maanantai 16. lokakuuta 2017

Kotitöitä

Elämänlangalla on viimeisen viikon aikana kyllä neulottu ahkerasti, mutta neulekuvia ei nyt tähän hätään ole; viimeisin polvisukka on kantapäätä ja jalkaterää vaille valmis, ja puserossa toisesta hihasta puuttuu enää joustin. Ei siis mitään erityisen kuvauksellista, vaikka asiat etenevät kyllä.

Jälkikasvu on puolestaan ollut toisella tavalla ahkeraa: meillä on jo hyvän aikaa sitten päästy tilanteeseen, jossa lapset pyynnöstä mm. kattavat ja raivaavat pöydän, tyhjentävät ja täyttävät tiskikoneen tai vievät roskat. Toiveissa on kuitenkin ollut, että jossain kohtaa kehittyisi myös kyky havaita oma-aloitteisesti, että jotain kotitöitä pitäisi tehdä.

Nyt meillä on testissä kotityölista. Jokaisella perheenjäsenellä on ruudukko johon saa kerätä rasteja esimerkiksi mainitusta tiskikoneen täyttämisestä tai tyhjentämisestä. Isommista hommista, kuten vaikka olohuoneen imurointi (joka ikävästi tavallisesti vaatii myös sen että joku jaksaa raivata kaikki ympäriinsä lojuvat tavarat että lattian oikeasti pystyy imuroimaan) saa rastin tuplana. Jos lapsi tekee jonkun homman vanhemman pyynnöstä, saa puolikkaan rastin, ja sovittiin että vanhempi saa puolikkaan rastin jos auttaa lasta. Vielä ei ole päätetty mitä vanhempi saa rasteista. Ajattelin ehdottaa, että kun on kerännyt viisi rastia saa ostaa lisää lankaa.

Kun rasteja on kertynyt viisi, saa lapsi lunastaa itselleen euron. Tämä ei ole millään muotoa niin suuri summa, että sitä voisi pitää kotitöistä maksamisena, mutta toimii pienenä lisäkannustimena ympäristön huomioimiseen. Katsotaan toimisiko se itsellenikin, koska siivoaminen ei varsinaisesti ole lempipuuhiani.

Näissä tunnelmissa Elämänlangalla tällä viikolla. Ensi viikolla Elämänlankaa on ennalta suunnitellulla lomalla, joten seuraavan kerran palaan asiaan kahden viikon kuluttua. Silloin toivottavasti on jo jotain valmista näytettävääkin.

3 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Tämä ei nyt liity varsinaisesti ylläolevaan kirjoitukseesi, mutta olet tehnyt neulemalleja Ullaneule - verkkolehteen. Tänä vuonna ei ole ilmestynt kuin yksi lehti. Ilmestyykö lehti enää vai onko se lopetettu? Ullablogiakaan ei näy kirjoitetun tänä vuonna.

Kristel kirjoitti...

Hei! Ullaa ilmestyy tänä vuonna kaksi numeroa; keväällä tuli yksi ja aivan näinä päivinä ilmestyy seuraava numero.

MysteryKnitter kirjoitti...

Ulla on hieno lehti. Minä tykkään lukea sitä. Siksakmyssy on tähän saakka ainoa malli, jonka olen toteuttanut (ja mielessä muhii, että entä jos pitäisi kavennukset ennallaan mutta isontaisi silmukkamäärää), mutta olenkin sitten tehnyt sen monissa väreissä ja monta kertaa ja muutamassakin koossa (langan paksuus & puikkojen koko on vaihtunut).