maanantai 17. maaliskuuta 2008

Itämaisissa tunnelmissa

Päivänä muutamana kuriiripalvelun poika soitti ja tiedusteli, olisinko mahdollisesti kotona seuraavana iltapäivänä. Lähettipojan vierailuhan toki piristääkin kotiäidin iltapäivä kummasti.

Paketti oli Japanin amazonilta, ja se sisälsi kolme neulekirjaa ja yhden virkkauskirjan joka tosin jo kuvaushetkellä oli mennyt uuteen kotiinsa. Elämänlangallahan virkkuukoukkuihin perinteisesti suhtaudutaan epäilyksellä.Japanilaiset mallineulekokoelmat ovat olleet toiveissa ja hankintalistalla jo vuosikausia, mutta tilaaminen on aina syystä tai toisesta jäänyt. Nyt uusimmassa Interweave Knitsissä oli kirjojen esittelyt ISBN-numeroineen päivineen, joten uskaltauduin viimein tilaamaan. Englanniksi kirjojen nimet ovat ilmeisesti Knitting Patterns 500, Knitting Patterns 300 ja Knitting Patterns Book 300. Ennestään kirjastostani lötyykin jo 250 neulepinnan kokoelma.

Pidän näistä japanilaisista neulepinnoista kovasti. Tietenkin malleissa on paljon tuttua, mutta myös yllättäviä elementtejä. Erityisesti kuvioiden yhdistelmät ovat huomattavan erilaisia kuin mitä länsimaisissa neulekirjoissa yleensä näkee. Ruutupiirrokset ja valokuvat ovat niin selkeitä, ettei minkäänlaista japanintaitoa tarvita, ja vieraammat symbolit selitetään paitsi tekstillä myös kuvin. Yhdessä kirjoista on lähinnä pitsineuleita, muissa kahdessa on sekä pitsiä että palmikoita. Vaikka edelleen pidän kiinni väittämästäni, että en koskaan enää neulesuunnittele, täytyy myöntää useammankin pintaneuleen kutkuttelevan mieltä. Katsotaan missä vaiheessa mallitilkun pojan koston paluu iskee.Toinen kirjahankinta menneeltä viikolta on vähemmän neulesuunnittelullinen: vaikka hyllyssä jo onkin koko Potter-sarja alkuperäiskielellä, myös käännökset kiinnostavat. Tässä lieneekin maisterille puuhaa lähipäiviksi, kun voi käpertyä sohvannurkkaan neulomaan mallitilkkuja ja lukemaan Harry Potteria. Vanhempi jälkeläinenkin on käytännöllisesti hajasijoitettu isovanhempien luokse pohjanmaalle, joskin epäilen että pienemmän ruokkiminen ja leikittäminen ajaa prioriteettilistassa neulomisen ohi.

Nyt velhomaailman ihmeet jo kovasti houkuttavat luokseen, ja keskeneräinen sukkakin olisi mukavasti loppusuoralla. Kuppi kahvia vielä seuraksi, niin mikäs sen mukavampi tapa aloittaa päivä?

Rauhallista Hiljaista viikkoa ja hyvää pääsiäistä. Ensi maanantaina taas uutta Elämänlankaa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole hauskempaa tapaa aloittaa juuri mitään kuin kuppi kahvia, kirja ja/tai neule.

Voi noita kirjoja, auh.

Elina kirjoitti...

Oi mitä herkkukirjoja!

Tiina kirjoitti...

Mistä tilasit nuo kirjat? Houkuttaisi kovasti tilata...

Anonyymi kirjoitti...

nuo kirjat ovat todella ihania ! Joutuu tunnustamaan että kirjahyllyssä on ainakin metri Japanilaisia käsityökirjoja/lehtiä *punastuu*

Itse olen tilannut kirjoja Amazonin Japanin sivuilta: http://amazon.co.jp/ (suurin osa sivuista Japaniksi nopea toimitus) ja myös http://yesasia.com (sivut englanniksi ja ilmainen postitus joillekin kirjoille!). Kaikki tilaukset ovat tulleet onnistuneesti perille.

oletteko jo löytäneet uuden blogin:http://kyuuto.wordpress.com ? Siellä on suomeksi arvioita käsityökirjoista ISBN koodien kera.

mutta varoituksen sana pitää antaa - näihin kirjoihin jää koukkuun !
(hehee - itse en neulo mutta virkkaan)