maanantai 14. marraskuuta 2005

Mieluinen meemi

En yleensä ole mitenkään hirveän ihastunut erilaisiin meemeihin, mutta viime päivinä blogeissa kiertäneen neulemeemin kysymyksiä olen katsellut sillä silmällä että tuohonhan voisi vaikka osallistuakin. Niinpä Jennyn heittämä meemihaaste olikin mieluinen. Tällä viikolla ei siis tarjoilla kovin originellia elämänlankaa, vaan seurataan sievästi muiden esimerkkiä. Kuvat eivät välttämättä ole ihan niihin liittyvien kysymysten kohdalla, mutta liittyvät kyllä asiaan.

Mieluisin lanka, jolla olet neulonut?

Minulla on erilaisia vaiheita, joissa ihastun milloin mihinkin kuituun. Yleisesti kuitenkin pehmeä (merino)villa on kaikkein mukavinta työstää. Pidän myös alpakasta nimenomaan sen pehmeyden vuoksi. Ihannelankani olisi sellaista jossa on laaja värikartta, ja joka on valmistettu laadukkaista luonnonmateriaaleista.

Suosikkipuikkosi?

Vannon nykyään Addin metallisten pyöröpuikkojen nimiin, niin kuin moni muukin tuntuu tekevän. Sukat taas syntyvät nykyisin lähes poikkeuksetta bambupuikoilla. Minun käteeni sopivin puikkokoko on suunnilleen 3-4 mm, vaikka neulon mielelläni satunnaisesti ohuemmillakin puikoilla. Paksummillakin puikoilla tulee toki neulottua, mutta ei kovin mieluusti.Kamalinta, mitä olet neulonut?

Oi voi, pitiköhän tämän nyt olla lanka- vai mallikysymys? Kamalin lanka oli joku Linien tikapuulanka, olikohan se Cocoon, josta tein joku vuosi takaperin kämppikselle topin. Kamalin minun puikoiltani päässyt neulevaate on Novitan Teddystä neulottu valtaisa kirkkaanpunainen ponchomainen viitta, jonka helmassa on valkoisella pohjalla suuria mustia kiekuroita. Jos olen neulonut jotain vielä hirvittävämpää, olen onnellisesti torjunut muiston jonnekin mieleni pimeisiin syövereihin.

Paras ohje, jolla olet neulonut?

Vastausta tähän kysymykseen jouduin kypsyttelemään pitkään. Jotkut ohjeet ovat ihania ihan itsessään, joidenkin viehätys saattaa olla työn materiaalissa, ja joskus taas oppii jotain aivan uutta ja ihmeellistä.

Pidän sukkien neulomisesta. Tämän merkinnän ensimmäisessä kuvassa on vihreät Regia Silkistä neulotut sukat, joissa kaikki osui kohdalleen: viehättävä ohje, kaunis väri, ihana lanka... Malli on Nancy Bushin suunnittelema, ja löytyy kirjasta A Gathering of Lace.

Viime aikoina olen kokenut pitsiherätyksen. Flower Basket Shawl -kolmiohuivi oli nautinnollinen neulottava. Hyvin yksinkertaisella mallikuviolla syntyi kaunis ja keveä huivi. Myös Peacock Feather Shawlin neulomisesta olen pitänyt, mutta huivi on tällä hetkellä jäähyllä kun kaipaisi pidempiä keskittymishetkiä kuin mitä taapero nykyään sallii.Ikiaikainen ihastukseni palmikkoneuleisiin näkyy sekin lempimalleissani. Pidin hirveästi Lavoldin Swedish Thoran neulomisesta, ja puikoilla oleva Eris on myös ollut hauska yhdistelmä helppoa ja haastavaa.

Tärkein neulontatekniikka?

Huolellinen valmistautuminen ja viimeistely. Olen viimeinkin saanut taottua paksuun kallooni, että neuleesta tulee usein paljon onnistuneempi jos tarkistaa neuletiheytensä ennakkoon kunnon mallitilkulla, ja jos valmiit kappaleet pingottaa ja/tai höyryttää ennen huolellista viimeistelyompelua.

Paras neulekirja tai -lehti?

Neulekirjoja esittelin hyllystäni enemmänkin pari kuukautta sitten. Elsebeth Lavoldin Viikinkineuleet on ykkösvalintani neulekirjoista. Neulelehdistä paras inspiraation lähde taitaa nykyään olla Interweave Knits. Pidin kovasti vanhasta Novitasta, mutta muutos Modaksi heikensi lehteä.

Mieluisin knit-a-long?

En ole juurikaan osallistunut varsinaisiin knit-a-longeihin, vaan enemmänkin erilaisiin vaihtoihin. Hauskoja ovat yleensä olleet. Erityisen mukava oli Stitch ya neck out -huivivaihto. Olen osallistunut ilolla myös The Blue Blogin Alisonin järjestämiin sukkavaihtoihin.

Mieluisimmat neuleblogit?

Seuraan lähes kaikkia suomalaisia neuleblogeja. Mieluiten luen sellaisia blogeja, joissa käsitellään neulonta-aihetta jotenkin hauskasti ja joiden kieli on sujuvaa. Ei tietysti ole kohteliasta osoitella sormella, mutta osoitanpa silti (kun olen aiemminkin tainnut osoitella samaan suuntaan): KirsiÄr on usein aivan ratkiriemukas. Myös Marjutia luen mielelläni. Toistan itseäni edelleen törkeästi, ja nimeän ulkolaisista neuleblogeista suosikikseni Yarn Harlotin.

Mielisuunnittelija?

Lavold! Mutta etten muuttuisi ihan papukaijaksi, mainitsen tässä pitsineuleiden osalta Sharon Millerin.

Sitten kun kasvan isoksi ja tulen taitavaksi, niin opin suunnittelemaan juuri sellaisia neuleita jotka ovat minusta kauniita ja kivoja. Siihen on valitettavasti vielä aika paljon matkaa, vaikka joitakin onnenkantamoisia on jo syntynyt.

Mieluisin neule, jota käytät?

Alkukeväästä neulomani muinainen Lavold -design Swedish Thora (malli löytyi The Best of Knitter's -sarjan kirjasta Arans and Celtics) on nyt syksyn tullen ollut lähes päivittäisessä käytössä. Laihiksen tuloksena takki ei enää istu niin hyvin kuin valmistuessaan, mutta on niin kertakaikkisen ihana, että saa jäädä käyttöön vaikka kutistuisin vielä enemmänkin.Kuvassa takin kaula-aukosta pilkistää Birch, joka on myös ollut kovassa käytössä.

Käytän myös paljon villasukkia. Pidän tätä nykyä kovasti kaikenlaisista ohuista sukkalangoista, enkä kovin usein enää neulo sukkia 7-veljeksestä.

Eiköhän tässä ollut meemiä kerrakseen. Vaikeita kysymyksiä, mutta omia neulomismieltymyksiään oli hauska miettiä. En aio kierrättää meemiä nimeltä mainiten kenellekään, varsinkin kun se on ehtinyt jo vaikka mihin. Vastatkaa kaikin mokomin, mikäli tämä kuulostaa teistä hauskalta.

Ensi viikolla Elämänlangalla saattaa olla luvassa opettavainen tarina, kuinka ylpeys käy lankeemuksen tiellä, eli raportti viimeistelyviikkojen tapahtumista. Ensi viikkoon siis.

5 kommenttia:

Tuulia kirjoitti...

Jannityksella odotamme raporttia Viimeistelyviikoista. ;) Taalla kantilla jalki on ollut kylla rumaa, aloitettuja taitaa olla noin tuplaten valmistuneisiin, joista yksikaan ei taida olla sielta viimeistelyviikkojen listalta. :)

Kati E kirjoitti...

Mä en olekaan jaksanut tätä meemailla. Mutta asiasta noin ehkä viidenteentoista, sulla on hauska kampaus tossa kuvassa. :D

Meri kirjoitti...

Saako tälläistä sanoakaan ... en ole koskaan nähnyt sinua luonnossa, mutta valokuvista päätellen olet sutjakoitunut todella paljon ! Onnittelut ! (Ja valitsemasi neuleet ovat todella kauniita).

Anonyymi kirjoitti...

Onnea laihdutukselle, näytät hyvältä ja kauniilta!

MysteryKnitter kirjoitti...

You look awesome! You can knit!