perjantai 25. elokuuta 2006

Vielä SNY-asiaa

Hei!

Pikainen päivitys vielä tälle viikolle: onko monilla ollut ongelmia Postin kanssa, onko esimerkiksi lähetyksiä kadonnut? Minulle on tullut muutama pyyntö tiedustella viestien perille menoa, mutta tähän mennessä onneksi melkein kaikki tapaukset ovat selvinneet.

Onko ehdotuksia, mitä tehdä jos lähetys katoaa? Postikortti on tietysti helposti korjattavissa, mutta isomman paketin katoaminen on harmi, ja tietenkin myös taloudellinen tappio. Itse varmaan lähettäisin pienemmän korvaavan paketin jos pankkitili sattuisi sallimaan.

Kun lähetätte paketteja, säästäkää kopio osoitelipukkeesta! Siinä on lähetystunnus, jonka avulla pakettia voi seurata Postin sivujen kautta. Kirjeille ja maksikirjeille tämä seuranta ei toimi, mutta varsinaisille pakettilähetyksille kyllä. Lisäksi jos epäilyttää lähettää viestiä ilman lähettäjän yhteystietoja, voitte ihan näin virallisesti minun luvallani käyttää muotoa "SNY 2006, c/o Kristel Nyberg", minun osoitteeni löytyy kotisivuiltani tai sen voi kysyä mailitse. Silloin eksyneiden lähetysten pitäisi päätyä minulle, ja voin toimittaa niitä eteenpäin.

Edit: Poistin taas anonyymikommenttimahdollisuuden, koska ihmiset eivät näemmä osaa käyttäytyä vaan ilkeilevät anonyymisti toisten kommenteille. Pahoittelen.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toivotaan, ettei paketit katoa, mutta jos niin käy, niin:

Tehkää AINA katoamisilmoitus postiin! Kirjoittakaa itsellenne ylös, mitä lähetätte ja lähetyspäivä sekä arvo (kuititkin kannattaa säilyttää). Varmemmaksi vakuudeksi voi ottaa jopa kuvan. Postin käsiteltyä katoamisilmoituksenne, voitte anoa Postilta korvauksia. Silloin tarvitsette tarkat tiedot lähetyksen sisällöstä. Omaan piikkiin postin huolimattomuutta ei kannata ottaa.

Kirsti kirjoitti...

Paketit ovat postissa kovassa käsittelyssä, niitä ei vain heitellä vaan jopa paiskotaan.
Kiinnittäkää osoiteliput hyvin ja osoitteet selvästi.
Postissa on kokoamiskeskus minne osoitteettomat tai matkalla hajonneet paketit toimitetaan ja mistä niitä sitten etsitään lähettäjän antamien tietojen pohjalta.
Toivottavasti kaikki sny paketit osautuu perille ilman harmeja ja vaikeuksia.

eusu kirjoitti...

Mä en oikein jaksa uskoa, että pakettien katoaminen olisi ongelma! Uskon itse, että posti ei kadota paketteja! Joskus (hyvin hyvin harvoin) kuulee sabotoijista, jotka turmelevat postin keltaisiin laatikoihin jätettyjä kamoja... (pikkunulikat...)

Jos "oikeesti" postin mukana katoaa kamaa, pitää aina tehdä ilmotus postiin, posti on kuitenkin siinä määrin vastuussa postista, sen kulkumatkalla postin kautta. Lähettäessään postin kautta kamaa on mahdollista maksaa postimaksu paikan päällä ja näin ollen saada siitä myös kuitti.

Mielestäni lähettäjä on vastuussa SNY:n ajan selvittämään asiaa ja tekemään kaiken tarvittavan, että paketti löytyy.

En ole koskaan törmännyt lähetysten katoamiseen henkilökohtaisesti, ainoastaan silloin tällöin kuullut jonkun hlön lähetysten katoamisesta (Blogien osalta, esim vaihdoissa...)

Meeri kirjoitti...

Minulla on hlökohtaisesti kadonnut kaksi kirjettä ja yksi joulukortti kotimaan postiliikenteessä. Kyllä, posti on ne hukannut. Viety postiin, koskaan ei perille saapuneet.

Sen lisäksi katosi yksi kuori joka oli menossa ulkomaille. Siinä oli kaksi helmistä tehtyä kissan kaulapantaa hyväntekeväisyyshuutokauppaan, nekin posti hukkasi...

Sen lisäksi oli kerran tulossa paketti verkkokaupasta, joka ei koskaan tullut perille. Yrittivät väittää että me ollaan syyllisiä eivätkä olleet ensin halukkaita tekemään katoamisilmoitusta. Postin kanta on, että _aina_ lähettäjä tekee katoamisilmoituksen, myös yritysten kohdalla.

eusu kirjoitti...

Meeri: Oho, ompas sattunut. Tosi ikävä kuulla, että tosiaan noin voi käydä:(

Hmmm, mä en sitten omalla aiemmalla kommentillani missään nimessä halunnut/halua väittää, etten usko, että katoamisia ei voisi sattua... Mutta tolla "Uskon, että posti ei kadota paketteja" - tarkoitan sitä, että näin haluaisin uskoa.

Samoin kun esim uskon, että ihmiset ovat hyviä tarkoitan, että haluan uskoa ihmisten olevan hyviä, enkä epäillä ketään, ilman että siihen annetaan minulle aihetta... tms...

Mutta siis tässä SNY-asiassa myös: lähettäjälle mielestäni vastuu, koska niin postikin sen olettaa tapahtuvan: Lähettäjä selvittää...

Toi Kristelin idea on loistava, että laittaa lähettäjän tiedoiksi Kristelin osoitteen!!!

kuttu kirjoitti...

Jos on jo hankkinut anonyymisähköpostin vaihtoa varten, niin voisi siitä osoitteesta lähettää vastaanottajalle tiedon siitä että paketti on tulossa ja ilmoittaa siinä myös lähetystunnuksen. Jos paketti saapuu perille, mutta saapumisilmoituslappu hukkuu jonnekin, voi vastaanottaja saada paketin postista pelkällä tunnuksellakin. Ja kun vastaanottajalla on tieto tulevasta paketista, sitä osaa myös jo kaivata ellei muutaman päivän sisällä tule.
Kirjeet ym. onkin sitten asia erikseen. Luulisin että niitä katoaakin paketteja useammin. Jokin aika sitten työpaikalleni 1. luokan kirjeenä lähetetty kirje seikkaili alle 100 km:n matkalla 2 viikkoa!

Sia kirjoitti...

Postien katoaminen ei tosiaankaan ole mitenkään harvinaista, valitettavasti.

Ei myöskään se, että varsinkin kirjekuori aukeaa matkalla ja osa tai kaikki sisällöstä puuttuvat. Siksi on erittäin tärkeää teipata kaikki kuoret joissa on sisällä muuta kuin pelkkää litteää paperia niin kunnolla kiinni etteivät ne varmasti aukea. Kuorien omat liimapinnat eivät pidä. Oikeasti!!

Kristelin osoitteen käyttäminen lähettäjänä on aivan loistojuttu! Itse mietinkin tätä asiaa aikaisemmin ja olin jo huolissani paketin perillemenosta.

Toivottavasti kaikki tulevat saamaan jokaisen lähetyksen, olisi harmi jos jollekin jäisi kakin maku suuhun!

makepeace75 kirjoitti...

Minulla on myös karvaita kokemuksia Suomen Postista. Erinäisiäkin pakettejani on hukattu, kesällä viimeksi. Se taisi löytää kotiinsa kuitenkin noin kolmen viikon kuluttua lähettämisestä.. Osa on hävinnyt kokonaan sille tielleen.

Itse olen suorastaan vainoharhainen teippaaja: teippaan sekä kaikenlaiset kuoret että laatikot niin reippaasti, että vastaanottaja varmaan kiroaa. :D

koukuttaja kirjoitti...

Munkin täytyy ottaa osaa tähän keskusteluun, ettei vaan tosiaan kellekään jää sellaista käsitystä, että posti toimii aina täysin moitteettomasti. Itse lähetin jokin aika sitten eräälle ystävälleni kirjekuoreen pakatut suklaalevyn, karkkiaskin ja kortin. Ainoastaan tyhjä karkkiaski ja puoliksi revitty kirjekuori pääsivät perille asti, muita lähetettyjä juttuja ei löytynyt koskaan. Lähetin useita sähköpostejakin, mutta niihin ei vastattu. Raivosin asiasta kotinurkissa ja mieheni totesi, että pääsee vähemmällä sponsoroimalla mulle uudet suklaat ja salmiakit ja maksaa uuden kirjeen lähettämisen. Niinpä se asia jäi siihen, vaikka periaatteen vuoksi olisi pitänyt taistella.

Toinen ongelma kohtasi vain muutama viikko sitten, kun maksikirjeenä läheteyt hahtuvakiekot eivät saapuneet perille minulle asti. Tuolloin soitin postin asiakaspalveluun, mutta sieltä ei tehty yhtään mitään asian eteen ennen kuin kirjeen lähettänyt osapuoli teki katoamisilmoituksen. Minä sain sitten muutaman päivän kuluttua paperin, jossa minun piti todistella, etten ole saanut lähetystä. Lopulta kirje löytyi kyllä: sain noin pari viikkoa lähettämisestä vihdoinkin saapumisilmoituksen, joka oli päivätty lähettämistä seuraavalle päivälle. Jakaja siis oli ilmeisesti täyttänyt sen, mutta pistänyt taskuunsa tai unohtanut muualle. Läheltä piti, että sain vielä kirjeen postista, nehän säilyttävät paketteja hyllyssä vain sen pari viikkoa.

Toki suurin osa lähetyksistä menee perille ajallaan ja asiallisesti, mutta aivan ennen kuulumatonta tämä pakettien ja kirjeiden katoaminen ei ole. Maksikirjeiden perään on vaikea kysellä, kun ei itsellä välttämättä ole muuta kuin postin kuitti siitä, että sillä-ja-sillä-summalla on maksettu postikuluja. Sehän ei vielä todista, että olet lähettänyt juuri sen kirjeen kuin väität.

Toivottavasti tälläisiä ärsyjä ongelmia ei kumminkaan ilmaannu pilaamaan tätä kivaa leikkiä. Enimmäkseen noita vahinkoja tapahtuneekin kesäaikana, kun postissa on paljon rutinoitumattomia kesäapulaisia.