maanantai 12. syyskuuta 2005

Kierrätä kanssamme

Taannoin ainakin Kati kaipaili jonkinlaisia kierrätysviikkoja, tässä männäviikolla Knit-a-Holic on jo myynyt pois ylimääräisiä kaapintäytteitä, ja tätä kirjoittaessani huomasin että Nanna olikin jo ehtinyt edelleni ja kirjoittanut aikalailla saman mitä itse ajattelin. Elämänlangalla kannatetaan lämpimästi kierrätystä, joten olen viime päivinä tehnyt arkeologisia kaivauksia lankahyllyyni ja pohtinut, mistä kykenisin luopumaan. Tunnustettakoon tässä nyt myös, että lankaostoksiin on tullut välillä sorruttua niin, että olohuoneen nurkassa makaa suuri pino erilaisia muovipusseja joissa on uusia lankoja joista teen jotain "ihan kohta" (kunhan viimeistelyviikot vähän etenevät).

Mietiskelin pitkän tovin, millaisilla säännöillä haluan kokoelmistani luopua. Tietysti raha on aina vaihtoehto, mutta kovin tylsä (joskin valitettavan tarpeellinen) sellainen. Päädyin sitten seuraavanlaisiin pohdintoihin:

Langat haluavat ensisijaisesti vaihtokaupalla hyviin koteihin. Tarkoituksenani on vähentää omia varastojani, joten haluan vaihdossa fyysisesti pienempiä lankamääriä kuin mitä olen hyllystä poistamassa. Vaihdossa hyväksytään myös esimerkiksi neulekirjat tai muut hupaisat neulomiseen liittyvät asiat. Laitan jokaiseen kohtaan näkyville myös haluamani hinnan ihan rahana, vähän niin kuin vertailun vuoksi. Mikäli langat matkustavat jonnekin pääkaupunkiseudun neuletapaamisia kauemmas, rahalla ostetuista langoista vastaanottaja maksaa postimaksun. Jos vaihdossa on tulossa rahan sijasta tavaraa, kumpikin vastaa omista postikuluista. Tarjouksia voi esittää muutaman päivän, ja valitsen sitten vasta mikä lanka lähtee kenellekin. Tässä siis ei välttämättä päde nopeet syö hitaat -sääntö.

Muistuttaisin vielä lankojen havittelijoita siitä, että kerät ovat asustelleet kissataloudessa. Vaikka Harmonian karvainen kaveri antaakin lankojen yleensä olla rauhassa, eläinpölyä on varmasti joka paikassa.



Sitten itse asiaan. Ensimmäisenä kaupan kotoista Novitan Tahitia, pätkävärjättynä sekä muutama kerä yksivärisenä. Näistä piti tulla jakku, mutta pidän epätodennäköisenä että tekemättömien töiden listani koskaan etenisi näin pitkälle. Vihreät kerät ovat hieman kärsineitä oltuaan varastossa pidempään kuin pätkävärjätyt, mutta ihan neulottavassa kunnossa silti. Jos haluaisin näistä rahaa, haluaisin euron per kerä. Pätkävärjättyjä keriä on 16, vihreitä noin 3,5.



Lisää Novitaa, tällä kertaa todellista kierrätyslankaa. Nämä luonnonvalkoiset Samokset olivat aikoinaan pitsipusero kokoa XL, mutta en ollut tyytyväinen paitaan ja se meni purkuun. Muistelen käyttäneeni puseroon noin 700 grammaa lankaa, mutta en voi todellakaan tarkkaan sanoa kuinka paljon tässä on käyttökelpoista lankaa jäljellä. En siis myöskään osaa asettaa näille langoille hintaa, minua saa huvittaa erilaisilla tarjouksilla. (Kuvassa näkyvistä kaupan keristä toinen on korkkaamaton, toinen taas ehkä puolikas.)



Nämä Nalle Colori -kerät lähtevät periaatteella "lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa". Sain Colorit kaverilta joka totesi, ettei koskaan kuitenkaan neuloisi niistä mitään, ja neulottuani yhden ja saman sukan suunnilleen kolmesti alan uskoa että alkuperäinen lahjoittaja oli oikeassa. Tästä erästä lankaa en siis halua muuta rahaa kuin mahdolliset postikulut. Nallet lähtevät sille ottajalle, joka parhaiten huvittaa minua enintään sadan sanan aineella otsikolla "Miksi juuri minun pitäisi saada nämä langat".



Vaihteeksi muutakin kuin Novitaa: Lana Grossan Baby Toll, paksu kid mohair-akryylisekoite (80%-20%), värinä vaaleankeltainen. Tätä lankaa ostaessani lankesin tähän mennessä ainoan kerran nettiostohistoriassani siihen, että värikartta valehteli pahasti, ja sävy ei ole laisinkaan minulle sopiva. Olen itse neulonut toisen värisestä Baby Tollista ison huivin, joka on ollut kiva, lämmin, pehmeä ja kanssa-asujalla paljon käytössä. Lanka on piskuisilla 20 gramman kerillä, 38 metriä lankaa/kerä. Ostin nämä itse vaivaisella eurolla/kerä, joten asetan nyt nimellishinnaksi 50 senttiä/kerä. Kasassa on 25 kerää.



Lisää värihaksahduksia: vihreää Novitan Butterflytä. Ostin nämä taannoin jostain Anttilan alennusmyynnistä, ja mallikin oli katsottu valmiiksi, mutta sävy on vain minulle väärä. Pidän Butterflystä, ja pidän vihreästä, mutta en pidä tästä vihreästä Butterflystä. Nämä langat lähtevät uuteen kotiin eurolla/kerä, ja keriä on 10 eli kilon verran.



Lajitelma Kotiväkeä. Valkoinen korkkaamaton 200 gramman kerä, suunnilleen puolikas tummansininen kerä, 50 gramman kerät beigeä ja oliivinvihreää, sekä yksi korkattu oliivinvihreä sekä samaisesta kerästä purettu sukka. Nimellisarvoksi arvon nyt 5 euroa.



Lopuksi vielä arkistojen kätköjä: Novita Cottonellaa, kaksi kerää ruohonvihreää ja noin seitsemän kerää valkoista. Tästä saa esittää huvittavia tarjouksia.

Elämänlangan tarjoomukset olivat tällä kertaa tässä. Kaivelkaapa muutkin kaappienne kätköjä, josko lankavarastoista löytyisi jotain kierrätettävää!

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täällä on yksi vapaaehtoinen vastaanottamaan nuo nallet! Aine alkaa perusteluilla, että Nalle on mielestäni juuri sopivaa sukkalankaa, ja tuota väriä olen himonnut jo vaikka kuinka kauan, mukaan ei ole vielä tarttunut. Ehkä kohtalolla oli sormensa pelissä? ;)

Tuo keltainen mohair-lanka näyttää tosi houkuttelevalta, mutta ei olisi kyllä mun väri...

Anonyymi kirjoitti...

Minä olisin kiinnostunut keltaisista mohair-langoista. Mieleeni tuli kypsät vehnäpellot :-). sirpa.lehtonen@phnet.fi

nanna kirjoitti...

Kierrätys on kovin kannatettavaa, eikös vain? Täytyypä katsella noita sinunkin lankoja sillä silmällä...

Anonyymi kirjoitti...

On mohair mulle uusi tuttu
mutta syntyishän noista oiva nuttu.
Lankeamuksesi väärän värin toi
mutt mulle oivan ilon soi....
- Katju
ostotarjous on jätetty

Anonyymi kirjoitti...

moi!voisin vaihtaa nuo cottonellat ja valkoset samokset...jos ne sulla vielä on?mitä haluaisit?laitatko mulle mailia:merja.ranta@welho.net

Anonyymi kirjoitti...

niin ja tahiteistakin saattaisin olla kiinnostunut;) laita mulle mailia?

Minna Heimola kirjoitti...

Mua voisi kiinnostaa noi butterflyt. Vaihdossa mulla ei tosin ole oikein muuta annettavaa kuin kilon verran sekalaisia seitsemän veljestä -lankoja (suurin osa luonnonvalkoista, mutta mukana on myös vihreää, keltaista, punaista ja mustaa, jos muistan oikein - olen nyt töissä ja noi langat kotona).

Kristel kirjoitti...

Tässä vaiheessa päivää täytyy todeta, että vaihtotarjouksia on tullut myös mailitse, ja on hauskaa nähdä millaisia asioita ihmiset ovat hamstranneet ja mistä voisivat luopua. :D

En ole vielä luvannut mitään langoista pois, kun ilmoitin että odottelen ostotarjouksia pari päivää. :) Vielä kannattaa siis kysellä.

Minna Heimola kirjoitti...

Tuli muuten mieleeni, että kai kirjoitat sitten vaikka ylimääräisen entryn siitä, mitä viihteellistä sait vaihdossa mistäkin langoista? :)