maanantai 5. syyskuuta 2005

Interblogistinen diskurssi

Yksi jos toinenkin on viime viikkoina pohdiskellut neuleblogien osakseen saamaa huomiota. Silläkin uhalla, etten sano mitään uutta ja ihmeellistä, kommentoin nyt minäkin tätä hassunhauskaa ilmiötä. Erilaisten metablogien tarkemman analysoinnin taidan kuitenkin jättää sikseen, eivätköhän Blogistanin elämään tarkemmin perehtyneet sanasepot osaa pohtia asiaa ihan ilman minun apuani.

Tämän kirjoittamiseen antoi kimmokkeen Marjutin kanssa käymäni pitkä ja monipolvinen keskustelu (hmm, onko keskustelulla polvet?) juurikin yllämainitusta metablogi-ilmiöstä. Keskustelun lomassa pohdimme myös sitä, kuinka neuleblogit usein niputetaan yhteen, paketoidaan, leimataan ja laitetaan laatikkoon. Harvemmin näkee esimerkiksi ihmissuhdeblogeja yleistettävän samalla tavoin. (No, myönnettäköön että neuleblogit tuntuvat muodostavan ihan oman pikku kulmansa suomalaisessa Blogistanissa. Kaikki varmaan ovat jo nähneet tämän blogien välisiä yhteyksiä esittävän kuvan?)

Esipuheen jälkeen asiaan. Tällä viikolla maisteri Elämänlanka analysoi neuleblogit halki, poikki ja pinoon. Koska Elämänlankaa on kiltti blogi, en arvostele yksittäisiä blogeja kuten jo keskuudestamme poistunut Blogikriitikko X, en ota kantaa oikeakielisyyteen (mitä voidaankin minun kielioppitaidoillani pitää hyvänä taktisena valintana), en nälvi enkä tölvi. Sen sijaan esittelen neuleblogien erilaisia lajityyppejä. Johtuen siitä, että "neulebloggaaja luonnollisessa elinympäristössään" -aiheiset kuvat olisivat tylsiä (ja tietokonenurkkaustani on sitäpaitsi esitelty jo aiemmissa kuvissa), Elämänlangalla tarjoillaan tänään kuvien asemesta runsaasti linkkejä. Esimerkit ovat omia tämänhetkisiä suosikkejani sekä koti- että ulkolaisista neuleaiheisista blogeista. Asiaan perehtymättömille pieneksi johdannoksi käy tietenkin myös Suomalaiset neuleblogit -sivu, jonne Ziina on kerännyt linkkejä blogeihin, neulesivuihin, lankakauppoihin ja niin edelleen.
  • Prosessiblogit. Maailmalla hyvin tyypillinen neuleblogi on prosessiblogi, jossa esitellään neulevaatteen tai -asusteen matka mallista ja langasta valmiiksi vaatteeksi. Prosessiblogissa esitellään usein myös neule- ja viimeistelytekniikkaa: hauskoja tapoja luoda silmukoita, kiinnostavia yksityiskohtia kappaleen muotoilusta ja lähikuvia kauniisti ommelluista saumoista. Esimerkiksi Kristinen Digital Yarn on melko pitkälti prosessiblogi.
  • Esittelyblogit. Prosessiblogille hyvin läheistä sukua on esittelyblogi. Esittelyblogia päivitetään harvakseltaan, sillä siellä on yleensä kuvia vain valmiista töistä. Oma ehdoton suosikkini suomalaisista esittelyblogeista on Ilun blogi, josta löytyy kuvia varmasti kauneimmista kirjoneuleista joita tässä maassa nykyään tehdään.
Kaksi yllä esiteltyä neuleblogityyppiä ovat niitä, jotka kaikkein tiukimmin keskittyvät nimenomaan neulomiseen. Prosessi- ja esittelyblogien alalajeja on monenlaisia, esimerkiksi design-blogi jossa blogin pitäjä dokumentoi prosessin ja valmiin vaatteen lisäksi vielä suunnitteluprosessiakin. Suomessa design-blogin ainesta on esimerkiksi Ninnin blogissa. Maailmalla tämän tyylilajin edustajista oma ehdoton suosikkini on Marnien blogi. Oma tuntumani muuten on, että suomalaiset neuleblogit kallistuisivat enemmän valmiiden neuleiden esittelyyn, kun taas tuolla suuressa maailmassa olisi hiukkasen enemmän prosessiblogeja. Mene ja tiedä, ehkä Elämänlangan lukijoilla on tästä parempia näkemyksiä?
  • Sosiaaliset blogit. Sosiaaliset blogit esittelevät neuleaiheiden lisäksi pienemmän tai suuremman palasen kirjoittajansa jokapäiväistä elämää. Moni meistä kotiäitineulojista pitää sosiaalista blogia. Tässä lajityypissä omaa sydäntäni lähellä on erityisesti Susannan blogi. (Mahtaakohan se johtua tästä elämänvaiheesta?)
  • Sekakäyttäjät. Vaikka tätä ei välttämättä uskoisi, moni neuleblogin pitäjä harrastaa muutakin kuin neulomista! Esimerkiksi täällä Elämänlangalla välillä nähdyt roolipeli- tai kirja-aiheiset jutut ovat ilmiselvää harrastusten sekakäyttöä. Usein sekakäyttäjällä on muitakin käsityöharrastuksia kuten esimerkiksi ompelu tai ristipistotyöt, mutta muunkinlaista sekakäyttöä voi havaita. Esimerkiksi Anne matkustelee ja käy messuilla ja museoissa (ja kirjoittaa reissuistaan viihdyttäviä kuvareportaaseja).
  • Viihdeblogit. Jotkut kirjoittavat neuleblogia viihdyttääkseen, tai kirjoittavat luonnostaan viihteellistä ja lukemaan houkuttelevaa tekstiä. Itse nauroin koneen äärellä vedet silmissä, kun viime talvena luin Kirsin blogista villien Lefojen seikkailuista. Tässä voinee myöntää, että Elämänlangan tavoitteena on huvittaa ja viihdyttää neulovaa yleisöä. Tavoite toteutuu milloin paremmin, milloin huonommin. Ehdoton blogi-idolini ja esikuvani tässä tyylilajissa on lähes joka arkipäivä blogiaan päivittävä Stephanie Pearl-McPhee eli Yarn Harlot. Kun kasvan isoksi, haluan olla Stephanie!
Täydellisen analyysin vaikeuttamiseksi blogi saattaa tietenkin kuulua useampaan eri kategoriaan. Esimerkiksi Elämänlankaa voisi olla sosiaalisen sekakäyttäjän viihdeblogi. Luokituksia ei toki pidä ottaa liian vakavasti. Oikeastaanhan blogeja on ihan niin monenlaisia kuin niiden pitäjiäkin: yksi kirjoittaa arkistoidakseen tuotoksiaan, toinen omaksi ilokseen, kolmas muiden iloksi.

Maisteri Elämänlanka päättää viiltävän terävän blogianalyysinsä tähän. Ensi viikolla kenties jälleen jotain oikeasti neulomisaiheista asiaa, ja ainakin kuvia.

12 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Jälleen hyvin kirjoitettu juttu :) Ja aika osuvasti luokiteltu! Oikein odotan maanantaiden tuloa, että näen mitä olet kirjoittanut.

derea kirjoitti...

Mullekkin tämä on hyvä juttu, kun maanantaina alkaa aina koulu, muistan, että hei, nythän Kristel on varmaan kirjoittanut, ja tulen lukemaan. Sitten meneen kouluunkin iloisemmalla mielellä :)

Hauska juttu oli taas kerran. Osuvasti oli juuri luokiteltu.

Cairbre kirjoitti...

Itselläni on ainakin kovin vaikeaa esitellä keskeneräisiä töitä. Nehän on kesken, ei niistä tule välttämättä mitään, ja ei varmaan tule jos niistä kertoo jollekin :D

Kyllä, siltä kohti olen taikauskoinen.

Susanna kirjoitti...

Oi, musta on ihanaa olla sun sydäntä lähellä :D

Kristel kirjoitti...

Anne ja Derea, hauska kuulla että onnistun viihdyttämään. :)

Cairbre, mulle taas tulee sellainen tunne että kun keskeneräisiä töitä esittelee neulesivuilla, niin ne pitäisi sitten saada joskus valmiiksikin. ;)

Susanna, mä arvasin että sä arvostat tätä. :D

Susanna kirjoitti...

Kristel, enemmän kuin uskotkaan :D

Mä en välillä uskalla esitellä mun keskeneräisiä, kun niitä täällä riittää... elän toivossa että kukaan ei ala kyselemään jonkun viime vuonna aloitetun työn kohtalosta :D

Anne kirjoitti...

no mun on ainakin pakko esitellä keskeneräisiä töitä, tai blogini olisi aika hiljainen paikka.. ja tosissaan, tuntuu että kun ne on näyttänyt, on ne myös saatava valmiiksi ;) (Koska jokuhan voi oikeasti kysellä niiden perään joskus). Tosin onhan se roguekin maannut korissa ilman hihoja jo puoli vuotta *nolo*, mutta en mä pystyis sitä nyt käyttämään...

Pirkko/Blogisisko kirjoitti...

Oikein kiinnostava juttu.

Minä liityin käsityöblogeihin ihan siksi, kun vihastuin siitä, että niitä morkattiin.

Käsityöt kuuluvat ehdottomasti kulttuuriin. Ne ovat lisäksi terapeuttisia. Niitä on hauskaa tehdä.

Yritin pitää käsityöjutut tavallisessa blogissani, mutta koska Bloggerissa ei voi (en ainakaan minä osaa) lajitella juttuja aihepiireittäin, avasin käsitöille ihan oman blogin, "Broken star-Blogisiskon käsitöitä" -nimisen.

Koska niveleni eivät kestä enää yhtä paljon kuin ennen käsitöitä, ovat juttuni aika paljon muinaisten käsitöiden esittelyä osaksi senkin vuoksi, kun ei ole tällä hetkellä kunnon kaméraa

Mielitty kirjoitti...

Luokittelu on varsin sopiva. Kaikesta voi tehdä tiedettä. ;)

AnneV kirjoitti...

Äääh. Sekakäyttäjä on jo ihan pönttö sekaisin yrittäessään muuntautua prosessibloggaajaksi. Mutku kaikkea pitää kokeilla.

Ulla-Maaria kirjoitti...

Hei! Tämä oli mielestäni niin osuva jako, että kirjoitin siitä supernaturalen glimmer-forumille. Viilasin vielä englanninkielisiä nimiä. Ks. http://www.supernaturale.com/glimmer.html

MysteryKnitter kirjoitti...

You're awesome!