset palmikot" tai "oikein neulotut kavennukset".
Neulesuunnittelijan kannalta heti alkuun ilahduttavin piirre ohjelmassa on ruutupiirrosten merkkien selitys. Ylimmässä kuvassa itse ruutupiirroksen vieressä oleva "Key" on yllä leikattu lähempään tarkasteluun. Ohjelma siis luo tämän merkkien selityslistan automaattisesti: kun valitsee valikoista haluamansa merkin ja klikkaa sen ruutupiirrokseen, ohjelma lisää merkin heti automaattisesti listalle selityksen kera. Selityksissä on pohjalla englanninkielinen lyhenne, mutta kutakin tekstiä klikkaamalla niitä voi editoida.
Ruutukaappauksessa näkyy vielä ruutupiirroksen alla tekstiä: ohjelma generoi ruutupiirrosta tehtäessä samalla kerros kerrokselta kirjoitetun ohjeen. Tämä ohjeteksti on englanniksi ja perustuu merkkien lyhenteisiin. Ikkunan voi helposti kätkeä ja pitää ainoastaan ruutupiirrosta esillä, mikäli englanninkielinen teksti häiritsee. Itselleni tuosta ominaisuudesta saattaa olla hyötyä, jos päädyn tekemään neuleohjetta johonkin englanninkieliseen lähteeseen, jossa toivotaan ruutupiirroksen rinnalle kirjallista selostusta pintaneuleesta.
Näissä tunnelmissa Elämänlangalla aloitellaan uutta neuleviikkoa. Katsotaan, olisiko ensi viikolla listalla jotain lankaisaakin asiaa.
4 kommenttia:
Ymmärtääkö toi nurjat kerrokset eli muuttaa sanalliset tekstit edestakaisneuleeksi?
Vastataan nyt tätäkin kautta muistaessani. :) Uutta ruutupiirrosta luodessa valitaan, onko kyseessä tasoneule vai suljettu neule, ja teksti generoituu sen mukaan.
Pitääpä tutustua tuohon ajan kanssa. Kiitos!
Wau mikä ohjelma! K, sä olet onnentyttö!
Lähetä kommentti