maanantai 21. toukokuuta 2007

Yleisön pyynnöstä (huolimatta)

...Elämänlanka arvostelee taas.

Koska Lankahamsterit jatkuvat edelleen pudotuspelin merkeissä, on Elämänlangalla ollut lankashoppailun korvikkeeksi havaittavissa tiettyä voimakasta vetoa erilaisten kirja- ja tarvikekauppojen suuntaan. Olenkin kehittänyt teorian, että shoppailemaan on pakko päästä, ja jos ei voi sortua lankakauppoihin, kutsuvat puikot ja neulekirjat.

Tänään esillä uudemman pään hankinnoista neljä kirjaa: Neuletekniikkapuolelta Montse Stanleyn klassikko Knitter's Handbook, ohjeista Stefanie Japelin Fitted Knits, Pam Allenin ja Ann Buddin toimittama Lace Style sekä kirja neulomiseta -sarjassa Stephanie Pearl-McPheen tuorein, Stephanie Pearl-McPhee Casts Off: The Yarn Harlot's Guide to the Land of Knitting.Mitä enemmän neuletaidot karttuvat, sen enemmän kaikenlaiset tekniikkaoppaat alkavat kiinnostaa. Tältä alalta viimeisin hankintani on klassinen Knitter's Handbook.

Paksuun opukseen mahtuu paljon asiaa silmukoiden luonnista päättelyyn ja viimeistelyyn. Reiluun kolmeensataan sivuun mahtuukin reippaasti asiaa. Värivalokuvat vaatteista ovat ilmeisesti peräisin joko alkuperäisestä 80-luvun tai myöhemmästä 90-luvun alkupuolen painoksesta, mutta tekniikkapiirrustukset ovat tietenkin ajattomia. Loistava ja perinpohjainen perusteos, joka pitää sen minkä alaotsikko lupaa: "A comprehensive guide to the principles and techniques of handknitting."Lace Style kuuluu samaan sarjaan kuin aiemmin ilmestyneet Scarf Style ja Wrap Style. Kirjan ulkoasu ja kuvaus ovat jo tuttua tyyliä, mutta muutosta parempaan on: Erityisesti Scarf Styleä on moitittu siitä, että monet kuvista olivat epätarkkoja eikä neuleista ollut kunnon kokonaiskuvia, mutta tätä ongelmaa ei enää Lace Stylessä ole. Kaikista neuleista on useita kuvia, sekä kokonaisuudesta että oleellisista yksityiskohdista.

Kirjassa on parikymmentä mallia eri suunnittelijoilta, ja tämä onkin mielestäni yksi kirjasarjan vahvuuksista. Pitsiä on käytetty eri tavoin ja erilaisissa vaatteissa ja asusteissa perinteisestä pitsi- ja palmikkoneuletakista aina hopealangasta neulottuun rannekoruun saakka. Kaikesta ei löydy minun XL-olemukselleni sopivia kokoja, mutta todettakoon nyt että esimerkiksi pitsineulemekko ei todennäköisesti minua pukisikaan. Minua kirjassa puhuttelevat eniten (ei kovin yllättäen) pitsisukat sekä Nancy Bushin Lily of the Valley -huivi.Jos Lace Style tarjosikin juuri sitä mitä odotin, toinen tuore ostokseni Fitted Knits oli valitettavasti pettymys. Nimen, kansikuvan ja lyhytkuvauksen perusteella odotin saavani kirjan, jossa käsitellään neuleiden istuvuutta tai vähintäänkin tarjottaisiin hyvin istuvia eri vartalotyypeille tarkoitettuja ohjeita.

Kirjassa kuitenkin on pääasiassa ylösalaisinraglaneita erilaisina muunnelmina, sekä jokunen ohje jossa periaatteessa suorakaiteen tai tuubin muotoisia kappaleita on muokattu pintaneuleilla. Joissakin neuleissa oli hauskoja yksityiskohtia, ja kolmannella selailulla alkoi löytyä jo sellaisia malleja joita saattaisin ajatella toteuttavani, mutta enimmäkseen ohjeet olivat mitoitukseltaan ja tyyliltään melko paljon pienemmälle ihmiselle sopivia. Lisäksi epäilen, että tämän kirjan alaotsikko "25 designs for the fashionable knitter" ei enää parin vuoden päästä pidä paikkaansa. Arvelenkin, että kirjan kohderyhmää ovatkin minua huomattavasti pienikokoisemmat, jonkin verran nuoremmat ja selvästi nuhjuista kotiäitilookia trendikkäämmät neulojat.

Viimeiseksi vielä toisenlaista neulekirjallisuutta, eli blogi-idolini Yarn Harlotin uusin kirja Stephanie Pearl-McPhee Casts Off.Tällä kertaa Stephanie on kirjoittanut matkaoppaan neulonnan maailmaan, ja jälleen kerran tunnistin itseni hänen tekstistään. Myönnettäköön, että neulehuumori toistaa hieman itseään varsinkin kun juuri ennen tämän kirjan ostamista luin aiemmat kirjat uudelleen ja luen myös Stephanien blogia ahkerasti, mutta fania se ei haittaa. Mikä olisikaan sen parempaa neulelukemista kuin neuleaiheiset kirjat?

Elämänlangan anti tältä viikolta on tässä. Neulekirja-arvosteluita luvassa taas joskus tulevaisuudessa mikäli niitä edelleen kaivataan. Ei kuitenkaan ensi viikolla, silloin Elämänlangalla taas muita aiheita.

2 kommenttia:

Kati E kirjoitti...

*kröhöm* Mä olen tuota Japelin kirjaa kytännyt ja jos sua se tökkii tarpeeksi niin voidaanko harkita kauppoja?

annaiita kirjoitti...

Kiitokset kirjakommenteista. Itse olen tuota Lace Style kirjaa himoinnut yksinkertaisesti tuon kannen neuletakin vuoksi. On vaan niin kaunis, huoh. Tosin omat taidot pitsineuleen osalta rajoittuu vielä Fifiin (eikä sekään ole vielä valmis...) mutta on sitä ennenkin menty piip edellä puuhun ja yritetty jotain ehkä pikkuisen liian vaikea...