Satunnaisesti tekstiin livahtaa ilmaus "taiteen sääntöjen mukaan". Välillä kuitenkin jää hieman epäselväksi missä nämä tällaiset säännöt ovat, ja ovatko ne kiveen kirjoitettuja. Tänään tarkastellaan elävänä esimerkkinä Elämänlangan neuletaiteen sääntöjä.
Ensimmäinen sääntö on neulo aina mallitilkku. Mallitilkuistahan olemme puhuneet ennenkin: ilman mallitilkkua ei varsinkaan itse neulesuunnitellessa tule mistään mitään. Mallitilkun voi tietenkin omalla vastuullaan jättää neulomatta, mutta silloin täytyy olla valmis joko purkamaan jos tekele alkaa muistuttaa puolijoukkuetelttaa tai nuken puseroa tai tekemään luovia neuleratkaisuja. Toisaalta mallitilkut tunnetusti myös ovat juonikkaita otuksia ja valehtelevat minkä ehtivät. Ilkikuristen mallitilkkuhenkien huijaamiseksi voi yrittää itse olla vielä juonikkaampi, ja neuloa vaikkapa kaulaliinan, myssyn tai sen nukenpaidan tavallisen neliskulmaisen mallitilkun asemesta. Mallitilkkusääntöä voi kiertää myös esimerkiksi neulomalla yksinkertaisen ylösalaisinraglanin, jota voi sovittaa neuleen edetessä (mikäli kohde suostuu pysymään paikoillaan).
Toinen sääntö on aina saa aloittaa uuta. Keskeneräisten töiden määrästä ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, sillä kaikki neuleet valmistuvat aikanaan. Sitäpaitsi on hyvä olla kesken erilaisia töitä eri tilanteisiin: matkaneuleeksi, telkkarineuleeksi tai nautiskeluun. Poikkeuksena voi pitää erilaisia viimeistelyprojekteja tai vakavia neuledeadlineja kuten merkkipäivä- tai joululahjaneuleet.
Kolmas sääntö on aina saa ostaa lisää lankaa. Kun lankaa ostaa, pitää toki muistaa ostaa tarpeeksi kerralla. Elämänlangan taiteen sääntöjen mukaan lankaa pitää ostaa aina ison puseron verran, ellei kyseessä sitten ole selkeästi huivi- tai sukkalanka tai on varmaa, että langasta on tulossa jotain lapsen koossa.
Neljäs ja tärkein sääntö on neulomisen on tarkoitus olla hauskaa. Vaikka tämän säännön pitävyydestä voikin joskus esittää epäilyksiä kun silmukat putoavat, niskat jämähtävät, puikot katkeavat tai neulesuunnittelu menee yötöiksi, on neulominen kuitenkin pohjimmiltaan hauska ja rentouttava harrastus. Tarkka empiirinen tutkimus on osoittanut, että hauskuus säilyy parhaiten kun neulotaan sopivassa suhteessa helppoa ja haastavaa, itselle ja toisille sekä omasta päästä ja valmiista ohjeesta.
Näillä säännöillä Elämänlangalla pelataan tällä viikolla. Ensi viikolla jälleen uutta asiaa.
8 kommenttia:
Olen täsmälleen samaa mieltä näistä "taiteen säännöistä".
Varsinkin viimeinen sääntö muistui hyvin mieleen kaikenlaisten neuleplääh-olojen jälkeen viime viikonloppuna. Stressi katosi ja kahden päivän loma tuntui viikon virkistymiseltä neulomisen ja messuilujen parissa.
Juu samaa mieltä. Kirjoituksiasi on kiva lukea, olet taitava ja mukaansatempaava kirjoittaja. Itse en tosin koskaan mallitilkku sääntöä noudata, ja sen huomaa usein purkaessaan...
Mutta kun meillä päin sanonta kuuluu, "tieteen ja taiteen sääntöjen mukaan"... :-) Ja se onkin sitten hankalampaa :-)
Mainiot säännöt! Välillä on ahdistanut lankojen määrä, mutta kohta 3 antoi mulle paremman olon. :) (Eikä mulla edes oikeesti ole paljon lankaa...)
Puikkopyörteessä pelataan myös samoilla säännöillä. Lisäsääntönä on myös se, että jos jokin homma ei huvita, sitä ei tarvitse tehdä (poikkeuksena tietysti tilaus- tai lahjatyöt). Niin että jos viimeistely ei nappaa, puseron kappaleet saavat rauhassa maata pussissa. Tai jos puolet saumoista on ommeltu ja sitten iskee laiskistus, saa puolivalmis työ odotella rauhassa. Vakaa mielipiteeni on, että kun töissä joudun tekemään niin paljon pakkojuttuja, harrastuksesta en tee itselleni pakkoa :-)
Tooooosi hyvät säännöt; näillä mennään!
Hyvät säännöt, erityisesti, että lankaa saa aina ostaa. ;) Sen kun muistaisi vielä, että aina kannattaa ostaa kunnolla puseroa varten, ettei tarvitse joka kerta miettiä, että riittääköhän.
Nice rules!
Lähetä kommentti