maanantai 3. lokakuuta 2016

Kantapään kautta

Elämänlangalla päästiin viime viikolla vihdoin ja viimein iloitsemaan uuden kirjan tekijänkappaleista, jotka uhkasivat jäädä postin syövereihin. Onneksi pääsivät lopulta kotiin!

On aina hieno fiilis saada uusi kirja käsiin fyysisenä kappaleena. Tässäkin tapauksessa taittoversioita luettiin kyllä suurennuslasin kanssa moneen kertaan, mutta ihan erilaiselta se lopputulos kuitenkin näyttää paperilla. Oikea käsin kosketeltava kirja tuntuu tietysti myös ihan eri tavalla konkreettiselta saavutukselta kuin ne keskeneräiset pdf-tiedostot. Erityisesti ilahduin siitä, että Kantapään kautta on painettu kovakantisena.

Sellainen asia joka kirkastui vasta fyysistä kirjaa selaillessa oli se, kuinka laaja tekniikkaosuudesta loppujen lopuksi tuli. Ilmankos tuntui välillä siltä, että teksti ei koskaan valmistu! Meillä oli työryhmässä selkeä työnjako: minä kirjoitin nuo alun tekniikat, ja keskityin sitten varsinaisissa ohjeissa hyvin yksinkertaisiin malleihin.

Omasta kirjastaan ei oikein voi arvostelua kirjoittaa, mutta ihan pienen esittelyn ehkä kehtaa laittaa. Kantapään kautta on rakennettu niin, että alussa on villasukan anatomiaa sekä erilaisia kuvallisia tekniikkaohjeita: kuusi erilaista kantapäätä, muutama kärkikavennusohje sekä kolme kärkialoitusta. Tämä valikoimahan ei millään muotoa ole kaikenkattava, koska sivumäärä on rajallinen, mutta näillä pääsee toivottavasti alkuun. Lisäksi kokosimme taulukon, jossa on jalkaterän pituus ja kengän koko sekä sellaisen, jossa on suuntaa-antavia aloitussilmukkamääriä eri kokoisille sukille eri paksuisilla langoilla. Tekniikkaosassa on myös ihan perusvillasukan ohje varresta alas ja kärjestä ylös.

Neuleohjeita on 15, ja ne on ryhmitelty kolmeen eri vaikeusasteeseen. Kirjan avaavat perinteiset paksut saapassukat ja päättävät sitten puolestaan ohuesta langasta neulotut pitsiset ja helmikoristeiset teknisesti merkittävästi haastavammat sukat. Kohderyhmänä meillä on erityisesti sellaiset neulojat, jotka ovat syystä tai toisesta arastelleet villasukkaan tarttumista, ja toisaalta sellaiset neulojat, jotka kyllä neulovat sukkia mutta eivät ole tutustuneet erilaisin kantapää- ja kärkivaihtoehtoihin.

Kirjaa saa toivottavasti näinä päivinä Suomalaisesta kirjakaupasta sekä erilaisista nettikirjakaupoista. Kannustan myös tekemään lähikirjastoon aineistopyynnön! Kaikki eivät kaipaa hyllyihinsä lisää omia kirjoja, ja kirjastossa teokset ovat kaikkien ulottuvilla.

Tällä viikolla Elämänlangalla ollaan siis onnellisen kirjailijan tunnelmissa, katsotaan mitä ensi viikko tuo tullessaan!

3 kommenttia:

Tahruska kirjoitti...

Onnea uudelle kirjalle ja sen kirjoittajille!

Aino P. kirjoitti...

Vautsi, onnea uuden kirjan johdosta!

iso gnu kirjoitti...

Onneksi olkoon! On kirja , joka tulee olemaan hyllyssäni ja siis käytössä myös.