maanantai 1. huhtikuuta 2013

Värikästä elämää

Elämänlangalla mielenmaisema alkaa olla jo kovasti keväinen. Lunta ja yöpakkasia riittää, mutta päivisin aurinko on paistanut viime aikoina ihanasti. Olen saanut taistella neulekuvausstudiostani lasten kanssa, sillä jälkikasvukin on löytänyt parvekkeen. Vaikka pihalla on vain muutama aste lämmintä, lasitetulla länsiparvekkeella tarkenee nimittäin näemmä hyvin leikkiä sisävaatteissa kunnes aurinko katoaa vastapäisten kerrostalojen taakse.

Onneksi aamupäivät ovat vielä sen verran vilpoisia että ehdin välillä vähän kuvatakin:


Nea sai saannoin uudet sukat, ja molemmilla lapsilla ovat olleet viime aikoina villasukat käytössä kun koulunpihan jäiseen pintaan on sulanut hienoja syviä sohjolätäköitä. Niitä olisi kovin mukava kumisaappaissa tutkiskella, mutta noin muuten on vielä liian kylmä pelkille saappaille.

Kysyinpä sitten Joelilta minkä väriset villasukat hän haluaisi. Odotin vastaukseksi sinistä, joka on viime aikoina ollut lempiväri, mutta Joel vastasikin heti ja erittäin varmasti, että sukkien täytyy ehdottomasti olla sateenkaarenväriset. Tällainen toive oli tietenkin suuresti kannatettava.

Varastossa ei ollut sopivaa lankaa, mutta tiesin toki, että neulojatoverit auttaisivat naista mäessä. Tiedustelut toivat useita lankavinkkejä, mutta sitten osui kohdalle napakymppi: lankadiileri laittoi minulle valokuvan iloisen kirjavasta Wollmeise -vyyhdistä. Viime viikolla sitten päivänä muutamana tapasin kuriirin Sellolla ja sain haltuuni Regenbogen -värin We're Different -vyyhdin.


Neakin herkesi heti vaatimaan itselleen sukkia tästäkin langasta. Mikäs siinä, Wollmeisen -vyyhdit ovat isoja ja lasten jalat vielä toistaiseksi aika pienet. Totesin kuitenkin, että täytyy tehdä jonkinlaista pintaneuletta että parit erottuvat toisistaan. Joelin sukkiin on nyt muotoutumassa nostetuin silmukoin tehtävä kuvio, Nean sukkia mietin sitten kun ensimmäinen pari on valmis.

Pätkävärjätyissä langoissa on tietty viehätyksensä, vaikka täytyy myöntää, että kevyemmin sävytetyt langat ovat yleensä omaa sydäntäni lähellä. Nyt lähinnä odotan jännityksellä, mitkä värit seuraavalla kerroksella osuvat mihinkin kohtaan. Tekeillä olevasta sukastakin piti ottaa kaksi valokuvaa, sillä puolet ovat aivan eri näköiset.

Näissä värikkäissä ja iloisissa tunnelmissa Elämänlangalla tällä viikolla. Ensi viikolla taas lisää Elämänlankaa!

P.S.

Koska joku kuitenkin kysyy, tässä on pikainen ohje:

Joelin sateenkaarisukat

Luo sukkapuikoille 14 s / puikko eli yhteensä 56 s. Neulo 1 o, 1 n -joustinta kymmenisen kerrosta. Neulo 1 krs sileää ja aloita kuvio:
*Nosta 1, neulo 1*, toista *-* krs loppuun. Neulo 2 krs o.
*Neulo 1, nosta 1*, toista *-* krs loppuun. Neulo 2 krs o.
Toista näitä kuutta kerrosta, kunnes varsi on sopivan mittainen. Neulo vielä 1 kuviokerros ja 1 välikerros niin, että varren viimeinen kerros on sileä oikea kerros, ja kantapään jälkeen ensimmäinen kerros on myös sileä oikea kerros.
Neulo kantalappu seuraavilla 28 s:lla ja jätä jalkapöydän 28 s odottamaan. *Nosta 1 s neulomatta, neulo 27 o. Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 27 n.* Toista *-*, kunnes kantalapun reunassa on 14 nostetun silmukan muodostama ketju.
Nosta s neulomatta, neulo 16 s, tee kahden noston kavennus, 1 o, käännä työ.
Nosta s neulomatta, neulo 7 n, 2 n yht, 1 n, käännä työ.
*Nosta s neulomatta, neulo o 1 s:n päähän edellisestä käännöskohdasta, tee kahden noston kavennus, käännä työ. Nosta s neulomatta, neulo n 1 s:n päähän edellisestä käännöskohdasta, 2 n yht, 1 n, käännä työ.* Toista *-* kunnes kaikki kantalapun s:t ovat jälleen työssä aktiivisina. Kantalapussa on jäljellä 18 s.
Neulo 9 o. Kerros alkaa jatkossa tästä.
Ota työhön sukkapuikko numero 1. Neulo 9 o. Poimi ja neulo kantalapun reunasta 14 o. Neulo jalkapöydän odottamaan jätetyt 28 s puikoille 2 ja 3 pintaneuletta kuten edellä (eli sileä oikea kerros). Poimi ja neulo kantalapun reunasta puikolle 4 14 s ja neulo kantalapusta vielä jatkoksi 9 s. Puikoilla 1 ja 4 on kullakin 23 s.
Seuraavaksi neulo kiilakavennukset. *Neulo o, kunnes puikolla 1 on jäljellä 3 s. Neulo 2 o yht, 1 o. Neulo puikoilla 2 ja 3 pintaneuletta (kerros, jolla nostetaan silmukoita). Neulo 1 s puikolta 4, tee kahden noston kavennus, neulo o krs loppuun. Neulo 2 krs o.*
Huomaa, että jatkossa nostettujen silmukoiden kerrokset osuvat samalle kerrokselle kuin kiilakavennukset! Jatka kiilakavennuksia joka 3. krs:lla kuten edellä, toistaen *-*, kunnes joka puikolla on jälleen 14 s.
Jatka pintaneuletta ja sileää neuletta, kunnes sukan jalkaterä on noin 4 cm lyhyempi kuin toivottu valmis jalkaterän pituus, ja olet viimeksi neulonut pintaneuleesta sileän oikean kerroksen.
Kärkikavennukset tehdään sileässä neuleessa ilman nostettuja silmukoita seuraavasti:
*Neulo o, kunnes puikolla 1 on jäljellä 3 s. Neulo 2 o yht, 1 o. Puikolla 2 neulo 1 o, tee kahden noston kavennus. Neulo o, kunnes puikolla 3 on jäljellä 3 s. Neulo 2 o yht, 1 o. Puikolla 4 neulo 1 o, tee kahden noston kavennus, neulo o krs loppuun.*
Neulo 1 krs o, toista kavennuskrs. Jatka kavennuskerroksia joka 2. krs, kunnes työssä on jäljellä yhteensä 28 s. Toista nyt kavennuskerroksia joka krs, kunnes jäljellä on 8 s. Katkaise lanka, pujota langan pää silmukoiden läpi ja kiristä umpeen.

4 kommenttia:

Tahruska kirjoitti...

Hitsi että on upean näköinen sukan alku!

Satu kirjoitti...

hep, saako kysyä minkä ikäinen joel on? jotta saisi tuntumaa minkä kokoiset sukat on ohjeesta tulossa? on pari kummilasta, joille voisi sukkia kutoa.. :-)

*satu

Kristel kirjoitti...

Joel on 6-vuotias. :) Tässä kannattaa toki myös muistaa, että lanka on ohut ja minulla tiukka käsiala, eli saattaa mennä vähän isommallekin lapselle.

MysteryKnitter kirjoitti...

Nice socks.