maanantai 25. marraskuuta 2013

Odottavissa tunnelmissa

Elämänlangalla ollaan edelleen odottavissa tunnelmissa. Puserot puikoille on painossa ja kirjan pitäisi olla kustantajan aivan lähipäivinä. Hyvässä lykyssä saatan siis taas bongata oman tekeleeni esimerkiksi Suomalaisen kirjakaupan hyllystä viikon loppuun mennessä!

Julkkareita juhlitaan ensi viikolla, ja nyt tilaisuudella on myös FB-event. Tulkaa kaikki moikkaamaan meitä, hypistelemään kirjan neuleita ja toki ostamaan Jenniltä Villavyyhdin hyllyt tyhjiksi!

Pieniä neuleitakin on valmistunut. Vasemmalla puolella pieni vauvanpeitto Rowan Corkista, tässä langanpäät pääteltyinä mutta vielä kastelematta ja muotoilematta.


Oikealla taas tutkielmasarjassa "punainen kaulaliina" osa 2. Puikoilla on jo kolmaskin, sillä lankaa riittää. Saatan tosin neuloa välissä esimerkiksi sukat, sillä metreittäin yksi oikein, yksi nurin -joustinta alkaa käydä jo hermoille.

Tällaista siis Elämänlangalla tänään. Katsotaan, josko ensi viikolle löytyisi valmiita neuleitakin!

maanantai 18. marraskuuta 2013

Ullattavaa maanantaita

Vuoden viimeinen Ulla on nähnyt päivänvalon! Itse pääsin ihastelemaan sisältöä jo kansikuvaäänestyksessä, ja koossa on taas mahtava paketti. Tekijänimiäkin on parikymmentä, ja on hauska nähdä miten joka numerossa on aina mukana uusia suunnittelijatuttavuuksia.

Itsekin sain ilmeisesti kirjaprosessin jälkioireina aikaiseksi pitkästä aikaa useamman ohjeen. Blogissa ovat jo aiemmin vilahtaneet Syksy-myssy, Malla-kauluri ja Lakeuden kutsu -pusero, mutta kerta kiellon päälle!









Ullan tekemisessä tarvitaan paljon muutakin kuin suunnittelijoita. Päätoimittajan työtaakka on melkoinen. Olisiko sinusta hänelle apua? Niin juuri, sinä siellä! Osaatko oikolukea neuleohjeita ja pistää pilkkuja paikoilleen? Voisitko ajatella latovasi ohjeita html-pohjaan? Tiedätkö jotain siitä, miltä näyttää verkkojulkaisun tekninen puoli? Keksitkö jonkun muun tavan, jolla voisit olla avuksi? Laita hetikohta mailia osoitteeseen paatoimittaja@ullaneule.net ja tarjoa apuasi. Ulla ilmestyy kolme kertaa vuodessa, joten toimituskunnan ei tarvitse olla hälytysvalmiudessa aivan joka hetki, mutta deadlinen jälkeen ja siitä ilmestymiseen asti puuhaa riittää.

Näissä Ullaisissa tunnelmissa tällä viikolla. Ensi viikolla Elämänlangalla taas uusissa kujeissa.

maanantai 11. marraskuuta 2013

Julkkarit!

Hän on pian täällä! Puserot puikoille on painossa ja tulee kustantajalta kirjakauppoihin viikolla 48 eli jo parin viikon päästä, hyvissä ajoin jouluostoksia ajatellen siis.

Taiton on jälleen tehnyt mainio graafikko Tarja Kettunen, joten ulkoasu on tuttu kirjoista Punokset puikoille ja Pitsit puikoille. Viimeiset viilaukset on minulle yksi kirjan teon rasittavimpia vaiheita, mutta toisaalta on ihan älyttömän palkitsevaa nähdä, kuinka epämääräisestä massasta materiaalia kehkeytyy ihan oikea kirja. 


Julkkareista on jo ehditty kysellä. Tarkoitus on tosiaan tällekin kirjalle pitää pienimuotoiset julkaisujuhlallisuudet, johon tuodaan näytille kirjan neuleita katseltaviksi. Lankakauppa Villavyyhdin Jenni on luvannut, että saamme lainata hänen putiikkiaan keskiviikkona 4.12. kello 16-18. Villavyyhti sijaitsee Helsingin Vallilassa osoitteessa Kangasalantie 4, lähellä raitiovaunujen 7A/B ja 8 pysäkkejä. Kaupan kotisivuilta löytyy lisätietoja! Perinteiseen tapaan mallit saavat hakea omat neuleensa itselleen julkaisujuhlallisuuksista, joten neuleet ovat luultavasti paremmin nähtävillä alku- kuin loppuvaiheessa.

Mikäli joku on ennen julkkareita ehtinyt jo ostaa kirjan, nimmaroimme Villavyyhdissä mieluusti myös muualta tulleita kappaleita. Koska Jenni ystävällisesti luovuttaa tilat käyttöömme, olemme toki oikein iloisia mikäli ostatte kirjan (ja ehkä vähän lankaakin) julkkareista. Kaupan sähköpostiosoitteeseen villavyyhti@villavyyhti.fi kannattaa pistää ennakkoon postia jos aikoo ostaa kirjan Jenniltä, niin hän tietää millainen kappalemäärä hänen kannattaa kustantajalta tilata paikalle.

Näissä onnistuneen kirjailijattaren tunnelmissa tänään Elämänlangalla! Ensi viikolla luultatavasti sitten paluu lasten sukkiin ja ribbikaulaliinoihin.


maanantai 4. marraskuuta 2013

Pirteää punaista

Elämänlangan syksyyn kuuluu runsaasti punaisia neuleita. Tässä toissaviikolla esitetty keskeneräinen lapsen neule valmiina ja vastaanottajan päällä:


Pusero pääsi välittömästi käyttöön ja toimii kuulemma aivan mainiosti. Vastaanottaja esitti vielä vienon toiveen, että saisi vielä kaulaliinankin.


Tämä toive oli helppo toteuttaa, sillä samaisessa kirjalankojen ylijäämäpussissa oli myös pitsineulepaksuista Silkbloom Extra Finoa, josta tuli mainio kaulaliina koululaiselle. Tulossa on toinen, ja lankaa riittää vielä kolmanteen, eli myös Nea ja Joel saavat kaulaliinat kunhan vain ehdin neuloa.

Kirjasta puheenollen, Puserot puikoille alkaa olla painovalmis ja meille lupailtiin, että se tulee julki marras-joulukuun taitteessa. Julkkareistakin kyseltiin: varmasti järjestämme jotain pienimuotoista! Villavyyhdin Jenni lupaili kauppaansa lainaksi tähän tarkoitukseen, joten sinne käy kutsu varmaankin joku iltapäivä joulukuussa. Julkkareissa ei varmaan ole sen suurempia juhlallisuuksia, mutta ainakin tuomme nähtäville kirjaa varten tehtyjä neuleita.


Punainen teema jatkuu paitsi neuleissa, myös kattauksessa. Joel on marraskuun lapsi, eli ekaluokkalaissynttäreitä päästiin viettämään vasta näin loppusyksystä. Angry Birdsit ovat edelleen in ja tämä näkyi myös juhlissa. Paitsi synttärikakku myös keksit olivat vihaisten lintujen teemalla, ja niin pöytäliina, mukit, kertakäyttölautaset kuin servetitkin jatkoivat samaa rataa. Angry Birds -aiheisiin käsitöihin ei sentään ole vielä tarvinnut ryhtyä, sillä molemmat isoäidit osaavat virkata ja ovat toistaiseksi pitäneet riiviöt kotitekoisissa pehmolinnuissa.

Nyt neuleet ovat hieman tauolla, sillä viime viikon reissun jälkeen oikea hartiani on vihoitellut. Olin siis erittäin hyvässä seurassa katsomassa amerikkalaista jalkapalloa Wembleyllä (ja samalla vietin pitkän viikonlopun Lontoossa, jossa en koskaan aiemmin ollut käynyt). Myös neule pääsi katsomaan matsia, vaikka ennakkoon massatapahtumassa uhkailtiin huiman tiukoilla turvatoimilla.





Tässä kuvassa yleisö on vasta saapumassa Wembleylle: kun matsi käynnistyi, paikalla oli melkein 85.000 henkeä eli saman verran kuin suurehkossa suomalaisessa kaupungissa. Kaikki tavarat piti tuoda sisään läpinäkyvässä pussissa, vähän niin kuin lentokentän turvatarkastuksessa, ja lisäksi kaikki tulijat käytiin läpi metallinilmaisimilla. Hupparin taskusta esiin pistävistä puisista puikoista ei kenelläkään ollut mitään sanottavaa.

Lieneekö syy Wembleyn penkeissä vai lontoolaisissa lähijunissa, mutta tällä hetkellä hartiaani alkaa särkeä jos esimerkiksi yritän kantaa oikeassa kädessä neulepussia tai vaikkapa kännykkää. Särkylääkekuuri ja muutaman päivän päästä luvassa oleva hieroja-fysioterapeuttikäynti toivottavasti vähitellen hellittää. Siihen asti käytän aikaani vaihteeksi tiiviisti tietokoneen ääressä, sillä meneillään on NaNoWriMo eli kirjoitustempaus, jossa olisi tarkoitus marraskuun aikana tuottaa 50.000 sanaa tekstiä. Oma alani on novellien kirjoittaminen ja tuotan pieniä määriä erittäin tarkasti viilattua ja suoraan päästä paperille hyvin valmista tekstiä, joten 1667 sanaa päivässä ilman editointiaikaa on vähän julmaa ja epäinhimillistä - tai hyvä kokemus ja kasvattaa ihmisenä. Jos neulominen on enemmän omaa alaa, niin vaihtoehtona on toki NaKniSweMo, jolloin kuukauden aikana olisi tarkoitus neuloa pusero. Tästä löytyy lisätietoa esimerkiksi Ravelrystä.

Koska kello käy ja tämän päivän fiktiosaldo on tasan nolla sanaa, on aika palata ruotuun, ottaa kourallinen karkkia ja kuppi kahvia ja palata tekeillä olevan tekstin pariin. Tätä menoa ensi viikon Elämänlangalla ei ole esitellä uusia neuleita, mutta katsotaan silloin, kuinka neulojan käy!