maanantai 22. elokuuta 2005

Neulekirjaparaati

Sekä neulekirjat että lankahylly saivat viime viikon kyselyssä laajaa kannatusta. Koska juuri nyt satuin inspiroitumaan enemmän kirjoista, jatkan viimeviikkoisia bibliofiilin tunnustuksia esittelemällä Elämänlangan neulekirjaston parhaita. Luvassa siis Maisteri Elämänlangan virallinen ja kiistämätön kaikkien aikojen parhaat neulekirjat- Top 10 -lista.

Sijalla 10 on suuren neulegurun klassikko: Elizabeth Zimmermannin Knitting Without Tears. Kirjasta löytyy mm. hyödyllistä matematiikkaa puseroa suunnittelevalle sekä muita hyviä vinkkejä.

Yhdeksännelle sijalle kiilasi hiuksenhienosti rva Zimmermannin ohitse Deborah Newton kirjallaan Designing Knitwear. Kirjan kuvat ovat viehättävän 80-lukulaisia: mallipiirroskuvissa on valtaisat olkapäät, kapeat vyötäröt ja lepakkohihat... Mutta teksti on täyttä asiaa!

Listan numero 8 on se kirja, joka muutama vuosi takaperin tartutti minuun huivihulluuden: Cheryl Oberlen Folk Shawls. (Muutenkin olen pitänyt noista Folk-Whatnot -neulekirjoista kovasti, joskin taso tietenkin vaihtelee suuresti kirjoittajan mukaan.)

Onhan mukana oltava myös vauvanneulekirja. Niinpä sijalle 7 nousee Fiona McTaguen Neuleita perheen pienimmille. Tiedän että moni vannoo Debbie Blissin nimiin vauvanneuleissa, mutta itse en koskaan ole hirveästi pitänyt Blissin lastenneuledesignistä. McTaguen kirjasta olen neulonut omalle vauvalle monta vaatetta, ja lisäksi on suuresti hyödyllistä omistaa kirja josta voi vähän katsella minkälaisia minkäkin ikäisten vauvojen ja pikkulasten vaatteet suunnilleen ovat.



Sijalla 6 on Meg Swansenin toimittama A Gathering of Lace. Kauniita kuvia, shaaleja, pitsimalleja... Alexis Xenakis kuvaa neuleita minua suuresti viehättävään tyyliin. Tämän kirjan olisi voinut ostaa ihan vaikkapa vain katseltavaksi, mutta olen kyllä tästä neulonutkin.

Viime aikoina olen neulonut paitsi huiveja, myös sukkia. Niinpä sijalle viisi nousee sukkaguru Nancy Bush. En osannut päättää kumman kirjan tähän rankkaisin, joten fuskaan ja mainitsen molemmat: Knitting on the Road sekä Folk Socks. (Tietysti voisin fuskata vielä lisää ja lisätä tähän listaan myös kirjan Folk Knitting in Estonia.) Jos haluaa neuloa muitakin kuin aivan perussukkia, suosittelen Bushin kirjoja.



Listatessani kirjoja huomasin, että mitä korkeammalle listaa noustaan, sen enemmän mieleen tulee sellaisia kirjoja jotka minulla on ollut hyllyssäni jo vuosia. Ensikohtaamiseni jo aiemmin mainitsemani Alexis Xenakiksen kanssa oli Jean Mossin Sculptured Knits, joka oli vähällä päätyä listalla korkeammallekin kuin neljänneksi. Pidän Mossin tyylistä hirveän paljon, ja olen toteuttanut tästä kirjasta ainakin neljä tai viisi puseroa.

Kolmannelle sijalle listallani pääsee Rowan-kokoelma The Ultimate Book of Knits. Tästäkin olen ehtinyt toteuttaa useamman neuleen, ja varmasti neulon vielä monta malleista.

Hopeasijalle kilvoittelussa Stanfieldin Kauneimmat neulemallit. Hyvä kokoelma kaikenlaisia perusneulepintoja, pitsimallineuleita, palmikoita ja niin edelleen. Erinomainen työkalu omia neuleitaan suunnittelevalle. Eihän tämä millään muotoa kattavin, suurin ja kaunein neulemallikirja maailmassa ole, mutta näin omasta hyllystä löytyvistä eniten käytössä.

Maisteri Elämänlangan virallinen lista on viimein edennyt sijalle 1. Tämän hetken neulekirjojen ykkönen on siis, ta-daa:



Ensirakkauteni neulekirjojen joukossa on Elsebeth Lavoldin Viikinkineuleet (kuvassa ruotsinkielisenä versiona). Luulen myös, että Viikinkineuleet on ensimmäinen neulekirja jonka ostin, en tosin silloin itselleni vaan syntymäpäivälahjaksi äidille. Lavoldeja on hyllyyn kertynyt muutama vihko lisää viime vuosina, mutta ensimmäinen on aina rakkain.

Loppukevennyksenä vielä turhin neulekirjaostokseni: Deborah Bergmanin The Knitting Goddess (Finding the Heart and Sould of Knitting Through Instructions, Projects, and Stories). Haluaako joku vaihtaa tämän johonkin viihteelliseen? Kirjan neuleohjeet ovat sarjaa "ota erilaisia pörrö- ja hapsulankoja ja neulo ainaoikeaa", ja välissä pohditaan neulomista pitkällisesti new age -höpän näkökulmasta. Hupiarvoa kirjalla oli sen verran että en ihan ilmaiseksi tästä luovu, mutta jos kiinnostavia tai hauskoja vaihtokauppatarjouksia tulee niin voin pistää kirjan postiin.

Elämänlangalla suunnataan nyt päivän touhuihin (kuten viemään lasta ensimmäiseen hammastarkastukseensa, saa nähdä kuinka meidän käy...), ensi viikolla taas uudet kujeet.

7 kommenttia:

KirsiÄr kirjoitti...

Kiitos kattavasta selviyksestä! Mulla ei varmaan edes ole kymmentä neulekirjaa - vielä. Minä olen aina ajatellut, että kai sitä sukkia syntyy ilman kirjojakin, mutta nyt haluttaisi joku sukkakirja. Ja ehkä toi Folk Shawlskin.

Susanna kirjoitti...

ooh. tahtoo shawl kirjan ja sukkakirjan... On se hyvä etten ole ainut espoolaisäiti joka ei ole raahannut lastaan 6kk hammastarkastukseen :D

Kati E kirjoitti...

Mikä ihmeen 6 kk hammastarkastus? Meillä ei kumpikaan ole siellä käynyt kun ei ole niitä hampaitakaan ollut. Mulle sanottiin, että voit sä sen tuoda jos haluat, mutta on he nähneet ikeniä ennenkin... No en vienyt. :D

Kristel kirjoitti...

Susanna, meille ohje oli että eka hammastarkastus on vuoden vanhana, oli niitä hampaita tai ei. ;)

Pöh, kukaan ei halua ostaa multa turhanpäiväistä Knitting Goddessia. :D

Elina/ Mielitty kirjoitti...

Tuollaisia listoja lukiessa iskee aina himo tilailla Amazonilta hullunlailla.;) Onneksi luottokortittoman jouduin lainailemaan sisareni korttia, se hillitsee hieman ostohaluja.

Anonyymi kirjoitti...

Mä en tajuu, miten en oo huomannut tätä. Maanantai meni ihan ohi. Mutta nytpä luin tän :)

Mä oon vakuuttunut, että tarviin ton knitting on the road. Ja se shawl-kirjakin olisi mahtava, mutta mä en ikinä jaksa neuloa niitä :D

Ensi maanantaita odottaen :)

Susanna kirjoitti...

Kristel ja Kati, mulle sanottiin kun muutettiin tänne, että Espoossa sitten hampaat pitää ekan kerran tulla tarkistuttaan 6kk, vaikka muualla vasta 10kk, aivan sama oli niitä hampaita 10 tai 0.... Typerää mun mielestä, ja kun Melindallekin tuli ekat hampit vasta vuoden ikäisenä, niin enpä ole jaksanut pitää kiirettä... Ha, arvasin että tämäkin on taas joku neuvolakohtainen juttu :D