maanantai 26. toukokuuta 2014

Kesäneulontaa

Elämänlangalla ollaan jo aivan kesäisissä tunnelmissa, vaikka tällä viikolla onkin luvattu taas viileämpää säätä. Viime viikolla oli näytillä Nean uusi bolero ja tällä viikolla on taas puikoilla Safrania: löysin parvekkeelta pussillisen valkoisia keriä ja aloin neuloa itselleni improvisoitua puseroa.

Tällä hetkellä olen kovasti ihastunut Barbara Walkerin tapaan neuloa istutetut hihat ilman saumoja. Tapa ei ole aivan yhtä virtaviivainen kuin Tuulian The Tailored Sweater -kaava, mutta toisaalta sopii paremmin silloin kun olen huithapelituulella enkä jaksa laisinkaan suunnitella. Ilmeisesti pitkä kevät on vaatinut veronsa ja olen kohta kypsä kesälomalle, sillä ajatuskin ohjeen kirjoittamisesta tai edes kunnollisesta ideoi ja piirrä malli - neulo mallitilkku - laske silmukat -lähestymistavasta uuteen puseroon tökkää vastaan.


Walkerin tavassa idea on, että puseron kädentiet muotoillaan aivan kuin tavallisesti istutettuja hihoja neulottaessa, mutta sitten ei tarvitse käyttää energiaa hihojen pyöriöiden laskemiseen. Kädentieltä poimitaan tasavälein sen verran silmukoita kuin halutaan valmiin hihan ympärykseksi ja muotoillaan pyöriö lyhennetyillä kerroksilla. Muotoilu menee suurin piirtein näin:

- Aloita kainalon keskeltä.
- Merkitse ne silmukat, jotka on luotu kainalon alle, tyypillisessä aikuisen puserossa noin 10-14 silmukkaa.
- Poimi ja neulo 1 kokonainen kerros.
- Neulo 2/3 silmukoista. Kiedo ja käännä.
- Neulo 1/3 silmukoista nurin. Kiedo ja käännä.
- Neulo seuraavaan kiedottuun silmukkaan. Neulo silmukka ja kiertävä lanka yhteen. Kiedo ja käännä.
- Toista edellistä vaihetta, kunnes jäljellä ovat ainoastaan kainaloa varten luodut silmukat. Jatka hihaa suljettuna neuleena.

Viimeksi neuloin tällä tavalla sen Nean viimeviikkoisen boleron. Ullassa on viime vuonna ilmestynyt Lakeuden kutsu -pusero, jossa myös käytin tätä tekniikkaa.

Ensi viikolla Elämänlangalla on toivottavasti jo jonkinlainen mielikuva siitä, mitä muuta puseroon tulee kuin V-kaula-aukko ja istutetut hihat. Siihen asti elämme itse kukin jännityksessä, kun en itsekään vielä tiedä mitä olen tekemässä.

Ei kommentteja: