maanantai 5. joulukuuta 2005

Langanlaihana

No, ei nyt ehkä ihan langanlaihana vielä, mutta päätinpä kuitenkin kirjoittaa laihdutuksesta näin Neulojien laihdutusprojektin alkuperäisen osan päättymisen kunniaksi. (Muutamat meistä jatkavat kyllä vielä.)

Kirjoitan tätä tekstiä nyt 20 kiloa kevyempänä kuin puoli vuotta sitten. Koska minulta nykyään jatkuvasti kysellään kuinka tämä on mahdollista, yritin laittaa laihdutusajatuksiani tekstimuotoon. Ensin kuitenkin asiaankuuluva ennen-kuva (laihdutusmainoksissahan on aina huonossa valaistuksessa ja mahdollisimman vähän imartelevasta kulmasta otettu ennen-kuva ja sitten mahdollisimman edustava jälkeen-kuva laihduttajasta):Erilaisia laihdutussuuntauksia on tuhat ja yksi. On erittäin vähäkalorista dieettiä ja on syö-pelkkää-kaalisoppaa -dieettiä. Laihdutusta on aloiteltu mehupaastolla tai raejuustolla. Karviselle suositeltiin aikoinaan sellaista dieettiä jossa saa syödä mitä vaan, kun ensin pistelee poskeensa kilon porkkanoita. Yhden dieetin mukaan punainen liha on pahasta, toisen mukaan taas voi syödä niin kuin haluaa, kunhan ruokailujen välillä on tasan kolme tuntia aikaa. Toki voi myös luottaa omenaviinietikan ihmeitätekevään voimaan, tai syödä vatsaa täyttäviä kuitukapseleita.

Valitettava tosiasia on, että ihmedieetit eivät toimi. Esimerkiksi kaalisoppadieettiä tai mehupaastoa perustellaan sillä, että se potkaisee laihdutuksen liikkeelle vauhdilla, mutta ne nesteen poistumisesta johtuvat pudonneet kilot kyllä tulevat takaisin hetikohta kun laihdutusruokavaliosta siirtyy takaisin vanhoille tavoille. Painonpudotus on rasittavan pitkäjänteinen ja hidas projekti, sillä tulos on pysyvämpi jos paino on pudonnut pitkään tasaisesti vajaan kilon viikossa kuin jos olisi pudottanut sillä kaalisopalla viisi kiloa kerralla.

Kerrataanpa perusasiat. Nämähän ovat lapsikin sen tietää -sarjan itsestäänselvyyksiä, joiden pitäisi olla tuttuja kaikille, mutta kerta kiellon päälle:

1. Ihminen pysyy parhaiten terveenä kun harrastaa sopivasti liikuntaa ja syö monipuolista ruokaa jossa on kaikkia tarvittavia ravinteita tasapainoisessa suhteessa.
2. Ihminen laihtuu, jos kuluttaa enemmän energiaa kuin nauttii.
3. Jos ei halua saada pudottamiaan kiloja takaisin, täytyy pikadieettien asemesta pyrkiä pysyvään painonhallintaan, eli muuttaa ruokailu- ja liikuntatottumuksiaan niin että energiaa kuluu jatkuvasti sopivassa suhteessa nautittuun ravintoon.

Itse olen onnistunut pudottamaan painoani lähinnä klassisen lautasmallin avulla. Aterialla siis ladotaan lautanen puolilleen kasviksia. Neljännes lautasesta on omistettu lihalle tai muulle proteiinille, ja neljännes pastalle, riisille tai perunalle. Syön nykyään pienempiä ruoka-annoksia ja valmistan ruoan kevyemmin. Lisäksi sovimme Harmoniassa yhdessä, että karkkipäivä on lauantaina ja muutoin niin makeiset kuin pullatkin saavat jäädä kaappiin. Yksinkertaisesti vähemmän rasvaa ja sokeria, siis. Olen myös voittanut vastenmielisyyteni vaakaa kohtaan ja punninnut itseni joka viikko. Tulokset ovat olleet hyviä, vai mitä sanotte tästä mainiosta jälkeen -kuvasta:Samalla tähänkin merkintään hieman sitä neulesisältöä: kuvassa oleva vihreä villatakki on Eris, joka valmistui viikonloppuna. Mallitilkku valehteli ja takista tuli pienempi kuin ajattelin, mutta nykyisessä hoikemmassa olotilassani neule istuu kuin valettu. Ja mikä parasta, minulla on varaa laihtua varmaankin vielä toisen 20 kiloa ennen kuin Eris on minulle liian suuri.

Pitäisiköhän seuraavaksi aloittaa laihdutusmotivaattoriksi Rogue vielä pari kokoa pienempänä? Silkkikorsetti saa vielä odottaa toiset 20 kiloa. Ehkä muodot jo ensi kesänä antavat myöten moiselle.

Näihin hyväntuulisiin tunnelmiin lopettelen tällä kertaa. Elämänlankaa taas ensi maanantaina.

29 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Onnea todella upeasta savutuksesta. Rankka puuhaa tuo on mutta niin palkitsevaa (ja turhauttavaa silloin kun ei tahdo millään onnistua)!

Anonyymi kirjoitti...

todella hieno saavutus!

Kati E kirjoitti...

Mä taas voisin kehua ja onnitella sua. Eli hieno saavutus on! Ja ero on todella huomattava! :D

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi olkoon! Kerrassaan naisen työ! Pieni kateuden pisto palleassaan toivottaa ilu

Hembu kirjoitti...

Hieno kuva! Kaunis villatakki kauniin naisen päällä! Onnittelut!P.S. Olen levittänyt Roosa-kuumetta menestyksekkäästi ympärilleni: Äiti kutoo, äidin ystävätär, käly, tytärpuoli... Mulla menossa nyt Nro. 4. Mahtava malli :-)

Stricker kirjoitti...

Onnea tosi hienosta saavutuksesta! Nostan hattua! Ja Eris on myös tosi kaunis.

Riksu kirjoitti...

Huikaiseva muutos, ei sitä osaa sanoa, että miten ihminen on muuttunut jos 20 kg on pudonnut paino ennen kuin kuvan näkee. ONNITTELUT!!!

Kuvia katsellessa alkaa itseltäkin taas tuo laihdutus-plääh kadota.

Anonyymi kirjoitti...

onnitteluni kristel!
sekä upeasta saavutuksesta että hienosta eriksestä!

derea kirjoitti...

Hieno suoritus Kristel!

Ja Eris näyttää tosi upealta!

nanna kirjoitti...

Olen jo aiemminkin onnitellut, mutta onneksi olkoon vielä kerran! Hieno kuva - ja hieno Eris!

tikru kirjoitti...

Wohoo..Onnittelut. Mä tiputtelin pari vuotta sitten aika mahtavat määrät kiloja ja nyt on sit taas sellanen tiukkiskiristely menossa, ettei niitä tulis takaste. Tiedän tasan miltä tuntuu olla pienempi :)
Voimia ja intoa jatkoon.

Terhi kirjoitti...

Onnea Kristel tosi hienosta saavutuksesta, näytät hyvältä! Ja Eris on ihana!

Anonyymi kirjoitti...

moi,

upea suoritus! eikös ole mukavaa omistaa hyvä itsekuri ainakin osassa asioista (lanka-kuria ei lasketa :)

Vielä kerran mahtava juttu. onnea jatkossakin!
--T

Anonyymi kirjoitti...

Hieno tulos, Kristel, onnea!!!

Minna kirjoitti...

Onnittelut! Hieno saavutus. Ja Eris näyttää hyvältä myös. :)

joko kirjoitti...

Onnittelut! Eris on todella kauniin värinen. Mitä lankaa käytit?

Anonyymi kirjoitti...

Pakko liittyä onnittelijoiden pitkään listaan. Todella hieno saavutus. Ja Eris on ihana.

Irja

Anonyymi kirjoitti...

Onnittelut! Todella hieno suoritus. =)

Anonyymi kirjoitti...

Onnittelut molempien saavutustesi johdosta, hienoa työtä, Kristel! -Maria

Maris kirjoitti...

Olet kovin sutjakka ja nätti! :o)

-M-

Anonyymi kirjoitti...

Onnea saavutuksistasi - siis myös hienosta Eriksestä ;).

M

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos raportista ja onnittelut onnistumisesta....yritin Ullan pikkujoulujen jälkeen lauantai-karkkipäivää....en ole vielä siinä pysynyt, mutta tämä juttusi taas muistutti siitä...ja pakkohan siihen on pystyä, kun lapsillakin se on!

Kristel kirjoitti...

Kiitos kiitos, kaikki. :D

Hembu, hauskaa että Roosa viehättää. ;)

Joko, käytin Erikseen Jaegerin Luxury Tweediä, jota ei kulunut kuin 350-400 grammaa.

Susanna kirjoitti...

Oikein paljon onnea saavutukselle! Ihan mieletöntä! Minäkin yritän nyt ryhdistäytyä...

Oletko muuten ostanut lankaa sitten koko kilomäärän edestä?

Lycka är ~ Onnea on kirjoitti...

Voi että..onnea!
Olet varmaan innoissasi..:)

Itsellä olisi sama edessä mut innostusta ja tsemppiä ei millään löydy.. :(

Unknown kirjoitti...

Onnea painonpudotuksesta! Ja todella kivan näköinen villatakki. :)

tuleva kätilö kirjoitti...

Jälkijunassa täällä, mutta valtavat onnittelut upeasta painonpudotuksesta. Kerran olen itse laihduttanut 15 kiloa ja olo oli sen urakan jälkeen kuin maailman voittajalla.

Tsemppiä jatkotoimenpiteisiin. Haaste on pitää ne laihdutetut kilot poissa eikä ottaa niitä kavereiden kanssa takaisin.

nimim. 30 kilon laihis edessä...

ps. Upea Eris! Ja sopii sinulle tosiaan kuin valettu.

Siniset Silmukat kirjoitti...

Mahtavaa Kristel! Paljon Onnea!!!!

MysteryKnitter kirjoitti...

That's the spirit! And beautiful Eris too.