maanantai 27. helmikuuta 2006

Totuuden hetki

Salaperäinen olympiatyöni on herättänyt jossain määrin kiinnostusta, ja useampikin ihminen on kysellyt, miten neuleen leikkaaminen käytännössä toteutetaan. Maisteri Elämänlanka esittääkin tänään ohjeen kirjoneuleen kädentien leikkaamiseen, höystettynä vertahyytävällä kuvasarjalla jonka pääosissa ovat Létt-Lopi ja Fiskars.

Tunnettuahan on, että kirjoneuleen neulominen tasona on suorastaan helvetillistä puuhaa. Langanjuoksuista ei koskaan tule siistejä nurjilla kerroksilla, puhumattakaan siitä, että muistaisi lukea ruutupiirrosta oikeaan suuntaan. Sen vuoksi kirjoneule kannattaa tehdä mahdollisimman pitkälti suljettuna neuleena, mistä pääsemmekin tämän päivän aiheeseen.

1. Ennakkovalmistelu: Valitse työhön karkea ja takertuva villalanka. Pehmeä, sileäpintainen lanka purkaantuu herkemmin leikkauskohdassa. Tee kutitustesti. Ota lankakauppaan mukaan se tuttavasi, joka ei erota tuntoaistin perusteella perusvillalankaa silkistä koska hänen ihonsa on pahvia. Valitse työhön se villalanka, jonka hän sanoo raapivan ihoaan. Lisäpisteitä saa käsittelemättömästä, huopuvasta langasta. Itse käytin itseäni testikappaleena, sillä minä voisin luultavasti käyttää vaikka jouhipaitaa kärsimättä siitä mitenkään hirveästi.2. Lisää ennakkovalmistelua: Kun neulot vartalokappaletta, neulo molemmiksi sivusaumoiksi yksi silmukka aina nurin, niin näet mistä leikata. Kun vartalokappale on edennyt siihen asti, että kädentiet olisi aika aloittaa, jatka kylmästi suljettua neuletta. Neulo kuitenkin parin-kolmen silmukan verran saumasilmukoiden ympärillä niin, että teet joka toisen silmukan toisella ja joka toisen toisella värillä. Silloin leikkauskohdan ympärille ei tule pitkiä lankajuoksuja.

3. Kun kaikki kappaleet ovat valmiita, kostuta ne ja levitä esimerkiksi saunaan kuivumaan. Anna kuivua kunnolla, vaikkapa kolme päivää, viikko tai kesäloman yli. (Jos perheenjäsenet alkavat kaivata saunaan, pidä heille pitkä ja puuduttava esitelmä siitä, kuinka viimeistelyvaiheet ovat neuletyön kannalta oleellisen tärkeitä.)4. Kerättyäsi viimein tarpeeksi rohkeutta, hae kappaleet saunasta. Merkitse kädenteiden korkeus kappaleeseen selvästi ja varmista tulevien kädentieaukkojen ympärys ompelemalla huolellisesti muutama kierros leikkauskohdan ympäri. Jos tulet toimeen ompelukoneen kanssa, ja se suostuu syömään neuletta, käytä tiheää siksakkia. Itse keskustelin aiheesta hetken aikaa helv... eikun ompelukoneeni kanssa ja päädyin lopulta käsinompeluun.

5. Ota kuppi kahvia, teetä tai muuta sopivasti rentouttavaa juomaa. Tarkista, että valaistus on hyvä. Tarkista kolmeen kertaan, että ommel kädenteiden ympärillä on varmasti tarpeeksi tiheä. Juo kahvikupillinen loppuun. Päätä ommella vielä yksi kierros varmuuden vuoksi.
6. Leikkaa työ. Varo leikkaamasta ompelulankoja poikki kädentien alaosassa.7. Kaada itsellesi lasillinen viiniä, lämmitä sauna ja rentoudu. Huolehdi hihojen kiinnittämisestä huomenna.

Loppuhuipennukseksi Maisteri Elämänlankaa ylpeänä esittää: valmis olympiapusero.Lanka: Létt-Lopi, vähän alle 600 g, seitsemän eri väriä.
Malli: Omasta päästä. Kuvioiden ruutupiirrokset on joko luonnosteltu itse tai muokattu satunnaisista lehdistä sekä netistä löytyneistä ruutuvirkkausohjeista.
Koko: Yllättävän sopiva. Täsmälleen napakka nyt, mutta ei muutu säkiksi vaikka vielä laihtuisinkin.
Olo: Kuin olympiavoittajalla. Työssä oli tarpeeksi haastetta ja mielenkiintoa, ja lopputuloksesta tuli hauska. Tein ensimmäistä kertaa tarkkojen geometristen kuvioiden asemesta suuria esittäviä kirjoneulekuvioita, neuloin keskittyneesti (lähinnä) yhtä työtä kaksi viikkoa, ja uskalsin ensimmäisen kerran vuosiin leikata neulepintaa. Eiköhän tämä ole olympiahengen mukaista.

Paita oli myös viikonloppuna koekäytössä, toimii hyvin, lämmittää eikä aiheuta minulle sietämätöntä kutinaa. Kaikin puolin onnistunut tekele siis.

Tämän viikon Elämänlanka taisi olla tässä. Ensi viikolla taas lisää.

27 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jättefint! Och illustrativ bildserie av klippandet. Trots att jag har gjort otaliga klipptröjor har jag aldrig hiffat det där med en avig maska - tack för det tipset!

Anonyymi kirjoitti...

Siitä tuli kerrassaan upea!!! Onnea mitalistasi, olet sen enemmän kuin ansainnut :).

Kati E kirjoitti...

Herranjestas, sä menit ja leikkasit neuletta!???? Apua, palokunta ja poliisi.

Ei vaan. Tosi hyvännäkönen on ja just jotenkin tosi sua. :D

Ziina kirjoitti...

oikein kaunis pusero:)Pitikö mennä välillä lattialle pitkäkseen rauhoittamaan sydäntä?

Carita kirjoitti...

Ihana pusero, onnittelut !

joko kirjoitti...

Tosi hieno! ekstrapisteitä rohkeudesta!

Linne kirjoitti...

persoonallinen, kivan näköinen. Eikös kannatakin itse suunnitella neuleensa :-) !!!
Uhkarohkealta kuulosti käsinompelu, aina olen ommellut koneella 3-4x3-pistosiksakin (ja tarvittaessa laittanut alle tukilangan).

nanna kirjoitti...

Aivan upea! Väriyhdistelmät ja kuviot ovat todella onnistuneita. Millä puikoilla ja konsteilla sait lopista noin pehmoisen utuisen näköistä pintaa vai oletko käyttänyt viimeistelyyn jotain dopingaineita?

Anonyymi kirjoitti...

Onneks olkoon!! Siitä tuli upea. Kannatti purkaa edellinen versio.
Kuten Meri, itsekin olen ompelukoneella surautellut muutaman kierroksen, mutta noinkin sen voi siis tehdä.
Sulla näytti olevan kohtuullisesti "rauhoittavia", mutta ilmeisesti ei kuitenkaan mennyt dopingin puolelle?
Torinosta jää kyllä hieno muisto!!
Onnea!

Anonyymi kirjoitti...

Upea neule, todellinen taideteos! Onnea!!

Anonyymi kirjoitti...

Onnea, upea kirjoneule tuli :-)

Anonyymi kirjoitti...

Jestas sentään kun on upea neule! Kyllä olet olympiamitalin ansainnut; rohkeutta, taiteellisuutta, yltiöpäisyyttä ym. Onnea.

Elina/ Mielitty kirjoitti...

Todella kaunis! Varsinkin tykkään noista pääskyista. Söpöjä.;)

Anonyymi kirjoitti...

Hieno, ja onnea olympiamitalista!

-Maria

Niina kirjoitti...

Nätti neule on :-)

Anonyymi kirjoitti...

Yhdellä sanalla: upea! Suuret onnittelut!

Terhi kirjoitti...

Tulipa upea, onnittelut! Mua kyllä huimaa nämä "leikataan saksilla valmista neuletta" -hurjastelut... :-D

(Kristel, ne napit ovat EDELLEEN laukussani. Mahdatko olla tulossa tämän viikon neuletapaamiseen?)

vikke* kirjoitti...

Mä yhdyn edellä oleviin kehuihin.
Hieno tuli!! Onnea kullasta ;)

derea kirjoitti...

Yksinkertaisesti sanottuna upea. Toi neuleen leikkaaminen kuullostaa kivalta :D mutta pelottavalta! Vielä kerran onnea.

Anonyymi kirjoitti...

Onnea! Oletpa kahdessa viikossa ehtinyt tehdä työlään, mutta kauniin paidan. On siinä ollut vääntämistä; lähinnä lankojen. Oletko tehnyt nuo leikkausreunat neulalla vai virkkuukoukulla?
KirsiJ

Outi kirjoitti...

Upea paita! Olet kyllä olympiamitalin ansainnut uhkarohkeasta suorituksestasi leikata langat... en taida toistaa perässä;)

villaa ylle kirjoitti...

GRATTIS till en vacker och personlig tröja.

Kristel kirjoitti...

Kiitos kiitos, ihan tässä nolostuu. :D

Ziina, ei tarvinnut, mutta kahvia kului kyllä suuria määriä ja ompelesta tuli tarkempi kuin ikinä. ;)

Nanna, on tuo lopi edelleen karkeaa. ;) Luulen, että utuisuus jotenkin tulee noista värisävyistä ja niiden yhdistelmistä. :D

Terhi, napeilla ei ole kiire. :) Olen tulossa torstaina kyllä, ellei jotain kummaa tapahdu.

KirsiJ, reunat on ommeltu niin että ensin tein "ristipistoa" ja sitten vielä kerroksen tiheää jälkipistoa sen ulkopuolelta.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno paita, ihanat värit! Tehdäänkö pääntiekin niin että ommellaan eka kaarevaksi ja sitten leikataan ja poimitaan silmukat ja ...????

Sininen kirjoitti...

Kyllä on kaunis paita ja tuo lanka on kerta kaikkiaan ihanaa. Itse herkästi kutiavana tarvitsisin ehkä useamman aluskerroksen, mutta lanka on niin kaunista ja lämmintä, että on varmasti vaivan arvoista :)

Hanna kirjoitti...

Nyt alkaa noi Lopit tuolta laatikosta varmasti huuteleen ovat olleet siellä jo yli vuoden odottamassa innostusta, joskohan nyt saisin edes luotua silmukat :) Viime aikoina on tullut enemmän ommeltua.

Upeaa työtä jälleen kerran !!

MysteryKnitter kirjoitti...

Your skills simply knock me out! Gorgeous work! Well done! Enjoy your new sweater!