maanantai 2. helmikuuta 2009

Tilkullista

Elämänlangalla esitellään harvoin aitoja ikuisuusprojekteja (ainakaan useammin kuin kerran, ennen kuin ne hautautuvat taas jonnekin varaston uumeniin). Kun Lankahamsterit taas alkoivat eilen, oli kuitenkin mielestäni aika kartoittaa tilkkupeittoni tilanne pitkästä aikaa. Kaivoin siis esiin koko kasan ja laskin vaihteeksi kuinka paljon tilkkuja on ja kuinka paljon niitä vielä tarvitaan. Totesin, että ihan täysin terve ja mieleltäni tasapainoinen en taida olla kun olen tähän touhuun ryhtynyt. Todettakoon nyt että tämä on sentään aktiivinen ikuisuusprojekti, johon syntyy tilkkusia vähitellen koko ajan välitöinä, pihalla lapsia ulkoiluttaessa ja niin edelleen.Aion koota peiton 4x5 blokista joiden jokaisen keskellä on vaaleanvihreä tilkku. Neljä valmista blokkia ja jäljelläolevat 16 keskustilkkua ovat kuvassa keskellä. Oikealla puolella ovat sitten vielä kiinnittämättömät valmiit tilkut, yhteensä 56 kappaletta. Urakka ei siis ole vielä edes puolessa, sillä vielä tarvitaan laskelmieni mukaan 72 värikästä tilkkua.

Eikä tässä vielä kaikki, kuten mainoksissa sanotaan. Upotan blokit tummanvihreiden ja mustien tilkkujen ristikkoon, eli tummia tilkkuja tarvitaan huikeat 177 kappaletta. Elättelen toiveita että olen laskenut väärin, mutta pahoin pelkään että näin on näreet. Valmiit tummanvihreät tilkut ovat kuvassa vasemmalla puolella, ja kuten näkyy niitä ei ole valmiina kuin 72. Tummanvihreää neulomista on siis luvassa vielä 105 tilkun verran.Ettei totuus unohtuisi, kerron vielä että yhden tilkun koko ei ole kuin vähän päälle 10x10 senttiä ja kaikki on neulottu ohuista sukkalangoista tai vastaavista villa- ja villasekoitelangoista, ja jokaisessa tilkussa on vähintään 2 langanpäätä mutta monissa vielä enemmän koska olen käyttänyt kaikki pikkuiset sukkalankanöttöseni. Itsesuojeluvaistoni kieltää minua vahvasti arvioimasta kuinka monta sataa pääteltävää lankaa lopulliseen peittoon sitten tulee. Vaikka tosiaan todistusaineiston pohjalta näyttää selvältä, että järki ei ole pahasti päätä pakottanut, täytyy peittotilkkujen puolustukseksi sanoa että niitä on kovasti rentouttava tehdä eikä tarvitse laisinkaan ajatella.Kuten arvata saattaa, peittoprojekti myös syö yllättävän paljon lankaa. Omista töistä ei ihan noin paljon jämiä jää, joskin olen välillä käyttänyt ihan täysiä keriä tai vyyhtiäkin tilkkuihin. Zeskan lankalahjoituksista tulee varmasti ainakin osasta tilkkuja, joskin voi kyllä olla että esimerkiksi Lorna's Lacesin vyyhdit tahtovat ensin sukkasiksi. Yhdestä jämäkerästä tuli jo Nealle sukat, eikä siitä jäänyt peittoon metriäkään.

Virallinen lankahamsteriprojektini on kuluttaa erilaisia nysiä ja nöttösiä taas peittoon. Jos värikkäitä tilkkuja on syntynyt kuun loppuun mennessä vähän lisää, voin ehkä ommella taas jonkun blokin kokoonkin. Voi tosin olla että reippailen tummanvihreillä, sillä tätä tahtia pelkästään puuttuviin kehystilkkuihin kuluu toinen vuosi neuleaikaa.

Ensi viikolla ehkä vähän vähemmän tilkullista Elämänlankaa. Katsotaan joko lankakauppavieroitusoireet ovat iskeneet.

P.S. Suomalaisen kirjallisuuden seura ja Kalevalaisten naisten liitto keräävät tältä päivältä suomalaisten päiväkirjoja. Pitäisiköhän porukalla kirjoitella käsityöharrastajan päivästä? Ajattelin myös mahdollisesti päiväkirjattaa nelivuotiaan joka osaa jo sanella, kaksivuotiaan ilmaisu ei ihan vielä riitä.

4 kommenttia:

Tanja kirjoitti...

Minullakin on projektina neuloa peittotilkkuja sukkalanganlopuista mutta vähemmän haasteellisessa mittakaavassa. Peittotilkut ovat todellakin sopivaa neulottavaa moneen tilanteeseen jossa puikot suihkivat mutta keskittymiskyvyn pitää riittää muuhunkin.

Anonyymi kirjoitti...

Olet kyllä ryhtynyt todellakin aikaavievään tehtävään ;) mutta se on mukava kun siihen voi tosiaan jämälangat käyttää ja voi sitä tunnetta sitten, kun se peitto on valmis! Haluaa nähdä sen sitten! :)Itselläni on välitöinä menossa virkattu (auts, saikohan tässä blogissa mainita virkkauksesta mitään ;) )peitto kuusikulmioista, saa nähdä milloin sekin valmistuu, kun muut työt ovat kyllä vieneet aikaa siitä projektista.. mutta kuten sanottu, sitä tehdään silloin, kun ei ole muuhun inspistä. :)tsemppiä peiton neulomiseen! ja muutenkin :)

satumh kirjoitti...

on siinä kyllä projektia kerrakseen. :) mutta joo, tilkkuja on kiva tehdä välitöinä, reissussa yms. :)

Anonyymi kirjoitti...

Nähdessäni tuon tilkkuprojektisi muistan, että minullakin on jossain sellainen keskeneräisenä... Kiitos muistutuksesta...;DDD ...lähden kaivelemaan laatikoitani;)))