maanantai 12. kesäkuuta 2006

Päänsärkyä

Viime viikon musta neuleaukko näyttää poistuneen, mutta neuletakista puuttuu edelleen hihat. Loppu kuitenkin häämöttää jo, eli toivoa on vielä kesäullankin kannalta vaikka kiire tulee. Luvassa kuitenkin nyt kiireestä johtuen kuvaton merkintä.

Kiireistä neulomista hillitsee kuitenkin kotiäidin velvollisuuksien ohella myös ikävän sitkeä päänsärky. Jo jokunen viikko sitten alkoi vaimea jomotus, joka ei varsinaisesti tuntunut kaipaavan edes särkylääkettä, mutta häiritsi kyllä keskittymistä. Sittemmin tilanne ei juuri ole parantunut.

Kaikkea on jo kokeiltu:

Ulkoilu. Ei vaikutusta, paitsi että ylämäkeen kiipeäminen ostoksilla ja parivuotiaalla lastattuja lastenrattaita työntäen pahentaa säryn lähes sietämättömäksi. Aurinkokin tekee pahaa. Patiolla neulominen sentään sujuu aurinkovarjon turvin kivuttomasti.

Hieronta ja venyttely. Molemmat mukavia, mutta särkyyn ei ole juurikaan vaikutusta. Harkinnassa on kotihierojien ja kavereiden asemesta rahan investoiminen ammattilaiseen.

Kofeiini ja ruoka. Kahvi ei maistu ja kolajuomat ovat pahoja. Pienten määrien nauttimisella ei ole vaikutusta jomotukseen. Säännöllinen ruokailu niin ettei verensokeri pääse laskemaan tekee hyvää mielialalle, mutta päänsärky pysyy edelleen.

Särkylääkkeet. Käsikauppasärkylääke vaimentaa säryn hetkeksi. Reseptisärkylääke väsyttää, ja jomotus tuntuu yhä mutta ei satu, kuin pää olisi täytetty pumpulilla. Erilaiset geelit ja voiteet ovat ällöttäviä, niitä kokeillaan vasta kun pää on putoamassa.

Uni. Särky pahenee selvästi makuuasennossa. Joinakin öinä siihen herää, ja täytyy raahautua aamuyöllä hakemaan särkylääke. Nukkuminen on sitäpaitsi muutenkin huono kofeiinin korvike ja hyvän neuleajan tuhlausta.

Rentoutuminen neulomalla, lukemalla ja tietokoneen ääressä. Krhm. Näillähän ei ole mitään tekemistä sen säryn kanssa... Pitäisikö tässä nyt alistua lupaamaan, että kunhan neuletakkiprojekti valmistuu, pidän neulomistauon ja käyn hierojalla? Vaikka viikon tauon. Tai kolmen päivän. Tai ehkä seuraavaan iltaan asti.

Tai jos vaikka neuloisin seuraavaksi sukkia.

P.S. Valitettavasti jouduin poistamaan anonyymikommenttimahdollisuuden joksikin aikaa, koska sain asiattomia muihin kuin itseeni liittyviä kommentteja. Katsotaan muutaman viikon päästä uudestaan.

11 kommenttia:

Ziina kirjoitti...

olethan muistanut käyttää aurinkolaseja? entäs silmälasit, koska on tarkistettu niiden voimakkuuden sopivuus? tai voiko särky tulla jostain mitä syöt? kuullostaa hullulta mutta ainakin jäätelöstä ja suklaasta voi saada migreenin...

Kati E kirjoitti...

Auts. Inhottava juttu. Onhan sulla hyvä tyyny? Se auttaa jo paaaaljon.

Mulla on kyllä ollut samaa, mutta se johtuu ihan stressistä sekä unenpuutteesta. Lääkäri käski tarkistaa stressifaktorit. Ts. mun pitänee poistaa mun esimies... Hmph. Helpommin sanottu kuin tehty.

Tuulia kirjoitti...

oijoi, toivottavasti menee pian ohi! jatkuva päänsärky vie hermot! Voisko olla kyse ihan auringonmäärään reagoimisesta? Joskus sekin tekee hirmu pahan olon, menee ohi kun siihen valoo elimistö tottuu. Tsemppiä ja lepoa!

Villasukka kirjoitti...

Kuulostaa tosi tutulta tuon säryn oireet. Mulla alkaa usein yläniskasta (kallonpohjan kiinnittäjälihakset) tai nenästä! Limakalvot turvoksissa onteloisssa ja ilma ei kulje, seurauksena särky. Voi tosiaan kestää ikuisuuden ja valitettavasti tulla uudestaan heti parin päivän päästä. Nyt onnellisena en ole kärsinyt sitten kevätjuhlapäivän. Kerro jos saat syyn selville.

Villasatu kirjoitti...

Pidä särkypäiväkirjaa, kirjaa siihen mitä syöt, mitä teet ja miltä tuntuu, pari päivää viiva viikko varmaan riittää. Oletkin jo hyvällä alulla siinä :-) Ja jos et keksi itse, lääkäri on oikea osoite. Ja se Ellin mainitsema hammaslääkäri.

Tiina kirjoitti...

Oijoi! Toivottavasti särky menee pian ohi! Meilläkin J on kärsinyt viime viikkoina oudosta ja aika voimakkaasta päänsärkyjaksosta, ei ihan migreeniä, että viitsisi lääkkeitä napsia, mutta huonoa oloa ja päänsäryn alkua.

Helmis kirjoitti...

Autsch. Samoja oireitä täälläkin, joten myötätuntoa!
Kävin jo hammaslääkärissäkin. Itselläni epäilen syyksi ainakin osittain lievää herkistymistä siite- (ja muillekin) pölyille - voisiko sellaisesta olla kyse?

Neulominen ja netti selvästi pahentavat tilannetta, mutta jos ne jättää, en tiedä, miten henkinen puoli sen kestää..;).

laurar kirjoitti...

Oi voi, tsempityksiä säryn taltuttamiseen. Joskus on valitettavasti juostava kaikki erikoislääkärit gyneä ja fysiatria myöten ennen kuin syy selviää. Toivottavasti sulla selviää nopeasti ja saat sopivat lääkkeet.

t. yks migreenikkomikko

villaa ylle kirjoitti...

Kristel kiltti,

Mene lääkäriin. Noin pitkään jatkuneelle päänsärylle pitää löytyä syy. Älä siirrä lääkäriinmenoa. Varsinkin tuo että makuuasento on pahin kuulostaa oudulta. Monica "Migreeniä päänsärkyä vuodesta 76 lähtien"

Mikko Särelä kirjoitti...

Olethan varmistanut, että saat riittävästi suolaa ruoassasi? Itse sain samaltakuulostavaa päänsärkyä viime kesänä, kun oli kuuma ja söin aiempaa 'terveellisempää' ruokaa. Tilanne helpottui, kun rupesin pitämään kotona kaapissa aina avatun pussin sipsejä, eli ikiomaa terveysruokaa.

kuka lie kirjoitti...

Minulla valkosipuli ja alkoholi laukaisee migreeniin ihan aina. Pienikin määrä riittää (esim. luontaislääkkeet). Häikäisyt (aurinko) ja välkkyvät valot (esim. pimeällä ajettaessa katuvalot) on kanssa sellaisia "varmoja tapauksia".

Juothan riittävästi vettä? Lääkärissä kannattaa käydä, mutta ei kannata asettaa liikaa toiveita sen varaan -syytä ei välttämättä löydy.
En neuvo muita ottamaan yliannostusta lääkkeitä, mutta minulla auttaa 2 tbl Dexitiä. Ja jos se ei auta niin sitten Imigraania.

Tunnen syvää sympatiaa koska itse kärsin aika usein migreenistä. Minusta "kunnollinen" migreenikohtaus sattuu enemmän (ja tuntuu kamalammalta) kuin synnytys.
Toivottavasti pää pian paranee!!