Kuten aiempina viikkoina on käynyt ilmi, Elämänlangalla on ollut ilmassa kiireistä käännöstyötä. Nyt, kun käännös on aivan loppusuoralla, voin tehdä pienen esittelyn kirjasta. Kyseessä on Simona Merchant-Destin ja Faina Gobersteinin kirja The Art of Seamless Knitting, joka tulee Suomessa ilmestymään nimellä Saumatonta neulontaa. En tarkalleen tiedä koska: käännös pitää jättää kustantajalle huhti-toukokuun vaihteessa, ja siitä menee tietysti aina aikansa ennen kuin päästään julkaisuun asti.
The Art of Seamless Knitting on ennen kaikkea tekniikkaohjekirja, jossa paneudutaan laajasti siihen kuinka neulevaatteita toteutetaan ilman saumoja. Kirjassa on kyllä myös kymmenkunta ohjetta (joista pari jää suomennoksessa pois), jotka demonstroivat tekniikoita käytännössä, mutta ohjeet eivät millään muotoa ole pääasia. Neuleohjeet on kirjoitettu amerikkalaistyylisen perinpohjaisesti ja ovat siis pitkiä. Kokosarjoitus on ilahduttavan laaja, yleensä 6 tai 7 kokoa.
Saumattomia tekniikoita käsitellään niin suljetussa kuin tasoneuleessa, sekä ylhäältä alas että alhaalta ylös, ja monin erilaisin kaarrokeratkaisuin. Suurin huomautuksen aiheeni on kirjoittajien periaatteellinen ratkaisu teettää istutetut hihat erillisinä ja kädenteille ommeltavina. Kun tarkoituksena on esitellä neuletekniikoita, joissa ompelun tarve on minimoitu, olisi voinut toivoa otettavan kantaa myös erilaisiin tapoihin toteuttaa istutetut hihat ilman ompelua - tekniikoita kuitenkin on olemassa useita erilaisia.
Kiitosta kirja ansaitsee näin neulesuunnittelijan näkökulmasta siitä, että joka kohdassa esitellään tapoja käyttää tekniikoita omaan suunnitteluun. Yllä olevassa kuvassa on kaavioehdotuksia erilaisista pintaneuleiden sijoittelusta ja neuleohjeiden lopussa on "Make it Yours!" -infoboksi, jossa annetaan vihjeitä pintaneuleiden korvaamisesta omilla ja muista tavoista muokata ohjetta.
Kirja käsittelee omissa luvuissaan palmikot, pitsineuleet sekä muut pintaneuleet. Perustietoluvuissa käsitellään erikseen ruutupiirrosten muokkaaminen sileästä neuleesta suljettuna neulottavaksi sekä esimerkiksi lisääminen ja kaventaminen pintaneuleissa, joissa silmukkamäärät vaihtelevat. Asiat olivat minulle ennestään käytännössä tuttuja, mutta osin sellaisia, joiden kanssa olen kokeneenakin neulojana paininut monet kerrat. Kirjan suuri ansio onkin se, miten perusteellisesti esimerkiksi erilaisten neulepintojen vaikutus neuleen muotoiluun avataan.
Alkuteoksen lopussa on myös kuvitettu perustekniikkaosio, jota ei käännetä suomeksi. Oletus kuitenkin on, että suomalainen neuloja osaa luoda ja päätellä silmukat, poimia silmukoita työn reunasta ja neuloa ne sekä ommella sauman. Muutama tekniikka saattaa olla vieraampi, joten jos kirjaan tutustuu englanninkielisenä, kannattaa sitäkin osiota vilkaista.
Vaikka tässä vaiheessa käännöstyötä olenkin kurkkuani myöten täynnä Gobersteinia ja Merchant-Destiä, suosittelen silti lämpimästi. Tämän tyyppistä opasta ei aiemmin ole itsellä tullut vastaan, ja kirja on omaankin hyllyyn arvokas lisä.
Näissä kirjallisissa tunnelmissa siis Elämänlangalla tällä viikolla. Toiveissa olisi ensi viikolla palata käytännön neulontaan.
4 kommenttia:
Kiitos kirjaesittelystä! Vaikuttaa mielenkiintoiselta teokselta, ainakin näin amatöörin näkökulmasta. Kuka tai mikä määrittelee sen mitkä osat tai sivut käännetään? Saako kääntäjä antaa palautetta tai huomioidaanko sitä? :)
Kirjan lyhentäminen on kustantamon toive, ja lyhennettävästä osuudesta keskusteltiin sitten yhdessä kustannuspäällikön kanssa. Päädyin suosittelemaan asusteohjeiden jättämistä pois siksi, että kirjan pääasia eli tekniikkaohjeet keskittyvät neulevaatteisiin.
Pitääkin seurata koska tämä kirja ilmestyy. Kiva kun tämän verran annoit vinkkiä.
Rauhaisaa hiljaistaviikkoa
Wau mikä kirja!
Lähetä kommentti