maanantai 16. helmikuuta 2009

Parempaa elämää

Pidempään Elämänlankaa lukeneet saattavat muistaa, että täällä on satunnaisesti harrastettu parempaa elämää, jonka tarkoituksena on ollut muuttua pitkäksi, hoikaksi, nuoreksi ja kauniiksi. Jottei koko helmikuu menisi hamsteriaiheiseksi, Elämänlangalla tarkastellaankin vaihteeksi tämänkertaista uutta parempaa elämää.

Ruokavalion saralla ei ole tapahtunut mitään parannusta. Kahvi- ja suklaapainotteisella ruualla mennään edelleen, eikä luvattuja kasvisruokiakaan ole liiemmälti pöytään ilmestynyt. Osittain kyllä siitä syystä, että lapset haistavat lihattoman ruuan kilometrien päähän ja menevät täydelliseen "yäk, en syö" -moodiin. Luoja tietää miksi, sillä he eivät ole erityisen innostuneita lihastakaan. Kalorilaskuri pitää edelleen huolta energiamääristä ja paino hiipii alaspäin hitaalla parinsadan gramman viikkotahdilla. Suunta on kuitenkin oikea.


Välikevennyksenä ehkä rumin koskaan suunnittelemani neule, takki Barbielle.

Liikunnassa edistys on selvempää. Elixian kuukausimaksut ovat ihan poskettomat, mutta niin kauan kun jaksan käydä jumpassa 2-4 kertaa viikossa, ei kertahinta tunnukaan niin kovalta. Lempparituntini joka kulkee nimellä Terveselkä on alkanut vähitellen tuntua "helppoa ja kevyttä" -tuntiluokituksensa mukaiselta. Toisaalta taas sitten stretching -tunti on muuttunut aina vain raskaammaksi, kun syvävenyttelytekniikka tulee tutummaksi...

Erityisen hauskaa on huomata, että kouluvuosien ryhmäliikuntatraumat ovat alkaneet karista. Menen rohkeasti eturiviin, ja yritän nähdä itseni sekä etu- että sivupeilistä vaikka alkuun itsensä näkeminen hikoilemassa ja puuskuttamassa tuotti tuskaa. Erityisen palkitsevaa on huomata, että jaksan tunti tunnilta paremmin ja pystyn osallistumaan jo raskaammillekin tunneille kuin Pilates ja jo mainittu Terveselkä. Olen myös kuvitellut, että olen maailman kömpelöin henkilö ja mahdollisimman huono seuraamaan liikesarjoja, mutta ainakin helpommilla tunneilla olen näemmä aika keskitasoa, liikun ja huidon enimmän osan aikaa samaan suuntaan kuin kaikki muutkin, enkä ole vielä kertaakaan kompastunut kengännauhoihini tai omiin jalkoihini.

Nyt elämänlangalla suunnataan takaisin neuleiden pariin, vaikka iltapäivästä voisi kenties jotain liikuntaakin taas harkita. Mahtaisikohan lukijoilta löytyä vinkkejä lapsille kelpaaviin kasvisruokiin? Ensi viikolla varmaankin sitten taas neuletunnelmissa.

27 kommenttia:

Maj kirjoitti...

Minun neiti tykkää linssiruuista ja tofusta. Jotkut kasviskeitot uppoaa myös - varsinkin, jos seassa ui vaikka makaroonia...

Monaliz kirjoitti...

Meillä syödään karpisti, ja neidille uppoaa vihannekset mukisematta! Lihaakin siis on mukana, mutta tuleepa ainakin syötyä tarpeeksi vihanneksia, kun niitä kaikissa ruoissa on :)

verano kirjoitti...

Erehtyisivätköhän lapset luulemaan esimerkiksi soijasuikaleita lihaksi? Me käytetään niitä mm. tortillan "liha"täytteessä ja ihan kastikkeen sattumina. Yks kikka on myös korvata esim puolet jauhelihasta soijarouheella ja hetken päästä kokonaan.

Tiina kirjoitti...

Muistan itse tuon makaroonikikan. Äiti kerran erehtyi laittamaan pikkuruisia makarooneja tomaattikeittoon ja sen jälkeen me ei ilman huolittu. :D

Vannoutujille lihansyöjille kelpaa yleensä itsetehty kasvispitsa. Ei kannata ainakaan aloittaa kaupan kasvispihveillä tai -pullilla, ne on kamalia.

Mä haluan joskus samaan pisteeseen, missä sä olet nyt. Että voi aloittaa liikunnan ja huomata kehittyvänsä. Mulla on vielä matkaa siihenkin.

Jenni kirjoitti...

onnittelut urakasta, tulokset ovat neuletapaamisissa näkyneet! Meillä korvataan jauheliharuoassa osa jauhelihasta porkkanaraasteella. Ps. Meidän poika syö ihan mitä vaan, jos hän on itse saanut tehdä sen, mittaa oikean määrän aineksia, harjoittelee vihannesten pilkkomista jne... Ja nuorempi kattaa pöydän.

Elina kirjoitti...

Kun tumman soijarouheen maustaa tarpeeksi hyvin, sekoittaa tomaattimurskan joukkoon ja tarjoaa spagetti bolognesena, safka tuntuu uppoavan ainakin partioretkillä ihan ongelmitta. ;)

Perhoneito kirjoitti...

Lapsille kelpaavista kasvisruuista en tiedä mitään, ruokavalio remonttia itsekin yritän tehdä (yrittänyt jo useamman vuoden), mutta silmiini pisti, että sulla on "stylet sterkat" :)
Mulla on kans, tosin huoltoon pääsyä odottaa raukka.
Ei mulla muuta...

Anonyymi kirjoitti...

Nuo soijarouhe ja -suikaleet on hyviä "huijareita". Myös mun vanhemmat on kasvissyöjiä ja kerran serkkuni veti makaronilaatikkoa, jossa oli tuota rouhetta, vaikka kuinka paljon ennen kuin tajusi, ettei siinä voi olla jauhelihaa:)

uhoava gnu kirjoitti...

Lapsille kelpaavia ruokia en ole vielä päässyt kokeilemaan, mutta esim. kasviskeitosta tulee herkullisempaa ja paksumpaa, kun mukaan heittää punaisia linssejä ja riisiä. Muina aineksina voi laittaa mitä löytyy - vaikkapa perunaa, porkkanaa, lanttua, purjoa, paprikaa, tomaattimurskaa, maissia, parsakaalia, (kiinan)kaaliraastetta, sipulia, valkosipulia...

Pikakasvisruokana meillä paistetaan oliiviöljyssä pakastewokkikasviksia, maustetaan sitruunamehulla, suolalla, timjamilla ja chilillä. Lisäkkeeksi jasmin-riisiä. Vaihtelua saa kun laittaa kasvisten joukkoon sinappia&hunajaa/kookosmaitoa/ruokakermaa/parin appelsiinin mehut/mitä mieleen juolahtaa.

KirsiÄr kirjoitti...

Bataatti. Se on niin makeaa ja hyvää, että sen on lapsen logiikalla pakko olla epäterveellistä ja siten ihmisravinnoksi kelpaavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä kasviksia menee parhaiten kanawokissa. Kanasuikaleet paistetaan ja lisätään kasviksia (Pirkan kasvissuikaleet toimii ainakin täällä), maustetaan jos ei ole marinoitua kanaa ja syödään riisin kanssa.

Stricker kirjoitti...

Tosi kivaa kuulla sun paremmasta elämästä! Hienoa kuulla, että tulosta syntyy. Tsemppiä jatkoonkin. Mulla on menossa myös oma parempi elämä -projekti ja olen myös tyytyväinen itseeni. Tänään juuri kaivelin kaapista housut, jotka eivät ole mahtuneet tosi moneen vuoteen jalkaan ja nyt näyttävät hyvältä. Kasvisruuista en ymmärrä mitään, kun ollaan kaikki kovia lihan- ja kalansyöjiä, mutta kevennetty on kovasti, kun en tee läheskään joka päivä lihalle kaveriksi perunoita ja kastiketta, vaan usein pinaattia esim. kalan kanssa, lihalle salaattia, vihanneksia tms.

Matleena kirjoitti...

Minulla ei ole mitään viisasta sanottavaa, mutta eräs muisto n. 30 vuoden takaa. Poikamme oli silloin alle kouluikäisenä kovin epäluuloinen kaikkien uusien ruokien suhteen, varsinkin kasvisten. Kerran tarjosin maissia, jota oli vasta ruvennut olemaan kaupoissa. Sattumalta keksin sanoa sitä intiaanien ruoaksi ja kylläpä maistui pojallekin! ;D

Anonyymi kirjoitti...

Kasvissosekeitto hyvin soseutettuna on herkkua. Meillä on ollut yleensä Sosekeitto- ja kasvisruokapäivänä jotain ekstraherkkua (itsetehtyjä karjalanpiiraita tai ohraleipää), ja "paharuokapäivänä" herkkujälkkäriä, jota ei ole saanut jos ei ole syönyt annostaan loppuun (Annos, suurikin, on aina uponnut vatsaan nopeasti esim köyhien ritareiden tai Ahvenanmaanpannarin varjolla)

Jaana J kirjoitti...

Lapsista ei mitään käsitystä, mutta pienessä kahden hengen taloudessa Mieheen uppoaa vallan kivasti linsseillä / sienillä varustettu kasvisvaihtoehto. Itse rakastan sosekeittoja ja voisinpa kuvitella että pehmeä bataattisosekeitto, peruna-purjososekeitto ja sen sellainen uppoaisi myös nykynuorisoon.

Anonyymi kirjoitti...

Sinulla on jo hienossa mallissa tuo elämäntapa muutos, kun olet noin kauan ollut jo mukana hommassa ja kerta painokin menee koko ajan alaspäin. Noinhan se parhaiten tapahtuukin, että menee hitaasti - on sitten pysyvämpää ja liikuntahan toisaalta lisää lihaksia, jotka ovat kuulemma painavampia:) Minulla on vähän samanlaiset jutut meneillään...

Tuazophia kirjoitti...

Kasvis(soijarouhe)makaroonilaatikko on hyvää, kasvissosekeitto ja pasta on ihan ehdoton yhdistelmä (itsekin rakastan linssikeitossa pastanpaloja!) ja http://kasvis.fi/sivusto/ löytyy ihan mielettömän ihania ruokaohjeita! Lisäksi on tietysti lapsikohtaisia eroja. Meillä toinen tykkää perunasoseesta pannulla paistetuista lettusista, kun taas toinen söisi vaikka kilon raakaa porkkanaa raasteena tai ihan siltänään haukkaamalla.

ColibriDreams kirjoitti...

Lapsista en tiedä, mutta poikaystävän ruokavalioon yritän aina salaa ujuttaa kasviksia, kun salaatit eivät maistu. Täydetyt paprikat ovat ehkä helpoimmin toimiva vaihtoehto. Laitan sekaan jauhelihaankin, mutta enimmäkseen erilaisia kasviksia. Sosekeitot tekevät myös kauppansa.

Minua huijattiin pienenä syömään esim. salaattia, jonka pienimmät lehdet olivat muka "minun" salaattiani, kun oli kerran perheen pienin (eli salaattia kutsuttiin nimelläni ja kyllä söin).

Anonyymi kirjoitti...

Luulisin, että erilaiset kasvissuikaleet vaikka kermaviilidipin kanssa maistuvat. Meillä nämä olivat lauantai-illan herkkuja.

Maartsi kirjoitti...

Ottaako tuo Kalorilaskuri huomioon, jos on esim. kasvissyöjä? Pudotin muutaman kilon käymällä terveydenhoitajan luona, mutta virallinen ruokavalistus on ärsyttävää, kun kuvissa aina köllöttää se lihapala lautasella.

Tätä ei tarvitse ottaa tosissaan, mutta koska olen aikoinani ruvennut kasvissyöjäksi eläinsuojelullisista syistä, niin minulla olisi kiusaus vihjata lapsille, että siinä lautasella on nyt söpö pikku possu tai vasikka. ;) Soijasuikaleet ovat muuten minusta maailman kammottavinta ruokaa, koska ne ovat niin lihamaisia. En todellakaan kaipaa mitään lihaa muistuttavaa. Grillimakkara kyllä tuoksuu hyvälle, mutta vain tuoksuu, syödä ei tee mieli.

Anonyymi kirjoitti...

Kasvisruokaa keittohan on oivallista vain vähän lihaa tai makkaraa ja myöhemmin voi jättää pois makkaran.
Porkkanaatikko pataruoka alkuun lihalla höystettynä.

Itse innostuin korvaamaan lihan soijaan kun on niin terveellistä. Tyttäreni oli jo 18 tuolloin ja siitä kokeilusta tuli soija allergia.
Soijaa on jossakin muodossa lähes kaikissa elintarvikkeissa että pentele.
Itse en syöttäisi sen kokemuksen jälkeen soijaa lapselleni.

Tarjoa vihannekset pieninä, jotta niitä on vaikea kronkkia pois. Itse pidän kypsistä vihanneksista tai raaoista, en sellaisita sitkeistä wokki kasviksista maha tulee vain kipeäksi.
Kolme aivan pientä mummolan kävijää syövät eivät pidä puoliraaoista. Toisen perheen lapset syövät pääosin vain vihanneksia.

Pauliina kirjoitti...

Meidän tytölle maistuu ainakin bataattisosekeitto valkosipulileivän kera!

Anonyymi kirjoitti...

Kaupasta valmiina ostetut kasvispihvit (ei pakaste) kelpaavat ainakin meiän pesueelle varsin hyvin. Aina kysellään onko lisää. En muista varmaksi valmistajaa, mutta saarioinen vois olla. Pakkauksessa on 4 kpl.

Onko Punokset puikoille -kirjaa saatavilla sinun kauttasi?

Anonyymi kirjoitti...

Sormivihannekset eli semmoiset napostelupalat ja itsetehty kasvispitsa (minipitsat) johon lapsi voi asetella täytteet oman visionsa mukaan ovat yleensä maistuneet.
Joo, soijan kanssa kehoittaisin olemaan varovainen, se on allergisoivaa. Omille lapsilleni en antaisi, varsinkin kun ei ole mitään estettä käyttää jauhelihaa. Muutenkin olen ihmetellyt miksi kasvissyöjien pitäisi syödä jotain lihan makuista ja näköistä joka ei ole lihaa - lihansyöjien kanssa en ymmärrä sitäkään vähää...

Tuulia kirjoitti...

tissit!

Heini L kirjoitti...

Heipä hei,

Enpäs ole täälläkään melkein vuoteen käynyt, joten olihan toi aikakin piipahtaa..

Omille muksuille syötän aika-ajoin timanttilettuja (siis niitä toisten mielestä avaruuslettuja, kauppanimi kuitenkin pinaattilettu) puolukkahillolla, ja näitä tilataan joka kerta lisääkin!

Jos muutakin saa suositella niin tarjoilisin myös puuroja, täällä mainittuja sosekeittoja, ja mun lemppari minestronekeitto kasvisversiona. Punajuuresta tulee tosi hyvät pihvit, keitot ja padat.
Voi, näitä olis mulla vaikka millä tarjolla...

Mä en syö punaista (ts. sian ja naudan)lihaa lääkäritätin määräyksestä vuodelta 92, joten olen päätynyt lihaosuudet korvaamaan kanalla, kalkkunalla (näitä saa myös jauhelihana!) tai kalalla.

Intoa sinne paremmalle elämälle!

Kippuralla kirjoitti...

entäs jos aikuisille kasvista ja lapsille sinne sekaan lihaa, jos se kelpaa? tai jokin sosekeitto, voi väittää että siellä ne lihat on mukana :P