maanantai 16. huhtikuuta 2007

Rakkautta ensi silmäyksellä

Hehkuva punaoranssi väri, villan ja silkin pehmeys, alpakan lämpö. Haastavat mutta selkeät suorastaan nerokkaan kauniisti muotoillut palmikot. Lyhennetyt kerrokset, tarkkaan harkitut raglanlevennykset. Selvä ohje, viehättävän viimeistellyt yksityiskohdat.

Olen rakastunut.

Moni tunnistikin, että viimeviikkoisessa arvoituskuvassa oli Eris. Neuloin ensimmäisen kauluskappaleen muutaman ensimmäisen kerroksen kotona keskiviikkoiltana ennen Seinäjoelle lähtöä. Automatkalla kudoin sukkaa (joka myös valmistui, kuten usea arvausleikkiin osallistuneista arveli), mutta käytännössä kaikki pääsiäisen neuleaika muuten kului Eriksen parissa. Ehdin juuri saada hihasilmukat apulangoille odottamaan ja yhdistää vartalon suljetuksi neuleeksi. Minulla oli ennen kotiinlähtöä otettu vaihekuvakin, mutta joudutte nyt vain kuvittelemaan sen, sillä valokuva on miehen tietokoneella ja tällä hetkellä luultavasti juuri saapunut Havajille. (Kuulostaako kenestäkään muusta epäilyttävältä se, että konferenssi on juuri Havaijilla eikä esimerkiksi sanotaan nyt vaikka Wisconsinissa...?)

Kotiinpaluun jälkeenkin olen neulonut samaista villapuseroa rakkauden palolla, ja keskeyttänyt vain hiekkalaatikkosukan sekä yhden mallitilkun vuoksi.Sunnuntaihin mennessä eli puolentoista viikon työllä Eris on kasvanut jo tällaiseen mitaan. Enää pitäisi miettiä, kuinka pitkän puseron haluan.

Neuloessani olen pohtinut neuleohjeita yleensäkin. Jaksan hyvin harvoin neuloa mitään isompaa kahta kertaa ohjeen mukaan, mutta silti tämä on jo toinen Eris jonka teen. Ainoa muutokseni ohjeeseen on tehdä puseroon vyötärömuotoilut saman ohjeen takkimallin mukaan.

Mikä tekee ohjeesta ihanan? Minulle ihana ohje on sellainen, joka on selvästi läpi mietitty, suunniteltu: yksityiskohtia ei vain ole lätkitty erikseen neuleeseen, vaan on osattu ajatella esimerkiksi se että palmikkokuvio soljuu sievästi ylös joustimesta, reunat on viimeistelty ja niin edelleen. Monissa kotimaisissa ohjeissa joita olen vuosien mittaan käyttänyt tämä osuus puuttuu: ehkä keskiverto suomalainen lehtiohje olettaa, että neuloja osaa kyllä viimeistellä itse, tai sitten asiaa ei vain ole ajateltu. Kaipaan ohjeelta usein myös haastetta, vaikka toisinaan yksinkertaisuus onkin lopulta kaikkein kauneinta.Eris on minun mielikuvissani täydellinen neule ehkä juuri siksi että siinä on minulle juuri oikea määrä viimeisteltyjä yksityiskohtia ja kuitenkin ajan hammasta kestävää yksinkertaisuutta. Sileän neuleen simppeliyttä yhdistettynä kauluksen ja helmojen näyttäviin palmikoihin. Helppo ylösalaisinraglanmuotoilu yhdistettynä tarkasti mitoitettuihin lyhennettyihin kerroksiin. Takkiversiossa oli lisänä vielä yksinkertaisen viehättävät ja mainiosti toimivat vetoketjureunukset. Voisin hyvin kuvitella tekeväni vielä kolmannen, ja se on minun ohjeenseuraamiskyvylläni melkoisen paljon sanottu!

Näistä pohdinnostani tuli mieleen se, kun Laura aikoinaan kaipaili täydellisen neulepuseron ohjetta, tai kun Mason-Dixon Knitting -blogissa jokunen kuukausi takaperin suunniteltiin lukijaäänestyksellä täydellinen pusero. Omia täydellisyyspohdintojani tulikin jonkin verran tuossa jo yllä, ja sanoisin että Eris on aika korkealla listalla jos valmiista ohjeista valita pitäisi.

Nyt maisteri Elämänlanka poistuu neulomaan toivottavasti täydellistä villapuseroa. Ensi viikolla jälleen uutta Elämänlankaa!

P.S.

Niin, se blogiarvonta. Satunnaisnumerogeneraattori arpoi voittajaksi kommentin, jonka jätti SeijaP. Minulle ehdotettiin, että voittaja saisi palkinnoksi kyseisen Eris-ohjeen, ja sellaisen siis ostan mikäli Seija sen haluaa. Laita minulle sähköpostia aiheesta!

6 kommenttia:

Pikku- Kettu kirjoitti...

Kauniilta näyttää! Tuo Eris onkin seuraavana neulelistalla, kun äitipuoleni sen valitsi syntymäpäivälahjakseen. Kiva kuulla, että ohje toimii hyvin. Ei pelota enää läheskään yhtä paljon. :)

Kaarina_tku kirjoitti...

Voi, että tuosta tulee kaunis. Kun jaksaisi neuloa jotain noin ihanaa itselleen. Ehkä joskus myöhemmin.

seijap kirjoitti...

Voi ei minäkö, uskomatonta ja ihanaa. Kiitos, laitan sinulle sähköpostia.
Ihana viikon aloitus!

laurar kirjoitti...

:) Se oli täydellisen palmikkoneuletakin ohje, josta haaveilin. Muutama hyvä ehdokas on jo bongattu.

Eris näyttää ihanalta.

Denim Blues kirjoitti...

En ole ennen tähän malliin törmännyt. Tosi kaunis, ja kivan värin olet valinnut :) *jää seuraamaan puseron valmistumista*

Katjuska kirjoitti...

Hassut kysymykset tulossa...

Kuinka monta neulepaitaa sinulla on yhteensä? Mikä on ehdoton lempparisi?