maanantai 30. toukokuuta 2011

Keräyskuulumisia

Elämänlangalla on viime viikkoina oltu kovin kiireisiä uuden työn ja uuden kirjan julkaisun parissa. Villaa ylle -keräyksen tiedottaminen on siis lipsahtanut hieman lapsipuolen asemaan. Taustalla kuitenkin tapahtuu: harvakseltaan postiluukusta kolahtaa paksu kirjekuori tai pakettikortti tai neuleita saapuu tuttujen kuriirien välityksellä. Mieltä lämmittää katsoa keräysneuleiden kertymistä, varsinkin kun alkava kesä on ainakin täällä pääkaupunkiseudulla näyttänyt vielä melko koleita kasvoja. Odottelen paljasjalka- ja sandaaliaikoja, mutta toistaiseksi on itselläkin villasukat aktiivikäytössä sisätiloissakin.

Koska asustelen kissataloudessa, olen yrittänyt ottaa tavaksi pitää muille menossa olevat neuleet, langat jne suljetuissa muovilaatikoissa. Villaa ylle -keräystä varten olen hankkinut kaksi uutta isoa laatikkoa, mutta lupaavasti näyttää siltä, että miesten neuleita varten varattu boksi täyttyy hyvissä ajoin ennen keräyksen loppua ja on käytävä hakemassa toinenkin.



Laatikot asustelevat tällä hetkellä lasitetulla parvekkeellamme ja visusti suljettuina, paitsi näin valokuvausta varten. Tilaa on vielä, ja toiveissa tosiaan on että pääsen ostamaan lisääkin laatikoita vielä ennen syksyä. Moni neuloja on lupaillut keräykseen jotain, mutta sanonut lähettävänsä vasta syksymmällä. Omiakin keräysneuleita on jemmassa, mutta vielä päättelemättöminä, ja ajattelin kuvata sitten pinon kerralla.

Espoolaiset voivat lukea keräyksestä muutaman rivin myös tällä viikolla ilmestyvästä Essestä: ensimmäinen kolumnini on viikon lehdessä ja samalla minusta tulee lehteen myös henkilökuvahaastattelu ja siihen kylkeen luultavasti muutama rivi keräyksestä. Kolumnin vastaanotto jännittää, vaikka olenkin jo vuosia kirjoittanut tätä blogia ilmeisesti ihan mittavalle lukijakunnalle. Juuri nyt tosin eniten jännittävät valokuvat, sillä en yleensä ole erityisen edustava kuvissa ja toisin kuin haastattelua, en ole nähnyt valokuvia ennalta. Kolumniin tulee poseerauskuva, mutta juttua varten otetuissa kuvissa taisikin sitten suurin piirtein kaikissa olla neule käsissä.

Näissä tunnelmissa siis tällä viikolla. Ensi viikolla jälleen lisää Elämänlankaa.

maanantai 23. toukokuuta 2011

Julkkistelua

Viikonloppuna jatkui suuri Pitsit puikoille -promootiokiertue, eli olimme Langankuluttajan kanssa tavattavissa Oulunkylässä Lankamaailma Nordiassa kirjapinon kanssa. Ilahduttavasti meitä katsomassa kävi niin tuttuja kuin uusiakin tuttavuuksia ja pääsimme esittelemään vielä jäljellä olevia kirjan neuleita: neuleet menevät vähitellen malleille, kun saamme tavattua kaikki.



Tämän jälkeen julkiset esiintymiset onkin sitten hoidettu, sen suurempaa maakuntakiertuetta ei tällä budjetilla ole luvassa. Sitten kun meistä tulee oikein kuuluisia, olisi tietysti hienoa käydä tekemässä oikein kunnon kirjakiertue, mutta näin neulekirjojen kustantamobudjetilla tämä ei ehkä ole todennäköistä. Hirveän hauskaa oli kyllä tavata taas monia tuttuja kasvoja, niin kirjan malleja kuin miiteistä tuttuja neulojiakin. Lisäksi tapasin ensimmäistä kertaa Mielityn ja ihmettelimme että kuinka on mahdollista, ettemme ole missään aiemmin törmänneet. Luultavasti täytyy tavata toistekin, sillä hän lupasi tilata Lankamaailmaan puikkoja sellaisessa koossa kuin kaipailin, ja minä puolestani unohdin viedä mukanani lankamaailman promokappaleen joka tietysti täytyy toimittaa paikalle.



Kun nimmaroi kirjoja lankakaupassa, täytyy tietysti myös vähän tutkia kaupan tarjontaa. Varsinkin kun langoista sai mukavan alennusprosentin kaiken muun lisäksi. Oma hyökkäys kohdistui nyt täsmäiskuna sukkalankahyllyyn, koska edustamisen ohessa ei ehtinyt aivan hirveän paneutuneesti tutkia läpi koko valtaisan lankakaupan valikoimaa. Trekking Hand Art on värinimeltään Galapagos ja lisäksi tarttui sitten mukaan ihan vain vihreää bambusekotteista Pro Naturaa sekä kaksi Zauberballia uusiin raitasukkaprojekteihin. Näistä kelpaa neuloa, ja tarkoituksena olisi yrittää saada aikaiseksi lisää sukkia ihan minulle itselleni!

Vielä siis kirjanjälkeistunnelmissa uuteen viikkoon. Seuraavaksi kuitenkin työpaikan suuntaan! Ensi viikolla lisää Elämänlankaa.

maanantai 16. toukokuuta 2011

Juhlatunnelmissa

Elämänlangalla vietetään selvästi juhlaviikkoja. Äitienpäiväviikonlopun kirjajulkkareiden jälkeen tulivat sopivasti syntymäpäivät, joita juhlistettiin viikonloppuna. Varsinainen merkkipäivä oli tiistaina, jolloin töistä kotiutuessa odotti kimppu keltaisia ruusuja ja sacherkakku ja raskaana velvollisuutena oli vielä kuohuviiniäkin otettava lasillinen. Kestin tämän kaiken kuin nainen.

En varsinaisesti odottanut lahjoja, mutta joitain ihanuuksia kotiin kuitenkin ystävien myötä rantautui. Kuvan musta viuhka tuli suoraan Espanjasta, jossa eräs ystävä kävi juuri reilun viikon lomalla. Viuhka tulikin heti tarpeeseen, sillä lauantaina kävi onnittelijoita sen verran, että jossain vaiheessa oli tupa täynnä ja melko lämmin. Lisäksi tuli vyyhti bambusukkalankaa, ilmeisesti Lai-la-lai Yarnzilta, Zephyrin silkkivillaista pitsilankaa sekä aivan ihanan pehmeää vaaleanvihreää Malabrigo Lace -pitsilankaa ja puinen huivineula.



Suurin lahjayllätys tuli kuitenkin parinkymmenen ystävän porukalta, joka oli juoninut keräyksen kierosti selkäni takana. Sain pullon shampanjaa, kolmen kerran lahjakortin osteopaatille, kaksi lahjakorttia tunnin mittaiseen klassiseen hierontaan sekä vielä lahjakortin puolentoista tunnin mittaiseen lumi-lumi -hierontaan. Viimeksi mainitusta ei ole hajuakaan mitä siihen liittyy, mutta kuulemma ainakin hierontaa jonkinlaisella suklaaöljyllä. Voisin suhteellisen turvallisesti olettaa, että jos asiaan liittyy jollakin tavalla suklaa, se on minun juttuni. Osteopaatti ainakin tulee tarpeeseen, sillä pitkästä aikaa iskias on vähän yrittänyt oireilla ja sille lienee hyvä tehdä jotain saman tien eikä vasta sitten kun jalka menee alta. Kerrassaan ihania ihmisiä ovat nuo minun ystäväni!

Tällä viikolla juhlallisuudet jatkuvat vielä lauantaina Lankamaailma Nordiassa, jossa käymme Lankankuluttajan kanssa esittelemässä uutta kirjaa. Sieltä siis on vielä mahdollisuus käydä hakemassa nimmarit kirjaan jos haluaa! Nordian sivuilla luvataan, että sekä Pitsejä että myös Punoksia on tapahtuman ajan myynnissä kaupassa, eli jos vanha kirja puuttuu hyllystä myös sen saa nyt hankittua. Sen suurempaa kirjakiertuetta ei ole suunnitteilla, mutta hirveän hauskaa on päästä tällä kertaa myös lankakauppaan kirjaesittelemään!


Tämän viikon kirjakuvassa Tyrni-jakku. Tällaisen haluan itselleni! Joskin voisin kysyä, että kuka hullun on suunnitellut neuleen, jossa on molemminpuolista pitsiä ja joka neulotaan tasona? Kannattaa muuten huomata tässä Pörrön tekemä rintaneula, aivan mahtavia koruja ja nappeja saimme taas!

Muistuttelen vielä myös, että mikäli kirjaa ei halua ostaa omaan hyllyyn niin kannattaa rohkeasti tehdä aineistopyyntö omaan lähikirjastoon. Jos olisin kunnon markkinanainen kehottaisin tietysti kaikkia ostamaan oman kappaleen, mutta tiedän paremmin kuin hyvin ettei talous aina kestä kolmenkympin kirjaostosta. Lisäksi kirjastotoiminta noin yleensä on kannatettavaa.

Nyt kuitenkin arkisen aherruksen kimppuun: kuopus palautettiin mummolasta räkätautisena, tämä tosin taitaa olla vanhan pöpön pitkittymistä eikä kokonaan uutta tautia. Lapsi on nukkunut nyt 14 tuntia putkeen, taitaa jäädä tänään päiväunet väliin. Ensi viikolla katsotaan josko Elämänlangalla päästäisiin kirjatunnelmista jo sitten johonkin muuhun aiheeseen.

maanantai 9. toukokuuta 2011

Pitsit puikoille!

Tänään Elämänlangalla ollaan suorastaan voittajatunnelmissa. Minun ja Langankuluttajan aherrus on palkittu ja Pitsit puikoille on viimein julkaistu ja pitäisi nyt olla kaupoissa saatavilla.



Muitakin voittajia on: kun puolitoista vuotta sitten mietimme uudelle kirjalle nimeä, lupasimme palkita parhaan ehdotuksen. Nyt KatriK ja Värttinä saavat omat kappaleet Pitsejä puikoille, jahka onnistun pääsemään postille asti. Vieläkö muistatte, että onni suosi teitä?

Meillä oli lauantaina mukavat julkaisujuhlallisuudet Hobboksissa. Langankuluttajan kanssa pääsimme itsekin hypistelemään kirjaa vasta julkkareissa, koska kirja tuli painosta aivan viime tipassa. Edelleen on hieno tunne saada käteensä kirja, jossa on oma nimi kannessa! Paikalla Hobboksin kirjallisilla ompeluseuroilla oli paljon väkeä ja pääsimme esittelemään kirjan neuleita ja puhumaan kirjaprosessista.



Kirjan kaikki neuleet ovat nyt esillä myös Ravelryssä eli sieltä pääsee katselemaan kuvia. Mieli tekisi esitellä blogissakin koko satsi, mutta neuleita on sen verran paljon että saatte tyytyä tänään yhteen:



Tämän tunikan nimi on Tuomi, ja tällaisen teen itselleni sitten, kun joskus maailmassa on aikaa taas neuloa isoa projektia ihan vaan minulle!

Mainostan lopuksi vielä, että kirjailijattaria on mahdollista tavata uudelleen lauantaina 21.5. Lankamaailma Nordiassa Oulunkylässä klo 12-15. Suuri osa kirjan neuleista on jo mennyt malleille, mutta muutamia töitä on vielä Nordiassakin hypisteltävinä ja tietenkin olemme Johannan kanssa jututettavina. En tiedä, onko Nordiassa kirjoja myynnissä, hehän tavallisesti myyvät lähinnä lehtiä, mutta otamme varmasti katselukappaleen mukaan!

Nyt kuitenkin yritys palata arkiseen aherrukseen: huomenna aamulla kahdeksalta pitäisi olla ruotsia opettamassa, eikä kukaan ole valmistellut tuntia puolestani. Ensi viikolla sitten taas uutta Elämänlankaa.

maanantai 2. toukokuuta 2011

Elämänmuutos

Elämänlangalla odotellaan suurta muutosta. Puolentoista vuoden aktiivisen ja jo täysin toivottomalta tuntuneen työnhaun jälkeen olen aloittamassa huomenna työt! Malliesimerkkinä siitä, että kaikki kyllä järjestyy on tämä lisäksi juuri sellainen työ jota alunperin lähdin etsimään: osa-aikainen järjestötyö lähellä kotia. Minusta on siis nyt tulossa järjestösihteeri, eli olen jatkossakin juuri samanlainen jokapaikanhöylä kuin tähänkin asti, mutta nyt minulle maksetaan siitä. Edelleen on aika epätodellinen olo, mutta eiköhän tämä vähitellen konkretisoidu kun pääsen työn toimeen.

Työpaikkani tulee olemaan noin kilometrin päässä kotoa, viehättävä kotiseututalo Parkvilla. Se on viihtyisä vanha keltainen puutalo, joka on aivan piilossa kerrostalojen keskellä ja jossa olen itsekin pariin otteeseen ollut vieraana erilaisissa juhlissa tai tapahtumissa. Toimistoon kävin tutustumassa viime viikolla työsopimusta allekirjoittaessani. Mukavasti aloitan näin kesää vasten, eläkkeellä oleva muutamien vuosien takainen järjestösihteeri opastaa minut alkuun toukokuussa ja sitten kesällä on luultavasti hiukan hiljaisempaa niin, että voin lukea läpi pinoittain arkistoja järjestön toiminnasta ja siitä, mitä aikaisempi järjestösihteeri on tehnyt.



Osa-aikainen työ on mainio asia paitsi lapsiperhe-elämän kannalta myös siksi, että aikaa jää myös neulesuunnittelulle. Tästä viikosta on tulossa tapahtumarikas siltäkin kannalta: lauantaina on suunnattava Hobboksiin ja pääsen näkemään uuden kirjan ihan fyysisenä kappaleena enkä vain pdf-tiedostona tietokoneen ruudulta. Myös väkimäärä jännittää: viimeksi Hobboks oli julkkareissa aivan täynnä, mutta onko meihin viime vuosien aikana ehditty jo kyllästyä? Aika moni on kyllä lupaillut tulevansa paikalle. Toinen jännitysmomentti onkin sitten se, että paino ei ole luvannut Hobboksiin kovin suurta määrää kirjoja lauantaille, sillä varsinaisesti paino on luvannut toimittaa kirjan kauppoihin ensi viikolla. Kannattaa siis ottaa yhteyttä Hobboksiin ja kysyä mahdollisuutta varata kirja, jos haluaa lauantaina nimmaroidun kappaleen!

Seuraavaksi siirryn uuden neulehaasteen pariin. Ystäväni on kova musiikkiharrastaja ja hän toivoi itselleen kesäksi Sielun veljien keikalle sliparia bändin Hei soturit -albumin kannen mukaan. Kansikuvan pusero on kuulemma jostain 80-luvulta, Siekkareiden roudarin villapaita. Näin kesää vasten pääsen kuitenkin työstämään kuviota puuvillasta. Ostetulla langalla neuletiheydestä tulee hieman löysempi kuin kuvassa, joten pitää tutkailla täytyykö ristissä olevia sääriluita vähän muokata että kuvio mahtuu. Olen tehnyt intarsiaa aika vähän ja neulonut puuvillaakin rajallisesti, joten tästä tulee kiinnostavaa.

Tällaisten uusien haasteiden keskellä siis tähän viikkoon! Ensi viikolla uutta Elämänlankaa, kenties kuulumisilla kirjajulkkareista.