maanantai 17. lokakuuta 2005

Neulomisen hullu maailma

Viime vuosina, tutustuttuani enemmän myös netin neuleihmeisiin sekä kaikenlaisiin ulkomaankielisiin kirjoihin ja lehtiin, olen havainnut että maailmassa todellakin on monta ihmeellistä asiaa, jotka hämmästyttävät kummastuttavat pientä (um... no, rehevää?) perusneulojaa. Elämänlanka esittää tänään neulemaailman seitsemän ihmetyksen aihetta, ei missään erityisessä järjestyksessä:
  • Keinokuidut. Toden totta, on olemassa neulojia, jotka ihan tyytyväisinä tekevät työnsä natisevasta ja nyppyyntyvästä akryylilangasta. Pitäisiköhän näiden sieluparkojen evankelioimiseksi perustaa lähetyspiiri? Myönnettäköön, että materiaaliteknologia on kehittynyt huimasti, mutta yleensä muovi kyllä jää muovin tuntuiseksi. (Villa-allergia on tietysti asia erikseen, ja harmilliset taloudelliset realiteetit saattavat estää pelkästä alpakasta ja silkistä neulomisen.)


  • Vähän tähän liittyen, kaikenlaiset "uutuuslangat", ne pörröiset, venyvät, metallinkiiltävät tai tikapuumalliset langat joissa killuu pieniä kulkusia ja neonvaloja. Kuvittelin, että lankatehtaat ehkä valmistavat näitä jonkinlaisina keskinäisinä vitseinä tai ihan vaan lämpimikseen, mutta ilmeisesti näille on muutakin käyttöä kuin joulukuusen koristaminen.

  • Efektilangoista päästäänkin kätevästi seuraavaa aasinsiltaa pitkin kyseisille langoille tarkoitettuihin neuleohjeisiin. Olen nähnyt lukemattomia muunnelmia huiviohjeesta, jossa kehotetaan ottamaan sopivan pörröinen tai möykkyinen lanka, luomaan x silmukkaa ja neulomaan ainaoikeaa niin kauan kuin kerää riittää. Osa näistä ohjeista on ollut kirjoissa tai lehdissä, joista olen maksanut ihan rahaa. (Vaikka eihän se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa.) Kannatan lämpimästi aloittelijoille tarkoitettuja ohjeita, mutta voisi kai niissä joku juju olla?

  • Jatkaen aasinsiltoja, yllämainittuja uutuuslankahuiveja neulotaan usein aivan käsittämättömillä haloilla. Olenko vanhanaikainen, kun minusta 6 mm on jo paljon neulepuikon paksuudeksi? Ranteet huutavat tuskasta kun yritän ajatellakaan 12- tai 25-millisillä puikoilla neulomista.

  • Seuraavakin ihmetyksen aihe pysyy lankojen maailmassa: kaikenlaiset itseraidoittuvat ja -kuvioituvat sukkalangat. Onhan se kivaa, että raitaa tai sievää kirjoneulekuviota syntyy ilman harmillisia pääteltäviä langanpäitä, mutta kuten KirsiÄr jo aikaa sitten ihmetteli, kuka niitä väriyhdistelmiä oikein suunnittelee? Pätkävärjättyjä lankoja käytän kyllä paljon ihan vapaaehtoisesti, mutta niistäkin herää välillä kysymys onko värisuunnittelijalla lainkaan värisilmää. (Lisäksi voisi tietysti kyseenalaistaa myös minun arvostelukykyni lankavalintojen suhteen.)


  • Lifestyle-neulekirjat. Huumorikirjat hyväksyn ihan mieluusti. Naureskelen vähän säälivästi kirjoille, joissa julistetaan että neulominen on trendikästä eikä enää tarvitse hävetä vaikka olisikin kudin mukana bussissa tai baarissa. Siinä vaiheessa niskakarvani kuitenkin nousevat pystyyn, kun kirja ihan vakavissaan selittää, että juuri tämän ainaoikeinhuivin voit neuloa ihan mistä langasta tahansa, kunhan lanka on punaista, sillä se on Jumalattarelle mieleen. Myönnetään: neulominen on rentouttavaa, rauhoittavaa ja jopa meditatiivista puuhaa, mutta ihan noin valaistunut en vielä ole.

  • Neuleohjeet tekstinä. Tämä, kuten nuo Lifestyle-neulekirjatkin, ovat enemmänkin suuren maailman ilmiö. Suomessa onneksi julkaistaan neuleohjat yleensä ruutupiirrosten kera, mutta maailmalla on ihan tavallista, että esimerkiksi mutkikas punoskuvio kirjoitetaan rivi riviltä ja silmukka silmukalta tekstiksi. Tätä ei voi ihminen ymmärtää.Mikähän sitten olisi neulemaailman kahdeksas ihme, tai ihmetyksen aihe? Luulen, että jokainen neuloja on joskus pienessä mielessään hämmästellyt jotain omituista ilmiötä. Kertokaa toki!

Uusia kummastuksen aiheita pohtiessanne voitte vaikka huvittautua You Knit What? -blogilla. Itse nauroin itseni ihan tärviölle nähdessäni tämän kuvan.

Eiköhän tämä riitä tältä kertaa. Lisää Elämänlankaa taas ensi viikolla.

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika hyvä kuvaus uutuuslangoista! "Pieniä kulkusia ja neonvaloja" :D

Anonyymi kirjoitti...

Noooh...me ainaoikeat nyt vaan ollaan tämän hetken kuuminta hottia, tosin täällä pääkallopaikalla ollaan viime aikoina neulottu ainaväärin, mutta ei siitä sen enempää täällä...

Kati E kirjoitti...

*hihittää hillittömästi* Pieniä kulkusia ja neonvaloja...

Ai vitsit, minkä humoristin suuri maailma sussa menettää... :DD Etkö vois hakeutua vaikka Tenkasen tilalle aamushöyhyn radioon?

Tiina kirjoitti...

Mie kyllä katsoisin mielelläni telkkarista Kristel Showta! Istuisit ja neuloisit ja alkaisit tarinoida! Yritäpäs saada ohjelma pystyyn ennen joulua, niin ennätän katsoessa neuloa joululahjoja! :)

Ziina kirjoitti...

minä olen ihmetellyt neulekaupan pitäjiä, kukaan heistä ei koskaan ole tutustunut internetin neulemaailmaan. kuinka pullossa ihmiset voivat elää ja miten ihmeessä he tietävät mitä asiakkaat haluavat? suomessa asiakas tuskin kehtaa/viitsii mennä kysymään jotain tiettyä lankaa, varsinkaan jos vastauksena on valitusryöppy siitä miten kallista ja hankalaa asikkaan toiveen toteuttaminen olisi.

Tuulia kirjoitti...

AMEN!

Eka kohtaan taytyy mainita, Askartelukaupassa (jossa myydaan niita moykkyisia kulkuslankoja) kavi muuan paiva asiakas joka hihkaisi riemusta loydettyaan 100% akryylilankaa. Totesi akryylin olevan todellinen suosikkinsa. Huh, mika mielenhairio.

Anonyymi kirjoitti...

minä puolestani olen täysin samaa mieltä noista kirjallisista ohjeista! Siis uskomatonta että jotkun isotkin pitsineuleet väännetään tekstiksi, yritä siinä nyt tajuta minkälainen kuvio on tulossa! Ei kestä pää sellaista, tekemättä jää jos kaaviota ei löydy. Tosin mä elänkin dementiavaiheessa...

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Vegaanit käyttävät keinokuitulankoja ideologiansa takia. 100 % akryylilankaa ostan jos hinta on todella alhainen (esim. Lidlistä sai keväällä 500 grammaa 4,90 eurolla) ja väri sopiva.

Puuvilla-akryylilankoja tulee useinkin ostettua esim. lopetettu (miksi???) Cottonella oli yksi mielilangoistani, konepestävää, kestävää, ei liian kuuma käytössä, erinomainen intarsianeuleisiin.

Neulon saadakseni edullisesti yksilöllisiä vaatteita, joten ostan langat lähinnä tarjouksista ja Novitan tehtaanmyymälästä, normaalihintaisia lankoja en osta. Mutta minä olenkin varsinainen penninvenyttäjä ja muutenkin omituinen, jokainen taaplaa tyylillään. Villaa en itse voi käyttää allergian takia. Ihanaahan se olisi neuloa silkki- ja alpakkalangoista, mutta taloudellisesti mahdotonta varmaan monelle muullekin kuin minulle. Jos tekee pari neuletta vuodessa, niin silloinhan ei langan hinnalla paljon merkitystä ole, mutta itse neuloin yhteen aikaan noin villapuseron viikossa (olen riippuvainen neuleholisti).

Jokainen käyttäköön ihan mitä lankaa haluaa, vaikka itse ihmettelenkin puolestani noita 10 euroa 100 gramman lankavyyhdistä maksavia, mutta voihan sitä huonomminkin rahansa käyttää... Antaa kaikkien kukkien kukkia.

Samaa mieltä noista tekstinä olevista neuleohjeista, kun neulefontitkin on keksitty sun muut symbolit.

Anonyymi kirjoitti...

kiitos, sä pelastit mut saksankokeen-mentyä-huonosti-jälkeismasennukselta :)
yhdyn muiden kommentteihin täysin. kulkusia ja neonvaloja :DD hihitän täällä vana ihan hulluna.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo You knit what on ihan huippu. Olen joskus surffaillut siellä ja ihmetellyt ihmisten luovuutta. Että joku keksiikin.
Noita "neulo aina oikein niin kauan kuin lankaa riittää" -ohjeita olen minäkin ihmetellyt ja toisaalta huvittuneena seurannut keskustelua neuleohjeiden tekijänoikeuksista...
Onkohan noita joulukuusenkoristeita tarkoitettu vakavasti otettaviksikaan? Taitavat olla "sisäänheittäjiä" ko. valmistajan muiden lankojen pariin.
Toisaalta kashmir on aina kashmir, vaikka en vielä olekaan sitä raaskinut ostaa, mutta se päivä taitaa olla jo aika lähellä.
Hyvin kirjoitit ja olen kanssasi samoilla linjoilla.

Elina/ Mielitty kirjoitti...

Asiaa! Noin kärjistetysti olen kaikenta samaa mieltä.;)

AnneV kirjoitti...

Kristel: Toi eka kuva, siis toi missä on turkoosia ja ruskeaa, onks se Gedifran Kakadua? Ihan vaan uteliaisuudesta: missäs oot sen kuvannut, ei kai sulla ittelläs akryylilankoja ole (*gasp*)?

Ja Ziina: samaa olen minäkin ihmetellyt, eli onko ne myyjät tosiaankin täysin valmistajien/maahantuojien armoilla eli myyvät sitä mitä pakosta heille välitetään vai eikö tosiaan asiakkaat osaa/uskalla avata suutaan?

Kristel kirjoitti...

Lankakomero: Juu, tiedän että on olemassa ihan perusteltuja syitä käyttää akryyliä. Minua ei pidä ottaa niin vakavasti. :)

Kristel showta vaativien ei kannata pidättää hengitystään. Tulee pian hapenpuute ja kuolema, ja ihan turhanpäiten vielä kun en ole livenä erityisen hauska. ;)

Ja AnneV, kuvassa oleva neulepinta esittää Linien Picniciä, joka on 100% jotain-keinokuitua. :) Neuloin siitä joku vuosi takaperin topin kanssa-asujalle.

AnneV kirjoitti...

Ohhoh, olitpas nopea vastaamaan, kiitos! Ja kyllä helpotti; mä jo luulin, että olin menettänyt langanbongailukykyni, kun en muistanut tuommoista Kakadua olleskaan... mutta sehän onkin siis vallan toista lankaa (Gedifraa näkee täälläpäin paljon yleisemmin kuin Linie-lankoja).

Mutta noin niin kuin yleisemminkin: jotenkin lankojen hinnat tuntuu ihan karkaavan käsistä. 17-19 euroa jostain Noron 100-grammaisesta kerästä kannustaa kyllä laihduttamaan mutta ei välttämättä neulomaan siitä mitään isompaa työtä. Ja mä koin varsinaisen herätyksen ostettuani Rowanin Biggy Printiä. Hinta ei nyt vielä soittanut hälytyskelloja mutta sitten kyllä putosin maan pinnalle kun neuloin siitä mallitilkun: kerällä oli lankaa vain jotain 30 metriä, eli hyvässä lykyssä joutuu aloittamaan toisen kerän että saa edes mallitilkun tehtyä. Höh.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo You Knit What? -sivusto oli aika loisto. Suurimmat keskiyön räkätykset syntyivät tästä kuvasta:
http://youknitwhat.blogspot.com/2005/07
/twins.html
.
Onko tuon idea peittää nolo niskatuki, mutta se on itsessään vielä nolompi? Siitä saisi ylösalaisin käännettynä myös sellaisen suojan, joka esim koirille laitetaan leikkauksien jälkeen, etteivät ne raavi arpiaan..

MysteryKnitter kirjoitti...

No, mä käytän akryylia esimerkiksi, jos pitää neuloa nalleja. Mutta se nallejen neulominen on taas sitten ihan oma tarinansa. Vaatteena en voi akryylia pitää, se hiostaa niin paljon.